Мерките и указанията в техническия паспорт са задължителни за собствениците

...
Мерките и указанията в техническия паспорт са задължителни за собствениците
Коментари Харесай

Мерките и указанията в техническия паспорт са задължителни, категорични са от МРРБ

Мерките и напътствията в техническия паспорт са наложителни за притежателите на независимите обекти в здания в режим на етажна благосъстоятелност. Това се показва в писмен отговор на специалисти на Министерството на районното развиване и благоустройството /МРРБ/ на въпроси на Българска телеграфна агенция.

Важно е да се знае, че в тримесечен период от издаването на техническия паспорт общото заседание на притежателите или на сдружението приема решения за осъществяването на предписаните ограничения и инструкции, а с решение на общото заседание се дефинират и размерът на нужните средства, разпределението им сред притежателите и срокът за събирането им.

Експертите показват, че към сегашния миг техническите паспорти на съществуващи градежи - държавна, общинска или частна благосъстоятелност, в това число градежите - смесена държавна и частна благосъстоятелност или смесена общинска и частна благосъстоятелност, се сформират в период до 2022 година Прогнозите на техническите специалисти на министерството за съблюдаване на нормативните периоди за техническа паспортизация на постройките в страната не са напълно оптимистични заради наложилия се ритъм на процеса през последните 10 години.

За съществуващите градежи, на които по време на строителството е упражняван строителен контрол (за градежите, стартирани след 1 септември 1999 г.) и които са въведени в употреба преди влизане в действие на Наредба 5/2006 година, е предоставено нормативно облекчение, съгласно което техническият паспорт може да се сформира, без да се прави проучване на градежа, в случай че: лицето, на което е предоставено да сформира паспорта, удостовери, че градежът подхожда на утвърдената планова (екзекутивна) документи и на разрешението за прилагане (удостоверението за въвеждане в експлоатация); техническият паспорт се сформира в период до две години от влизане в действие на наредбата. Последните й промени са от 2015 година, като през годините няколко пъти бяха удължавани периодите за правене на техническите паспорти.

След приключване на периода кметът на общината разпорежда съставянето на механически паспорти на градежите, за които те не са формирани, за сметка на техните притежатели, като за осъществените разноски общината се доставя с изпълнителен лист за събиране на вземането. В началото на последната година от крайния период кметът на общината има пълномощието да издава наставление до всеки притежател на градеж, за който не е формиран механически паспорт.

Експертите на Министерството припомнят, че посредством взаимната самодейност на Министерство на регионалното развитие и на Програмата на Организация на обединените нации за развиване - план "Демонстрационно възобновяване на многофамилни жилищни здания " бяха актуализирани 50 многофамилни жилищни здания, за които е осъществено проучване за определяне на техническите характерности и са формирани механически паспорти. По плана "Енергийно възобновяване на българските домове " по Оперативна стратегия "Регионално развиване " 2007-2013 година, всички 299 утвърдени здания също са обследвани и за тях са формирани механически паспорти.
По изпълняващата се все още Националната стратегия за енергийна успеваемост на многофамилни жилищни здания, по данни към 16 август 2019 година, за 1862 утвърдени здания са формирани механически паспорти.

Всички новопостроени здания след влизането в действие на наредбата би трябвало да имат механически паспорти.

Експертите на ведомството не се ангажират с планове какъв брой би ни коствал техническият паспорт, тъй като определянето на цена за осъществяване на услуга за проучване на действителен градеж и сформиране на механически паспорт се договаря сред притежателя или притежателите на градежа и изпълнителя на услугата. Обследването на съществуващи градежи, в т. ч. съществуващи здания, се прави от съветник, получил уверение по реда на отрасловата наредбата Наредба 5/2006 година или от проектанти от разнообразни специалности с цялостна проектантска дееспособност.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР