Меркел слага короната на Мини-Меркел, вероятен следващ канцлер в очакване

...
Меркел слага короната на Мини-Меркел, вероятен следващ канцлер в очакване
Коментари Харесай

Започва битката за наследството на Меркел

Меркел поставя короната на Мини-Меркел, евентуален идващ канцлер в очакване

- Докато всички бързат да отпратят Меркел към предишното, тя се готви за бъдещето и към момента държи всички козове в ръцете си.

- Коментарите, че в Европейски Съюз Меркел към този момент е засенчена от френския президент Еманюел Макрон, са много пресилени. Още по тематиката
Парализа късно

Германия е в политическа безтегловност и от опора се трансформира в проблем за Европейски Съюз
23 ное 2017
Не всички обичат Волфганг Шойбле

Мнозина се радват на напускането на немския финансов министър. Но то отваря вакуум
19 окт 2017
Меркел в окови

В четвъртия си мандат немският канцлер ще е по-слаб. Резултатът от рестриктивните мерки в Берлин и фантазиите в Париж евентуално ще бъде " дребна договорка " за Европейски Съюз
28 сеп 2017
Новите проекти за еврото

Еврозоната може да има обособен бюджет, финансов министър и ЕВФ, само че в действителност няма да се промени съществено. И това е добре за България
23 сеп 2017
Какво ще стане с Европейски Съюз след немските избори

Заедно с френския президент Еманюел Макрон Меркел ще стартира деликатни промени в еврозоната, защитата и финансите на съюза
23 сеп 2017 Писането на политически некролози за немския канцлер Ангела Меркел се трансформира в рутинно занятие в последните месеци. След неприятното показване на нейния Християндемократически съюз (ХДС) на изборите през септември, неуспеха на първия й опит за сформиране на коалиция и мъчителния втори мнозина в Германия и Европейски Съюз започнаха да се надпреварват да я отписват. Сп. Spiegel и в. WallStreetJournal даже оповестиха Merkel-Dämmerung - залезът на Меркел.

Само че, до момента в който всички бързат да я отпратят към предишното, тя се готви за бъдещето и към момента държи всички козове в ръцете си. На партийната конференция на ХДС на 26 февруари Меркел съумя със серия от ловки маневри да реализира сложния баланс сред това да приготви партията си за момента, когато самата тя към този момент няма да е отпред, като по едно и също време резервира задоволително въздействие, с цел да бъде пълностоен водач в последните си години. А също по този начин и да уточни за собствен правоприемник близката си съюзничка Анегрет Крамп-Каренбауер, наричана Мини-Меркел.

Мини-Меркел в огромната политическа лига

Фактът, че номинираната от Меркел за общоприет секретар на ХДС Анегрет Крамп-Каренбауер (известна също с акронима АКК) беше утвърдена за поста с тоталитарно звучащия резултат от 98.9% от гласовете на партийната конференция, показва както нейните качества и известността й измежду сътрудниците й, по този начин и фактът, че Меркел към момента е политически задоволително мощна, с цел да дефинира посоката на партията. Очакването е, че позицията на общоприет секретар е трамплин за АКК да стане правоприемник на Меркел освен отпред на ХДС, само че и на канцлерския пост.

Така безусловно за дни Крамп-Каренбауер беше катапултирана от уютния провинциализъм на Саарланд, където тя е министър председател към този момент седем години, в сърцето на властта в най-влиятелната европейска столица. Макар генералните секретари да нямат кой знае какви официални пълномощия, тази роля " ще й разреши да сътвори мрежа от контакти, да построи властова база и да ускори репутацията си в партията ", показва пред в. Financial Times Юрген Фалтер, учител по политология в Университета в Майнц. И напомня, че трима от най-влиятелните политици в Германия сега - новият водач на Германската социалдемократическа партия (ГСДП) Андреа Налес, бъдещият министър председател на Бавария Маркус Зьодер и самата Меркел - в миналото са били генерални секретари на своите партии.

АКК притегли национално внимание и се снабди с имиджа на изгряваща звезда предходната година, когато съумя да изведе ХДС до впечатляващ триумф в районните избори, макар че социолозите предричаха победа на социалдемократите. Според наблюдаващи точно нейният успех в дребната провинция Саарланд е обърнал тренда против набралата мощ ГСДП и е задал тона за националния избор през септември, когато християндемократите също финишираха първи, въпреки и с разочароващ резултат.

Най-големият плюс на 55-годишната Крамп-Каренбауер е, че тя съумява да събира благосклонности от всички крила на партията. Икономическите й възгледи като поддръжката й за въвеждането на минимална заплата и отбрана на правата на служащите се харесват на по-ляво клонящите фракции в ХДС. Преди федералните избори през 2013 година тя беше предложила най-високата ставка на подоходния налог да бъде вдигната на 53%, което накара тогавашния водач на демократичната Партия на свободните демократи Райнер Брюдерле да я назова " социалист, оцветен в черно (партийният цвят на ХДС - бел. ред.) ". По обществените тематики тя е близка до по-десните партийни кръгове, които са впечатлени от фокуса й върху фамилните полезности и съпротивата й против еднополовите бракове.

Способността й да съчетава демократични и консервативни позиции ще е потребна на настоящия й пост. В новата си роля, споделя АКК, тя ще поведе ХДС на странствуване към " преоткриване на себе си " и " програмно обновяване ". Тя твърди, че не желае да реалокира партията повече надясно макар обвиняванията, че поради политиката на Меркел е довела до отлив на гласове и е основала вакуум, напълнен от крайнодясната и антиимигрантска " Алтернатива за Германия ". Крамп-Каренбауер дава обещание " да включи всички в ХДС " в процеса на обновяване и да направи по този начин, че християндемократите " да останат партия на центъра ". Което не й пречи да упорства да вземем за пример бежанците да следват полезностите на приелата ги страна или пък да вкара рентгенови проби за установяване на действителната възраст на тези от тях, направили закононарушения и претендиращи, че са малолетни.

Все още кралицата на Германия и Европа

И до момента в който с номинацията на АКК Меркел направи жест към центристите в ХДС, с посочването на 37-годишния Йенс Шпан - един най-острите й критици в партийните редици - за предстоящ здравен министър тя се пробва да потуши недоволството на консервативното крило. " В есента на нейното царуване натискът върху Меркел беше прекомерно огромен. Ако беше пренебрегнала Шпан, щеше да има неприятности ", обобщава сп. Spiegel.

В седмиците преди конференцията изглеждаше, че Меркел губи почва и надигащият се протест в личната й партия заплашва да я обрече на изтощение в последния й, може би даже не цялостен четиригодишен мандат. Върху нея се изсипа лавина от рецензии по няколко линии - за отлива на гласове към " Алтернатива за Германия ", довел до разочароващия резултат на изборите, за посредствената съдружна договорка със социалдемократите (която даже още не е сигурна, преди ГСДП да разгласи на 4 март дали партийната база я одобрява), за неналичието на млади лица измежду предложенията за министри от ХДС. Особено мъчително се одобряват отстъпките, които Меркел беше принудена да направи пред ГСДП във връзка с Европейски Съюз и фискалната политика и най-много предаването на финансовото министерство в ръцете на левицата. Постът на финансовия министър се смята за втори по значимост след канцлерския и жертването му докара до мнения като този на някогашния ръководител на парламентарната група на християндемократите в Бундестага Фридрих Мерц " в случай че ХДС одобри това оскърбление, това значи, че е изоставила себе си ".

Тактическите ходове на Меркел обаче дадоха резултат, съдружната договорка беше гласувана с над 97% от гласовете на делегатите на конференцията и както означи една от знаковите фигури на ХДС, Елмар Брок: " Партията се успокои. Цялото напрежение, което видяхме в последните седмици, се изпари. " И до момента в който борбата за наследството на Меркел занапред стартира сред по-центристки настроената Крамп-Каренбауер и консервативно насочения Шпан, който се възхищава от твърдия десен завой, взет от Себастиан Курц в Австрия, спекулациите, че канцлерът няма да изкара цялостен мандат, затихват. Стига всичко с гласуването при социалистите да мине добре, Меркел може и да навлиза в залеза на ръководството си, само че той ще продължи години.

Що се отнася до мненията, че в Европейски Съюз тя към този момент е засенчена от френския президент Еманюел Макрон, те също са много пресилени. При цялото визионерство и възторг на Макрон към момента Меркел е тази, която може да откри салдото сред другите лагери в Европейски Съюз. Както обобщава пред Politico дълготраен посланик в Европейски Съюз: " Ако желаете да свършите нещо, отивате при нея. Ако се озове в пандиза и има едно телефонно позвъняване, мисля, че всеки от останалите 27 водачи би се обадил на Ангела Меркел. "
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР