Мерките на кризисния щаб са адекватни. Така ще избегнем удара

...
Мерките на кризисния щаб са адекватни. Така ще избегнем удара
Коментари Харесай

Д-р Антон Койчев: Мерките на кризисния щаб са адекватни. Така ще избегнем удара върху здравната система

„ Мерките на спешния щаб са съответни. Така ще избегнем удара върху здравната система.
Болниците ни имат потенциала да се оправят с епидемията, в случай че кривата се движи с тази скорост и се съблюдават взетите ограничения “, съобщи доктор Антон Койчев, ръководител на Комисията по опазване на здравето и обществена политика в Общинския съвет в София и ръководител на СДС–София в предаването „ Денят “ на Bulgaria on Air.

Той изясни, че са изпълнени всички рекомендации на спешния щаб до последния подробност и българското опазване на здравето е на едно положително равнище и способно да се оправи с рецесията.

„ За да не стигнем италианският вид, спомагат съответните и навременни ограничения, които взеха държавното управление и спешния щаб. Ломбардия е една от най- добре развитите в медицински аспект области в цяла Европа. Затова, дано съблюдаваме обществена отдалеченост “, разяснява още доктор Койчев.

По тематиката с респираторите, той заяви, че в цялата страна, апаратите са към 1400 бр. Той благодари на всички донори, които оказват помощ в тази обстановка, като добави, че българите сме общество, което не е безразлично към същинските проблеми и демонстрира съпричастие.
Той добави, че в международен мащаб има голямо търсене на респираторни апарати.

Д-р Койчев разяснява и въпросът със защитните дрехи и маски за медиците ни.
По думите му, безусловно всички медици са снабдени със защитни маски и дрехи, само че поради стресовата обстановка и дребното време за реакция, може и да има някъде пропуски, само че те ще бъдат оборудвани.

Относно „ горещия картоф “ през последните дни, а точно бързите проби, ръководителят на Съюз на демократичните сили -София съобщи, че поддържа изцяло тезата на спешния щаб и застава твърдо зад думите на военачалник – майор Венцислав Мутафчийски. Според него е ненужно това всеобщо тестване, заради спецификата на болестта. По думите му, няма смисъл от непрекъснато тестване на хора.

„ Откриват се доста случаи, само че не всеки се разболява. Доколкото ми е известно, са поръчани 1 млн теста, които ще бъдат употребявани при избрани хора, които имат епидемиологична картина, обвързвана директно с ковид инфекцията. “, показа още доктор Койчев.

Относно лекуването на вируса, който засегна целия свят, той изяви вярата си, че скоро ще бъде основана ваксина и, че целият свят е „ впрегнат “ в намирането на панацея за този вирус. Засега няма чудотворно лекарство, с което да лекуваме инфекцията, добави той.

Според него, това, което всеобщо се приказва, че 60-70 % от българите би трябвало да прекарват вируса, е математически модел, който не би трябвало да буди чувство за апокалипсис и да се приема обезкуражаващо.

Важно е да си мием ръцете, да се съблюдават прецизно напътствията и епидемията ще отмине.
Той прикани българите за повече самообладание и взаимност към тази рецесия, която е всеобща.

Геновева Михайлова
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР