Менюто на ресторант Лукс в Мюнстер е богато: специалитети на

...
Менюто на ресторант Лукс в Мюнстер е богато: специалитети на
Коментари Харесай

Германия отчаяно търси над 17 000 готвачи. Но какви са заплатите?

Менюто на ресторант " Лукс " в Мюнстер е богато: специалитети на грил, пресни салати, рибни деликатеси. Кухнята е като цяло много изискана, а шефът Маркус Геслер се радва, че хората още веднъж идват в ресторанта му. Той би желал още веднъж да проработи на цялостни обороти, само че към този момент това не е допустимо: защото заведението търси готвач и асистент в кухнята, Геслер е заставен да вкара един почивен ден на ресторанта.

Същото е и в още един от неговите общо пет ресторанта. Маркус Геслер е търсил личен състав под дърво и камък - в Агенцията по труда, посредством разгласи, измежду познати и другари. Но без триумф. А изключително мъчно се намират готвачи.

Защо Германия остана без готвачи

Проблемът е, че по време на локдауна голяма част от заетите в гастрономията се пренасочиха към други сектори. Геслер съумял да задържи своя личен състав, като провел платформа за доставка на храна по домовете и за доставяне на частни празненства. Но аргументи за дефицита на готвачи съществуват още от времето преди пандемията. " Проблемът е в заплащането ", споделя Геслер и разяснява, че за храна и питиета хората в Германия не са подготвени да се бръкнат доста дълбоко.

Когато напише сметка на някой клиент, поръчал частно празненство, и изиска за готвача по над 30 евро на час, нормално го чакат сериозни въпроси, споделя Геслер. " В същото време хората заплащат на някой занаятчия двойно и тройно повече, без да се замислят ", прибавя той. Ниските заплати в гастрономията накара огромен брой квалифицирани фрагменти да се пренасочат към туристическите центрове в Швейцария, в Австрия или на немския остров Зюлт, където изкарват двойно по-големи заплати.

Да, колкото по-голямо е търсенето, толкоз по-голяма е и вероятността да се откри възнаграждение над формалните цени. Но сравнението сред приходите в другите сектори акцентира огромните разлики: в провинция Северен Рейн-Вестфалия да вземем за пример дърводелецът изкарва по тарифна ставка 3235 евро, бояджията - 4671 евро, а шеф бригада в строителството - по 4755 евро месечно.

Един готвач обаче получава единствено 2249 евро, а основният готвач - 3476 евро. Затова не е по никакъв начин чудно, че сега в Германия има над 17 000 незаети места за готвачи, а в целия отрасъл са вакантни към 46 000 работни места.

Към това се прибавя и фактът, че в сектора има доста хора, които работят на повърхностен работен ден и не заплащат обществени осигуровки. " Това се оказа огромен минус, защото по време на локдауна те бяха първите, които изгубиха своите работни места, въпреки и да беше ясно, че след рецесията тези експерти ще са още веднъж нужни ", споделя Лудвиг Кристиан от немската Агенция по труда.

" Твърде нерешителен отрасъл "

И в Кьолн по вратите на доста от заведенията висят табелки с надпис " Почивен ден " - на доста повече места, в сравнение с преди пандемията. Кай Шулц, притежател на заведение в Кьолн и представител на Сдружението на гастрономите в остарялата част на града, споделя, че е съумял още веднъж да отвори за посетители своята външна тераса. Но и той е оповестил един почивен ден в седмицата, тъй като в това време разполага с едвам 40% от личния състав, който е имал преди локдауна. Успял е да задържи на работа щатния си личен състав, само че доста от сезонните му служащи в това време са си намерили друга работа.

" Те надали ще се завърнат, защото гастрономията се трансформира в прекомерно нерешителен отрасъл. Хората се преориентират. Доскоро работата в заведенията за хранене се смяташе за надеждна, само че в този момент тя към този момент не подсигурява никаква сигурност ", споделя Шулц.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР