Меркел ще изпълни мандата си като канцлер, заяви нейният говорител.

...
Меркел ще изпълни мандата си като канцлер, заяви нейният говорител.
Коментари Харесай

Меркел няма да се кандидатира за партиен лидер, но остава канцлер

Меркел ще извърши мандата си като канцлер, съобщи нейният представител. Следващите парламентарни избори в Германия ще се проведат в края на 2021 година

© David W Cerny Още по тематиката
Меркел се готви за втори неуспех на локални избори

След Бавария ръководещата партия фрапантно губи гласове и в друга провинция – Хесен
25 окт 2018
Баварските избори будят подозрения дали Меркел ще оцелее

Гласоподавателите в провинцията нанесоха удар по две от трите партии, съставляващи нейното държавно управление
15 окт 2018 Ангела Меркел няма да се кандидатира още веднъж на изборите за водач на ръководения от нея Християндемократически съюз (ХДС). Това разгласи самата тя след осемнадесет години на поста. Въпреки че неведнъж е заявявала, че постовете партиен водач и канцлер вървят дружно, Меркел няма да подаде оставка като канцлер и възнамерява да извърши мандата си, съобщи dpa.

Новината идва след втори сериозен удар по обединението в границите на месец. Тази неделя християндемократите завоюваха изборите в провинция Хесе, само че със доста по-ниски резултати по отношение на 2013 година

Вземете годишен цифров абонамент
и получете в допълнение три месеца бонус Кой ще размени Меркел

Фридрих Мерц

Меркел към този момент е уведомила президиума на християндемократите за решението си. Очакванията са кандидатурите за неин заместител да бъдат оповестени по време на партийния конгрес, който ще се организира при започване на декември в град Хамбург.

За поста най-вероятно ще се кандидатира Фридрих Мерц, който оглавяваше опозиционната тогава ХДС при ръководството на социалдемократа Герхард Шрьодер, настояват източници на dpa и списание Bild. Мерц изпълняваше длъжността до 2002 година, само че загуби от самата Меркел, след което стана неин заместител. Мерц не взе участие интензивно в политическия живот от 2007 година насам.

Спряганата за наследничка на Меркел и сегашен общоприет секретар на ХДС Анегрет Крамп-Каренбауер към момента не е дала поръчка за присъединяване на изборите. Името на сегашния министър на опазването на здравето Йенс Шпан също се спряга измежду тези на евентуалните претенденти.

Пирова победа в Хесен

Както и в Бавария, в неделя обединението претърпя съществено отчаяние на изборите в Хесен – провинцията, в която се намира немската финансова столица Франкфурт. ХДС съумя да задържи първото място, само че получи едвам 27% от вота по отношение на цели 38.3% през 2013 година Коалиционният сътрудник – Германската социалдемократическа партия (ГСДП) на национално и районно равнище също завоюва едвам 19.8% при 30.7% преди пет години. Съюз 90/Зелените също получи 19.8% от вота, само че регистрира близо 9% растеж спрямо предходните избори. Очевидно е, че огромна част от гласоподавателите на обичайните партии са се ориентирали и към крайнодясната Алтернатива за германия (АзГ), която се подрежда на четвърто място.

Все още не е ясно по какъв начин ще се коалират партиите на локално равнище, само че има огромна възможност християндемократите да бъдат изключени от ръководството във разновидността на лява коалиция.

Настоящият министър-председател на провинция Хесен и член на ХДС Волкер Буфие упрекна Берлин за разочароващите резултати. Лидерът на ГСДП Андреа Налес също разкритикува ръководещите. " Националната политика способства доста за загубите на ГСДП в Хесен ", съобщи тя и добави, че положението на държавното управление не е " задоволително ".

Резултатите на районно равнище са показателни за оценката на гласоподавателите за ръководството в Берлин и падащото доверие в Меркел и обичайните партии.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР