Меркел преведе Германия през редица глобални кризи Тази година може

...
Меркел преведе Германия през редица глобални кризи Тази година може
Коментари Харесай

Германският икономически следвоенен модел се нуждае от промяна

Меркел преведе Германия през редица световни рецесии

Тази година може да означи момента, в който най-голямата европейска стопанска система е принудена да признае своите дефекти. Усещането е, че Германия през днешния ден изживява последните дни на една епоха и се задава смяна, за която никой не е квалифициран, написа Bloomberg.

Страната остава богата и политически постоянна. Трудно е обаче да се избегне възприятието, че германците не са задоволително заинтригувани от заканите за устоите на тяхното благоденствие.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Какви са провокациите

Залезът на канцлера Ангела Меркел е в центъра на всичко това. Тя преведе Германия през редица световни рецесии – колапса от 2008 година, гръцкия фалит, имигрантската вълна и другите закани за еврото. Меркел беше бранител на икономиите и въпреки всичко задвижваният от нея немски стопански мотор поддържаше стабилността на континента. Нейната наследница Анегрет Крамп-Каренбауер към този момент крие неопределеност, като най-голямото й достижение до този миг е, че парира анти-Меркел претендент да оглави Християндемократическия съюз.

Извън политиката софтуерната гражданска война ще пренареди пластовете. Германската автоиндустрия – от BMW през Mercedes до Porsche, непосредствено наема 800 хил.души и осъществя износ от над 240 милиарда евро на година. Но страната, развила първата съвременна кола през 1886 година, се бави в прехода си към електрически транспортни средства. А това буди подозрения какъв брой дълго ще може да резервира превъзходството си в световния пазар на първокласни коли, изправена пред конкуренцията на Китай и други страни.

Освен това различен проблем е склеротичният банков бранш. Опитите на финансовото министерство да натисне за сливането на в миналото могъщата Deutsche Bank с Commerzbank може да не съумеят да спасят нито едната. А без витален банков колос от кое място немските предприятия да търсят финансиране?

Ситуацията сега е такава, че, наподобява, времената, в които първата стопанска система в Европа изненадваше с висок растеж, са отминали. Според министъра на стопанската система Петер Алтмайер слабият интервал на немската стопанска система би трябвало да послужи като " вик за събуждане " и ръководещите би трябвало да помислят по какъв начин могат да подтикват стопанската система.

Ефектите от комерсиалната война

Като третия по величина експортьор в света Германия е по-изложена от своите съперници на отрицателните резултати от световната комерсиална война. Прогнозите за напредък тази година бяха понижени на фона на обезпокоителен спад, който повлича цяла Европа. Същевременно страни от Г-20 като като Бразилия и Италия следват американския президент Доналд Тръмп във вглеждането вътре в себе си и приемането на националистически стратегии. Така Германия остава изолирана и изложена на задграничните въздействия, които се отразяват в появяването на неин домакински популизъм.

Надеждата

Все отново не всичко е толкоз черно. Берлин процъфтява, а дребните и междинните компании остават новаторски и високо профилирани в нишови области. Германия е третата най-автоматизирана страна в света. Обръщането към чистата сила трансформира страната в център за възобновими технологии. Така че не всичко е изгубено.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР