Мерките, които взема Община Стара Загора, спрямо създалата се обстановка,

...
Мерките, които взема Община Стара Загора, спрямо създалата се обстановка,
Коментари Харесай

Кметът на Стара Загора Живко Тодоров: Постъпваме отговорно към хората и тяхното здраве

Мерките, които взема Община Стара Загора, по отношение на създалата се конюнктура, след оповестеното изключително състояние поради корона вируса, огласиха кметът Живко Тодоров и членове на Общинския щаб за предварителна защита на разпространяването на Коронавирус 19, оповестиха от Общината.

„ Ние бяхме от първите, които взеха ограничения още на националния празник и ограничихме събирането на доста хора на едно място. В момента постъпваме отговорно към хората и тяхното здраве “, сподели кметът.
 Община Стара Загора
По думите му, няма регистриран случай на болен на територията на община Стара Загора. Това е добра вест, само че не трябва да ни успокоява. Затова Общината има и План Б, когато ще бъдат наложени доста по-крути ограничения.

След среща с шефовете на културните институти през днешния ден е взето решение за затварянето им за период от един месец. Единствено библиотеката ще работи онлайн с читатели.

Община Стара Загора ще внесе предложение до Общинския съвет да бъдат отпуснати 100 хиляди лева от бюджета за обезщетения на засегнатите институции, най-много Куклен спектакъл, Драматичен спектакъл и Държавна опера. Затворени за визити ще са всички спортни зали, плувният басейн, както и публичната баня на Старозагорските минерални бани. Няма да работят и пенсионерските клубове, с цел да не се събират там възрастни хора.


Община Стара Загора се преценява със заповедта на министъра на опазването на здравето Кирил Ананиев, с която се вкарват следните противоепидемични ограничения на територията на България до 29 март:

Преустановяват се визитите в увеселителни и игрални зали, нощни заведения, питейни заведения, търговски обекти и центрове, заведения за публично хранене, като се изключи магазините за хранителни артикули, аптеките и дрогериите.

Преустановяват се образователните занятия и всички извънкласни мероприятия (занимални, клубове, зелени учебни заведения, екскурзии и други) в учебните заведения, университетите и в другите обучителни институции и организации.

При опция се вкарва отдалечена форма на образование. В Община Стара Загора от 16 март се минава на отдалечено образование. Изборът на съответен вид за преподаване и учене от разстояние - образование, самоподготовка, съвещания и така нататък, може да се направи от самото учебно заведение, въз основа на усвоеното досега образователно наличие, ресурсите, интернет свързаността, възрастовите особености и спецификата на учениците, както и цифровите умения на участниците в процеса.

Преустановяват се визитите на децата в детските ясли и детските градини. Преустановяват се всички групови форми на активност и работа с деца и възпитаници отвън системата на предучилищното и учебното обучение , които се провеждат и организират от физически и юридически лица, без значение от правно-организационната им форма.

Преустановява се провеждането на всевъзможен тип всеобщи мероприятия, в това число спортни, културно-развлекателни и научни (кина, театри, концерти, музеи, конференции, симпозиуми, спортни и СПА-центрове, фитнес зали и други).

„ В градския превоз се съблюдават всички условия за стерилизация, обработва се и Автогарата. От през днешния ден стартира и стерилизация на спортни и детски площадки, и паркова мебел “, осведоми Йордан Николов, зам.-кмет „ Транспорт, непорочност и екология “.

Мерките против ковид ще се отразят на сватби и кръщенета . В ритуалните зали ще влизат единствено кумовете и младоженците. Специални инспекции ще има в ромския квартал „ Лозенец “, чийто поданици имат традиция да вършат всеобщи събирания по такива мотиви. Там сега работят доброволци със завръщащите се от чужбина.

Община Стара Загора е подготвена и с проект Б, в случай че се появят инфектирани с корона вирус. Тогава ще бъдат взети още по-крути ограничения. В момента в инфекциозната клиника на УМБАЛ „ Проф. Стоян Киркович “ има 40 свободни, при нужда, могат да бъдат обезпечени още 32+18 в двата корпуса на Тубдиспансера.

От довечера служителите на реда от ОД на Министерство на вътрешните работи стартират масирани инспекции по нощните заведения и заведения за хранене. Ще бъде реализиран и сериозен надзор, и налагани наказания върху тези, които не съблюдават карантината.



Те ще бъдат арестувани и против тях ще бъдат повдигани обвинявания.
На територията на общината към 60 индивида са под карантина. „ Нашият зов към жителите е да няма терзания, да не се презапасяват с артикули и медикаменти, да не изпадат в суматоха “, прикани Делян Иванов, секретар на Община Стара Загора и на Общинския щаб за предварителна защита на разпространяването на Коронавирус 19.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР