Мерки за насърчаване на отговорното родителство, за осигуряване на сигурна

...
Мерки за насърчаване на отговорното родителство, за осигуряване на сигурна
Коментари Харесай

ДАЗД проведе консултации за новата Национална стратегия за детето със студенти и преподаватели в СУ

Мерки за поощряване на виновното родителство, за обезпечаване на сигурна среда и асимилиране на уменията на бъдещето, за създаване на приемливост и приемане на разликите би трябвало да бъдат заложени в новата Национална тактика за детето (2019 – 2030).

Това мнение споделиха студенти и преподаватели от Факултета по педагогика на Софийския университет „ Св. Климент Охридски “ на срещи с ръководителя на Държавната организация за протекция на детето доктор Елеонора Лилова.

Двете полемиките - с младежите от бакалавърските и магистърските стратегии и с университетския състав, са част от консултационния развой със заинтригувани страни, който ДАЗД осъществя в подтекста на основаването на бъдещия стратегически документ.

Според преподавателите е належащо да се развиват обществени и професионални познания и умения в децата, с цел да образуват компетентности, които ще ги приготвят за живота им като възрастни. По този метод ще се поддържа построяването на сигурна фамилна среда и включване на двамата родители, околните и роднините в обезпечаването на благосъстоянието на детето. Младите хора се развиват с динамични и самостоятелни темпове, по тази причина родителските компетентности би трябвало да се надграждат през целия витален цикъл на детето, като би трябвало да стартират преди раждането, считат преподавателите.

От своя страна, студентите предложиха в новата Национална тактика за детето да бъдат планувани ограничения, гарантиращи равните благоприятни условия за развиване на всички момчета и девойки, обезпечаване на поддръжката и самостоятелната грижа от най-ранна възраст и дейна работа още от детската градина за основаване на приемливост и прочувствена просветеност. Бъдещите педагози откроиха като проблем изчезналата връзка сред институциите и родителите и нуждата от възобновяване на разговора сред двете страни, както и потребността от повишение на мотивацията и квалификацията на експертите, работещи с деца.

Участниците и в двете срещи приветстваха създаването на националния стратегически документ и благодариха за опцията да показват своите отзиви и рекомендации. И студентите, и преподавателите подчертаха, че децата порастват тук и в този момент, само че и основават бъдещето на обществото ни, по тази причина е значимо да порастват в сигурна и подкрепяща среда, която подсигурява тяхната еднаквост, права и пълноценно развиване.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР