мериканският Департамент по правосъдие заведе мащабно дело срещу Google с

...
мериканският Департамент по правосъдие заведе мащабно дело срещу Google с
Коментари Харесай

САЩ заведоха дело срещу Google за монопол

мериканският Департамент по правораздаване заведе огромно дело против Гугъл с обвиняване за създаване на монопол и пречене на конкуренцията. Към делото се причисляват и основните прокурори на 11 щата, като се твърди, че интернет колосът преднамерено е предприемал дейности да пази позицията си в сегментите на онлайн търсене и интернет реклами, оповестява Wall Street Journal.

Това е първото сходно дело против Гугъл на американска територия. В обвиняването е упоменато и името на Apple, като съгласно ищците тя и Гугъл са работили като "една компания " по договорка за онлайн търсенето. Чрез нея Гугъл си обезпечава предпочитана позиция в устройствата на Apple като търсачка, за което заплаща сред 8 милиарда и 12 милиарда на година.

В желае е упоменато още, че интернет колосът е платил и над 1 милиарда $ предходната година на американски телекоми като дял от търсачката си. Идеята и тук е да се изместят съперниците.

Очаквано, Гугъл по никакъв начин не е съгласна с обвиняванията. Компанията разгласява мнение в блога си, в което дефинира делото като "дълбоко сбъркано ".

"Хората употребяват Гугъл, тъй като по този начин избират, а не тъй като са обвързване или не намират други възможности. Това дело не прави нищо, с цел да помогне на потребителите. Обратното, то изкуствено ще поддържа ниско качествени други възможности, ще вдигне цените на телефоните и ще затрудни хората да получат услугите за търсене, които желаят да употребяват ", написа Гугъл в позицията си.

След това компанията влиза в елементи и споделя, че Bing и Yahoo също заплащат на Apple, с цел да бъдат търсачките им показвани на топ място в браузъра Safari. Гугъл акцентира още, че търсачката ѝ не е част от Windows, само че че Microsoft поставя търсачката си Bing като съществена за браузъра Edge, който пък е внедрен в операционната система.

Интернет колосът споделя, че производителите на смарт телефони също са свободни да конфигурират спомагателни приложения и доста постоянно измежду тях има и конкурентни услуги, приложения и магазини за приложения. По мотив заплащанията, Гугъл споделя, че има "промоционални съглашения " с производители и телекоми да оферират услугите на компанията. "Тези съглашения ни разрешават да разпространяваме Android гратис и това непосредствено намалява цената, която потребителите заплащат за телефоните ", разяснява още Гугъл.

"Разбираме, че с нашия триумф идват и инспекциите, само че ще устояваме позицията си ", споделя компанията.

За още настоящи вести от Vesti.bg последвайте страницата ни в
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР