мериканската Федерална комисия по търговия (FTC) и коалиция от главните

...
мериканската Федерална комисия по търговия (FTC) и коалиция от главните
Коментари Харесай

САЩ заведоха антимонополни дела срещу Facebook

мериканската Федерална комисия по търговия (FTC) и коалиция от основните прокурори на 48 щата заведоха две обособени антимонополни каузи против Фейсбук, оповестява CNBC. Делата желаят преразглеждане на покупко-продажбите на Фейсбук за придобиване на Instagram и WhatsApp и упрекват компанията в държание, което пречи на конкуренцията.

Исковете обръщат внимание най-вече от историята на Фейсбук и опитите на компанията да придобива по-малки компании. Твърди се, че Фейсбук обичайно изкупува по-малките компании, за които счита, че могат да се трансфорат в нейн огромен съперник. В делата се загатват и опитите на Фейсбук преди години да купи Twitter и Snap.

В своето дело FTC да вземем за пример споделя, че това е "системна тактика " на Фейсбук и по този начин компанията е построила монопол на пазара на лични обществени мрежи в Съединени американски щати. Регулаторът желае да бъдат направени промени в структурата на Фейсбук, които може да доведат до отделянето на WhatsApp и Instagram, както и възбрана на компанията да постанова ограничаващи конкуренцията условия на по-малки софтуерни разработчици.

В делото на прокурорите пък се споделя, че въпреки възгледите им да са сходни с тези на FTC, те имат известни стилистични разминавания и желаят да е ясно, че постановат закона без значение. Обвиненията са сходни - че Фейсбук изкупува компании, които счита за съперници, като тактиката пречи и на потребителите и рекламодателите. Според прокурорите Фейсбук е оставила Instagram и WhatsApp като марки, с цел да не се появи различен съперник, който да запълни празнината.

Те упрекват компанията и в монополни практики, които са "охладили нововъведенията, отклонили са вложения и пречат на конкуренцията на пазарите, където работят и продължава да го прави ". Обръща се внимание и на данните, които Фейсбук събира и употребява, с цел да задържа потребителите. Компанията е упрекната и в държанието си с рекламите и други

Прокурорите желаят от съда да наложи промени в работата на Фейсбук. Една от тях ще е компанията да изисква авансово позволение за придобиването на всяка компания, която коства повече от 10 млн. $. Въвеждането и на ограничавания в работата на Фейсбук и правила, които също може да доведат то отделянето на WhatsApp и Instagram в независими компании.

Отговорът на Фейсбук

Фейсбук разгласява дълъг отговор в своя уебсайт. В него компанията декларира, че делата са "исторически ревизионизъм " и "атака " против придобиването на Instagram и WhatsApp. Фейсбук отбелязва, че и двете придобивания са били прегледани и утвърдени от регулаторите, в това число от FTC, още при първичните покупко-продажби и са получили единомислещи утвърждения.

Компанията акцентира, че е получила сходно утвърждение от FTC при повторна инспекция, както и от Европейския съюз. "Регулаторите правилно разрешиха на тези покупко-продажби да се осъществят, тъй като не заплашват конкуренцията ", декларира Фейсбук.

"Сега, години по-късно, наподобява без ценене на открития закон или за следствията за нововъведенията и вложенията, организацията споделя, че е сбъркала и желае преразглеждане. Това освен е исторически ревизионизъм, само че е и образец по какъв начин антимонополните закони не би трябвало да се ползват ", споделя Фейсбук.

Компанията отбелязва, че сходно дело е без казус. "FTC и щатите стояха в профил в продължение на години до момента в който Фейсбук влагаше милиарди долари и милиони часове, с цел да направи WhatsApp и Instagram приложенията, които потребителите харесват през днешния ден ", написа още Фейсбук.

Според компанията сходно дело праща сигнал към всички, че никоя продажба не е дефинитивна и може да бъде обърната, без значение от вредите за потребителите и нововъведенията. Регулаторите рискуват да "посеят подозрение " в правните процеси на Съединени американски щати.

Фейсбук споделя, че е наясно, че сега има огромен спор за ИТ колосите и тяхното въздействие. "Предприемаме доста стъпки, с цел да адресираме тези проблеми на индустриално равнище, само че нито един от тях няма общо с антимонополните терзания и делото на FTC също няма да ги поправи ", твърди още Фейсбук.

Компанията споделя, че нямаше да се трансформира в това, което е през днешния ден, без законите на Съединени американски щати, които окуражават нововъведенията и конкуренцията. "Ние сме сполучливи, тъй като рискувахме, инвестирахме, иновирахме и създадохме стойност за хората, рекламодателите и акционерите ", споделя Фейсбук. Тя споделя, че ще се бори в съда и доказателствата ще са в нейна изгода.

Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР