Меркел даде зелена светлина за Македония. В писмо, адресирано до

...
Меркел даде зелена светлина за Македония. В писмо, адресирано до
Коментари Харесай

Почна се, Меркел даде зелена светлина за Македония

Меркел даде зелена светлина за Македония. В писмо, адресирано до Бундестага, немското държавно управление предложи започване на договаряния за участие на Македония в Европейски Съюз на срещата на върха на Съвета на високо ниво през идната седмица.

„ Разрешението ще бъде същински позитивен сигнал за македонското държавно управление, което фокусирано следва реформаторския курс, макар политическия напън от вътрешната страна и извън “, написа в писмото на водения от канцлера Ангела Меркел кабинет.

В частта за изискванията, които Македония би трябвало да извърши, преди да стартират договарянията, се показват: ясно забележими стъпки за възобновяване на независимостта на правосъдната система; по-нататъшни старания за реформиране на обществената администрация, да вземем за пример в частта на кадровата политика; предоставяне на приоритет на битката против проведената престъпност и корупцията.

Германското държавно управление в рекомендациите прави ясно разграничаване сред Македония и Албания.

По-рано през днешния ден Народното събрание на Холандия също поддържа започването на договаряния за участие в Европейски Съюз с държавното управление на Зоран Заев в Скопие.

Същевременно холандските законодатели гласоподава срещу пускане на процедура за присъединение на Албания. Според тях страната не е изпълнила рекомендациите, дадени от Брюксел, като намаляването на корупцията и престъпността.

„ Албания не е изпълнила петте си целта, които бяха заложени в отчета по напредъка, няма данни за законови промени, битка срещу корупцията и престъпността. Основавайки се на това, ние не можем да стартираме развой по договаряния. Холандското държавно управление не би трябвало да гласоподава за започване на преговорите”, гласи позицията на Народното събрание.

Европейската комисия пък съобщи през днешния ден, че в тазгодишните отчети за Македония и Албания се предлага да се стартират договаряния за участие с тях.

„ Решението от тук нататък е в ръцете на Съвета на ЕС”, заяви представителят на Европейската комисия.

Във вторник Съветът на Европейски Съюз се чака да разиска въпроса на сесия в Люксембург. След това външните министри на страните-членки ще решат дали да се стартират договарянията.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг пък съобщи, че на срещата на върха на Алианса през юли се чака Македония да бъде поканена за договаряния за участие в организацията.

Следете ни на всички места и когато и да е с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Гугъл Play и AppStore.

За още настоящи вести от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР