Ментата е една от най-използваните билки поради многото си полезни

...
Ментата е една от най-използваните билки поради многото си полезни
Коментари Харесай

Полезни билки през лятото: Мента

Ментата е една от най-използваните билки заради многото си потребни въздействия.

Ако сами ще берете мента, би трябвало да знаете, че най-подходящото време е през юли и август, при започване на цъфтежа им.

Ментата е измежду най- употребените лечебни растения в света и т. наречените многотонажни билки

Ментата е многогодишно тревисто растение с хоризонтално коренище, от което се образуват разклонени стъбла с височина до 1 m. Листата са тъмно- зелени с дребни власинки, а цветовете са дребни червено-виолетови.  Тя е необятно публикувана в Индия, Китай, Европа и Австралия. В България ментата се култивира като маслодайно растение основно в регионите на Казанлък, Карлово и Плов- див. Листата ̀и съдържат 1–3% етерични масла със следния състав: 50% ментол, 4–11% естери на ментола, ментон, пиперитон, лимонов и други терпени. Билката съдържа още и някои свободни киселини – оцетна, изовалерианова, розмаринова, някои фенолни киселини, като кафеена, и хлороге- нова и до 12% танини.


Действие
Листата, етеричното масло и ментолът възбуждат секреторната функционалност на стомаха и червата и секрецията на жлъчката, с което подтикват апетита. Едновременно с това действуват болкоуспокояващо, противовъзпалително и спазмолитично.
храносмилателни разстройства с болки;гадене;повръщане и разстройства в храносмилането;при жълтеница и камъни в жлъчния мехур;гастрит;цистит;Лечебно дейсвие
В медицината се употребява както самото масло, по този начин и чистият ментол за разработване на редица медикаменти и профилактични препарати. Ментолът предизвиква при досег с нервните окончания чувство на студ, работи обезболяващо, съдоразширяващо, нервира слузестата обвивка на червата и стомаха и провокира усилена перисталтика.



Доказано е, че той има и антисептично деяние. Ментолът влиза в състава на редица препарати за лекуване на сърдечно-съдови болести (валидол), противомигренни препарати, капки за нос, инхалационни смеси и други Значителна част от ментовото масло се употребява за ароматизиране на пасти за зъби, а добавено в дребни количества към парфюмни композиции, то покачва техния опреснителен резултат. Голямо приложение намират сухите ментови листа при приготвянето на чайове с тонизиращо деяние върху нервната система, като средство за възстановяване на храносмилането, при конвулсии в стомаха и др
Ментовото масло
има антибактериална интензивност против E. coli, Staphylococcus aureus, S. pyrogenes, B. subtilis, Proteus vilgaris и умерена противогъбна интензивност против Aspergillus fumigatus, Candida albicans, Asp. niger, Fusarium sp.63 Ментолът, тимолът и метилсалицилатът, които се съдържат в маслото, провокират намаляване в кръвното налягне, заради вазодилататорния си резултат.

Проведени са проучвания с пресов сок и чай от мента, за следене на равнищата на холес- терола (HDL, LDL) и триглицеридите в кръвта на плъхове, като в края на проучването е открит, ясно изразен хиполипидемичен резултат.10 Азуленът, открит в ментовото масло, както и алкохолни екстракти от мента, е с потвърден противовъзпа- лителен резултат при някои опитни животни.63 Мен- товото масло в дребни дози покачва апетита, отстранява спазмите при колики в стомаха, черва- та и жлъчните пътища, възбужда екскрецията на черния дроб и панкреаса.
Мента, глог и валериан.
Комбинираният банкет на валериана, глог и мента има необятно открита процедура у нас, с потвърден резултат при нарушавания в активността на нервната, сърдечно-съдовата и храносмилателната системи, а и като профилактика.

Екстрактите от Мента, Глог и Валериана оказват благотворно въздействие върху сърдечно-съдовата система, вътрешното равновесие и чувството за успокоение.
Допринасят за утешение на нервната система, удобно повлияват сърдечния темп, психическото напрежение и психическата отмалялост. Притежават по този начин наречения уравновесяващ резултат.

Приложение:
Препоръчва се като хранителна добавка за удобно повлияване на сърдечно-съдовата система, кръвното налягане, физическото и психическо положение на организма.

 
На таблетки
Съдейства за стимулиране на паметта при всички възрасти. Допринася за възстановяване на вниманието, концентрацията, усещанията при образователната активност. Освежава мисълта при умствена изтощеност. Спомага за понижаване на възприятието за боязън, безпокойствие, меланхолия и настъпателност. Помага за акомодация към напрежението от прочувствен темперамент и от заобикалящата ни среда. С удобен резултат върху активността на мозъка при амнезия, проблеми с говора и усещанията, умствена назадничавост, положения на хиперкинеза, енуреза, асоциално и нападателно държание, нервност, страхова невроза, меланхолия, липса на комуникативност, понижава риска от епилептични припадъци и тяхната периодичност.
На каппки ( тинктура)
Тинктура мента има извънредно приятно  и освежаващо деяние. Тя се употребява като съставна част в питиета или като фалшификация към екзотични ястия. Може да бъде употребявана при проблеми със стомаха, проблеми с жлъчката, диария, газове, повръщан.

Показания: За облекчение на някои симтоми от страна на храносмилателната система като
стомашно-чревни и жлъчни коликообразни болки и метеоризъм.

Начин на приложимост: Ако не е предписано друто се одобряват по 20 капки от настойката от лютива мента в чаена лъжичка или на бучка захар, 2-3 пъти на ден. Деца над 6 години може да одобряват подобен брой капки, който е еднакъв на годините им.
Ментолът
Ментолът прави тази билка по този начин свежа и ароматна, а извличането на етеричните масла става чрез парна филтрация. Най-подходящото време за бране на мента е през юли и август, когато растението цъфти, а изсушаването става на сянка или в специфични сушилни.

Топлият чай от мента възвръща и стабилизира организма през студения есенно-зимен интервал, а през топлите дни студените ментови питиета работят освежаващо и ободряващо.

Чаят от мента, неподсладен, има и противовъзпалителнодействие, както  е подобаващ и за предварителна защита на жлъчните пътища. Маслото от мента контролира храносмилането и оказва помощ против метеоризъм.
Цена
Изкупната цена на ментата в България е сред 2.50 – 4.00 лв., а за европейския пазар до 2.40 евро/кг, като цената за филиз може да доближи до 50 цента. В аптечната мрежа десет мл от свежо ухаещото масло се оферират в интервала сред 3-5 лева
При пясък и камъни в жлъчния мехур
Прави се запарка от 2 чаени лъжички  сушени листа от мента и ¼ л. вряща вода. Запарката се изпива на глътки за 1 ден, без да се подслажда.
Рецепти, изгоди и лечебни свойства. При  гастрит:
Вземат  се  по  2  чаени  лъжички  листа  от  мента  и  маточина  и  3 чаени лъжички цветове от лайка. Варят се 2÷3 минути в 2 и ½ чаени чаши вода, след  което  се  оставят  да  киснат  половин  час. Течността  се  прецежда и  от нея  се  пият  по  2  винени  чаши  3  пъти  на  ден  преди  ястие.  Отварата  се  приема  леко  затоплена.
При цистит
Вземат се 20 гр. ситно надробени стръкове от мента, заливат се е  1,5 л. кипяща вода, варят се 5÷10 минути, след което се оставят да изстинат. Отва‐ рата се прецежда и от нея се пие по 1 чаена чаша 3 пъти дневно в продължение на  1 месец.
Болки в стомаха
Ментоловото масло оказва помощ против гадене, болки в стомаха, метеоризъм (газове в червата); успокоява спазмите в храносмилателните пътища и възстановява апетита; има противовъзпалително и жлъчегонно влияние. Подходяща е за лекуване на жлъчните пътища, жлъчно-каменна болест, продължителен панкреатит, разстройство.
За устата
Тъй като ментовото масло е потвърдено антибактериално, антимикробно и антисептично средство, то може да помогне за ликвидиране на доста от нездравословните микроорганизми в устата ни, които способстват за кариес. Освен това, една от главните дейни съставки в маслото от мента, ментол, е показана, че лекува неприятен мирис. За основаване на вода за уста с потребление на масло от мента, разбъркайте 3 или 4 капки в малко количество пречистена вода и жабурете разтвора в устата си в продължение на 30 до 60 секунди. За още по-добри резултати, помислете за прибавяне на една чаена лъжичка сода за хляб; това ще ускори нейните избелващи свойства.
Антибактериален резултат
Екстрактът от мента има общ антибактериален резултат и по тази причина той постоянно е включван в състава на артикули за джука хигиена – пасти за зъби, вода за уста, дезинфекциращи таблетки за смучене. Всекидневното потребление на ментов артикул попречва развиването на бактерии в устата, понижава възпалението на венците, отстранява неприятния мирис.
При ревматизъм
Ваните с мента се предлагат при ревматизъм. Около 200 гр. изсушена мента се разтваря в 3 л гореща вода и се прибавя във ваната. За да има резултат, престоят в нея би трябвало да е най-малко 15-20 минути.
За жлъчка
Чаят от мента подтиква секрецията на жлъчка (в композиция с корени от глухарче се предлага при захарен диабет) и подкрепя усвояването на мазната храна.
При високо кръвно
Ментата възстановява сърдечния темп, оказва помощ при тахикардия, стенокардия и аритмия. При високо кръвно националната медицина предлага настойка от мента, валериана и лайка.
При мигрени
Инхалациите с масло от мента оказват помощ при мигрени, настинка, кашлица, възпаления на синусите, отмалялост, потрес, нервно напрежение. Наложени с компреси от мента се лекуват ухапвания от инсекти, кожни възпаления, циреи.
Против неприятен мирис
Листа от мента се накисват в алено вино (съотношение 1 към 10) и по този начин престояват10 дни. Получената примес се употребява за жабурене за стягане на венците или срещу неприятен мирис. Дозата е две супени лъжици след ястие.
Ментолово масло за коса
Има няколко аргументи, заради които ментовото масло е постоянно срещано в търговски шампоани и балсами. То има обилни регенеративни и стимулиращи резултати, които могат да облекчат неспокойствие на скалпа, предизвикват растежа на косата и подмладяват съществуващата коса. То също по този начин основава чувство за изстудяване на кожата на главата, което кара цялата глава да се усеща освежена и ободрена. Ето една елементарна рецепта за натурален шампоан, която можете да пробвате: Добавете 10 капки ментово масло, 3 супени лъжици зехтин, 10 супени лъжици сода за самун и 160 мл гел от алое вера към 200 мл пречистена вода. Този шампоан, който може да се съхранява в бутилка за бъдеща приложимост, е надалеч по-подхранващ от комерсиалните шампоани и е без химикали, които лишават косата от нейните естествени масла.
Масло за кожата
Маслото от мента е приказен избор за лица, които желаят по-здрав и по-младежки тип на кожата. То е известно стягащо, което може да предотврати задръстване на порите (маслото от мента е доста ефикасен естествен лек за акне). Неговите високи концентрации на ментол оказват помощ за изстудяване на кожата и озаряват тъмните петна. То също по този начин оказва помощ за разчистване на лицето от насъбрани боклуци. Докато разтвор, изработен от ментово масло и вода е изцяло задоволителен за локално приложение, прибавянето на други потребни за кожата съставки към него, като ябълков оцет и алое вера гел, ще усилят силата му.

 

bilkabg.com

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР