Мерките на френското правителство за подпомагане на икономиката в борбата

...
Мерките на френското правителство за подпомагане на икономиката в борбата
Коментари Харесай

Мерките на Франция за подпомагане на икономиката струват 450 млрд. евро

Мерките на френското държавно управление за подкрепяне на стопанската система в битката с пандемията от ковид са в размер на 450 милиарда евро, което е равностойно на 20% от брутния вътрешен артикул на страната, съобщи финансовият министър на Франция Брюно льо Мер.

От средата на март държавното управление ползва пакет от ограничения, в това число държавни дотации, държавногарантирани заеми, отлагане на налози, както и помощи за дребните предприятия.

"Ако вземем всичко, което е направено с бюджета и в поддръжка на паричните потоци на бизнеса, това прави 450 милиарда евро, 20% от Брутният вътрешен продукт ", съобщи Льо Мер в ефира на телевизия BFM. Той добави, че обезпечените от страната заеми, за които е избран предел от 300 милиарда евро, имат директно въздействие върху бюджета, в случай че даденият кредитополучател банкрутира и това наложи изпозлване на предоставената гаранция.

Досега държавното управление е планувало от бюджета 110 милиарда евро директна поддръжка за стопанската система, само че следва да актуализира тази цифра посредством проверка на бюджета за 2020 година на 10 юни, оповестява "Ройтерс ".

Сред най-скъпите ограничения са държавните дотации, за които Льо Мер съобщи, че държавното управление ще ги направи по-малко великодушни за фирмите през юни.

По време на рецесията страната е възстановила напълно на компаниите 70% от брутните заплати, изплащани на наложително пратените в отпуск чиновници, само че Брюно льо Мер сподели, че сумата, изплащана на фирмите ще бъде последователно понижена.

Секторите, наранени изключително мощно от ковид, би трябвало да се възползват от съответни проекти за поддръжка. Френското държавно управление към този момент е предоставило такава за туристическата промишленост. На 26 май следва сходна поддръжка за "Рено ", а през юни се чака и поддръжка за галактическата промишленост преди още да е ревизиран тазгодишния бюджет.

Льо Мер съобщи, че президентът Еманюел Макрон ще разгласи "силни ограничения " за производителите на коли, които ще засилят търсенето, само че ще изискват от тях в подмяна да върнат част от производството си назад във Франция.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР