Меркел остава. Твърдата линия спрямо Москва - също Русия присъства

...
Меркел остава. Твърдата линия спрямо Москва - също Русия присъства
Коментари Харесай

Russland über alles

Меркел остава. Твърдата линия по отношение на Москва - също

Русия участва главно като въпросителна по какъв начин ще гласоподават близо трите милиона руснаци в страната и дали идващото държавно управление в Берлин ще промени линията по отношение на Москва.

Меркел още веднъж ще бъде канцлер и даже това да не се харесва на Москва, надали някой в Кремъл може да попречи да се случи. Политиката й към Русия също ще остане. Още по тематиката
Шулц към Меркел: Германия може повече

Ще съумеят ли офанзивите на главния съперник на Ангела Меркел да извърнат парламентарните избори
22 авг 2017
Меркел остава на практика без конкуренция макар спад в рейтинга

С пасивна предизборна акция канцлерът усилва преднината си до над 25% пред основния си конкурент Мартин Шулц
10 авг 2017
Опитът на Шулц да настигне Меркел удря на камък

10 седмици преди изборите в Германия социалдемократите оферират допълнение към партийната стратегия, което напълно не наподобява обещаващо
18 юли 2017
Консерваторите в Германия дадоха обещание цялостна претовареност

Няма да емитираме нов дълг и няма да покачваме налози, даде обещание Ангела Меркел
3 юли 2017
Мартин Шулц тегли наляво партията си в борбата против Меркел

Кандидатът на ГСДП за канцлер предлага смяна за ролята на Германия
28 фев 2017
Исканията на Тръмп за бюджета на НАТО разбъркват немските избори

Дебатът за военните разноски може да помогне на Социалдемократическата партия
21 фев 2017
Конкурентът на Меркел

Включването на някогашния ръководител на европарламента Мартин Шулц в предизборната конкуренция в Германия е от изгода освен за социалдемократическата му партия, само че и за сегашния канцлер на страната
3 фев 2017
Гостуващите жители на Германия

Превратът в Анкара отеква по обезпокоителен метод в Берлин и усложнява още повече обстановката на канцлера Ангела Меркел
5 авг 2016 Най-близкото нещо до съветска интервенция в немските избори досега е новината за идното предопределение на някогашния канцлер Герхард Шрьодер в борда на шефовете на " Роснефт ". По-малко от месец преди парламентарния избор на 24 септември всичко наподобява безшумно и умерено макар множеството предизвестия от немското вътрешно министерство и разузнаването за предстоящи хакерски атаки и външни опити за въздействие върху акцията.

След като съветски хакери се намесиха в изборите в Съединени американски щати и Франция (макар президентът Владимир Путин да отхвърля присъединяване на Кремъл), упованието е, че Германия е идната разумна цел. Проникването преди повече от година в сървърите на немския парламент от съветски хакери и кражбата на огромно количество данни допуска, че те могат да бъдат изсипани под формата на компромати в оставащите седмици преди вота. Още повече че канцлерът Ангела Меркел е в основата на изненадващото европейско единение против дейностите на Русия в Украйна и е водачът, който Путин не съумява да надхитри или сплаши.

За момента обаче единствената конспирация в приспивно скучната акция е кого Меркел ще избере за сътрудник в четвъртия си мандат. И Русия участва главно като въпросителна по какъв начин ще гласоподават близо трите милиона руснаци в страната и дали идната ръководеща коалиция в Берлин ще промени линията по отношение на Москва.

Лиза, агитация и още нещо

Дълго време като че ли невидима, огромната диаспора германци от съветски генезис концентрира внимание поради мобилизацията си предишния януари около случая " Лиза ". Фалшивата вест с съветски адрес за отвлечено и изнасилено от имигранти момиче стресна Германия, че не е ваксинирана против осведомителни офанзиви. " Тези близо три милиона съветски говорещи в Германия, болшинството от които са етнически германци от някогашния Съюз на съветските социалистически републики, са изключително уязвими към съветска агитация. Близо 40% от тях употребяват най-вече рускоезични медии и им имат вяра повече, в сравнение с немските. Освен това болшинството от съветски говорещите има очебийно отрицателно отношение към бежанците и мощно подлага на критика Меркел за имигрантската й политика. Тази композиция прави германците с съветски генезис съвършена цел за операции от Кремъл ", споделя пред " Капитал " Йорг Форбрих от German Marshall Fund.

Руската общественост е забавна и за партиите, борещи се за гласове. По традиция тя гласоподава за Християндемократическия съюз (ХДС) на Меркел, само че недоволството от бежанската политика и целенасочената акция на крайнодясната " Алтернатива за Германия " (АзГ) може да трансформират това. " Руснаците са доста по-консервативни от мигрантите гласоподаватели, които по принцип дават вота си за левицата. Турската общественост да вземем за пример е по-типична в това отношение и по традиция гласоподава за Германската социалдемократическа партия (ГСДП) ", изяснява пред " Капитал " проф. доктор Ахим Гьорес, учител по емпирична политология от Университета в Дуисбург-Есен. Той показва две аргументи за консервативните желания на съветската общественост - мощното й придържане към християнските полезности и възприятието на признателност към ХДС и канцлера Хелмут Кол, които са на власт по време на мигрантската вълна от някогашния Съюз на съветските социалистически републики към Германия.

Сега обаче дейната акция на АзГ измежду съветската общественост може да даде резултати. Популистката и ксенофобска партия бе първата, която преведе програмата и пропагандните си материали на съветски и построява офлайн и онлайн мрежа за постигане до съветската диаспора. В последните дни партията на Меркел стартира да прави същото. " ХДС се пробва да върне позициите си, тъй като се тормози, че поради АзГ губи почва измежду съветската общественост ", споделя проф. Гьорес. Неговата прогноза е, че евентуално към 20% от германците с съветски генезис ще гласоподават за АзГ. Което няма по какъв начин да се отрази на цялостния излаз от изборите, които не се обрисуват като мощно оспорвани за двете огромни партии поради огромната преднина от 15% на ХДС пред ГСДП, само че може да разбърка играта за дребните и да вдигне резултата на АзГ.

Врагът с съветски билет

Очакваното предопределение на Герхард Шрьодер в следения от Кремъл петролен колос " Роснефт " (според " Интерфакс " някогашният канцлер освен ще влезе в съвета на шефовете на компанията, само че и ще го оглави) по никакъв начин не оказва помощ на претендента на социалдемократите Мартин Шулц да стопи разликата с Меркел. " Това е сериозен пасив за ГСДП и прави така и така несполучливата им акция още по-трудна ", отбелязва Йорг Форбрих.

Така наподобява съвсем несъмнено, че Меркел още веднъж ще бъде канцлер и даже това да не се харесва на Москва, надали някой в Кремъл може да попречи да се случи. Но може да направи живота й по-труден. " Германия и Меркел персонално са значителен дразнител за Москва. С тези избори Кремъл сигурно вижда опция за смяна. Русия може и да няма желан претендент, а и помагането за избирането му по този начин или другояче би било мъчно в многопартийна система като немската. Но Кремъл може да употребява своите принадлежности - хакерски атаки, дезинформация, политически съюзи с крайни партии и така нататък, с цел да дискредитира Меркел, да понижи резултата й и да усложни правенето на коалиция за идващото държавно управление ", счита анализаторът от German Marshall Fund. Според него оттатък изборите Русия употребява политическото и медийното си въздействие, с цел да отчужди Германия от сътрудниците й в Европейски Съюз, изключително в Централна Европа. " Целта е намаляване на Германия и политическата роля, която тя играе по отношение на Русия ", споделя Форбрих.

До момента единственото отклоняване от твърдата линия на Берлин към Русия е поддръжката за газопровода " Северен поток 2 ", на който се опълчват Полша и прибалтийските републики, защото заплашва енергийната им сигурност и ускорява ролята на " Газпром " като водещ снабдител на газ за Европа. Последният рунд американски наказания против Русия, които удрят и по " Северен поток 2 ", докара до замяна на остри реплики сред Берлин и Вашингтон.

Сега сигналите от евентуалните съдружни сътрудници на Меркел от Партията на свободните демократи (ПСД) дават храна на теориите, че идващото държавно управление в Берлин може да омекне към Москва. Лидерът на ПСД Кристиан Линднер да вземем за пример наруши едно табу, като съобщи неотдавна, че анексирането на Крим от Русия би трябвало да бъде признато като " непрекъснато условно съглашение ", с цел да може да се върви напред в други сфери в връзките с Русия. Предвид възможната роля на Линднер след изборите, държавното управление на Меркел се почувства длъжно да излезе с публично изказване, че позицията на Германия по Крим не се е трансформирала.

" Меркел ще подсигурява приемствеността на немската политика към Русия, която за нея е кардинален въпрос. И тази позиция беше засилена от признатия от американския Конгрес законопроект, който на процедура прави глобите против Русия непрекъснати и изисква всяка смяна в тази линия да бъде съветвана с европейските сътрудници. Тази композиция значи, че е доста евентуално глобите против Русия да останат в обозримото бъдеще, без значение от мърморенето в някои европейски столици или измежду немските партии, даже в случай че те са част от ръководещата коалиция ", счита Йорг Форбрих. И даже в случай че някогашен немски канцлер продължава да прави шеметна кариера в двора на Путин.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР