Мери Хърбърт, графиня Пембрук, родена Мери Сидни е една от

...
Мери Хърбърт, графиня Пембрук, родена Мери Сидни е една от
Коментари Харесай

Родена е Мери Сидни, английска поетеса

Мери Хърбърт, графиня Пембрук, родена Мери Сидни е една от първите англичанки, която придобива известност за литературното си творчество, преводи и застъпничество.
Мери Сидни е родена в кралската резиденция Тикънхил Палас Бюдли в Уорстършър на 27 октомври 1561 година Тя е една от дъщерите на сър Хенри Сидни и лейди Мери Сидни. Майка ѝ е щерка на Джон Дъдли и по-голяма сестра на Робърт Дъдли. Сестра е на сър Филип Сидни.
 Роден е Димитър Агура Роден е Димитър Агура
Димитър Димитров Агура е български историк, един от първите преподаватели по история в Софийския университет „ Свети Климент Охрид...
След гибелта на сестра ѝ Амброзия през 1576 година Мери Сидни, единствената оживяла щерка на семейство Сидни, е извикана от кралица Елизабет I в Лондон като член на свитата ѝ. През 1577 година Робърт Дъдли урежда женитбата на племенницата си за граф Хенри Хърбърт, тогава на 44-годишна възраст. На 17-годишна възраст Мери става стопанка на имението Уилтън покрай Солсбъри и на замъка Байнард в Лондон.
Мери има четири деца, първото от което, Уилям Хърбърт (1580 – 1630), 3-ти граф Пембрук, евентуално е младежът, разказан в сонетите на Шекспир. Другият ѝ наследник, Филип, става 4-ти граф Пембрук при гибелта на брат му през 1630 година Двамата братя са „ Несравнимата двойка “, на която е отдадено Първото фолио на Шекспир. И двамата са настойници на King`s Men, трупата на Шекспир.
Мери Сидни трансформира имението Уилтън в „ парадайс за поети “, прочут като „ Уилтънски кръжок “, включващ Едмънд Спенсър, Майкъл Дрейтън, Джон Дейвис и Самюъл Даниъл. Мери Сидни поема задачата да да усили и редактира Аркадия на брат си сър Филип Сидни и творбата е оповестена като Аркадия на графинята на Пембрук, една от най-четените книги през идващите 300 години.
Тя също довършва превода на брат си на Псалмите. Тя превежда 44 – 150 псалм, употребявайки Женевската Библия и мнения на Жан Калвин и Теодор Беза. Като способен теолог, тя не се опасява да се разграничава от Калвин по някои дребни въпроси. Копие от приключената книга е показано на кралица Елизабет през 1599 година Творбата е позната като Псалмите на Сидни и е значимо въздействие върху развиването на британската лирика в късния 16 и ранен 17 век. Джон Дън написа стихотворение в нейна прослава. Псалмите са извлечени от предходни преводи на британски език, а не от истинския иврит, така че те по-скоро са метафраза, в сравнение с превод.
 Роден е Михаил Кантарджиев, български шахматист Роден е Михаил Кантарджиев, български шахматист
Михаил Кантарджиев е български шахматист. През 1937 година е първенец на България по шахмат. Участва на шахматната олимпиада през 1939 година,...
Нейната пиеса The Tragedy of Antonie (1592) е превод от френски на пиесата на Робер Гарние Marc-Antoine (1578). Пиесата може да е послужила като източник за Антоний и Клеопатра (1607) на Уилям Шекспир.
Съпругът на Мери умира през 1600 година Мери Сидни умира от едра шарка в дома ѝ на улица Алдърсгейт в Лондон на 25 септември 1621 година, същата улица на която по-късно Джон Уесли получава религиозното си предопределение.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР