Менонитите- живот в миналото. Менонитите – хора, на които начинът

...
Менонитите- живот в миналото. Менонитите – хора, на които начинът
Коментари Харесай

Менонитите- живот в миналото

Менонитите- живот в предишното. Менонитите – хора, на които методът на живот е привързан с това, което повелява Библията. Те почитат своите обичаи толкоз доста, че като че ли живеят в предишното. Семействата им са многочислени, съвсем не употребяват ток, неразрешено им е да карат кола.. Нямат обществени центрове, с изключение на църквата и магазина, нямат кафета, заведения за хранене, футболни стадиони, площади, градинки. Животът им е редуциран до работа и грижа за фамилията.

Менонитите са протестантска общественост , учредена през ХVI в. в Холандия, отстояваща съществени правила на умерените анабаптисти и изрично различаваща се от радикализма на войнствените анабаптисти. Наречени са по този начин по името на създателя на общността Менно Симонс.

По света има към 1,5 млн. менонити, пръснати в 51 страни на 6 континента, най-голямата група от които е в Африка. 

Произход на менонитите

Тяхната общественост е основана през 1525 година в Цюрих. Думата “менонит ” принадлежи на водача на анабаптисткото придвижване, свещеника Мено Симонс, който основа религиозна група в опит да избави хората от изкушенията, които дават обещание държавното управление и католическата черква. 

Поради натиска, упражняван върху общността, нейните членове стартират да се разпръскват по разнообразни градове, с цел да намерят умерено място, тъй като не желаят да бъдат потискани поради вярванията и обичаите си. 

Език

Езикът, на който приказват менонитите, е сходен на немския език.

Къщи

По предписание тези хора живеят в просторни къщи с работилница, заслон за принадлежности и зона за развъждане на добитък. Някои от тях се занимават със земеделие  и с дърводелство. Размерът на жилището се дефинира от броя на членовете на фамилията, живеещи в него. Тъй като в общността няма ограничавания за раждане, най-често едно семейство се състои от 8-12 души. 

Облекло

Една жена се занимава с шиенето на облекла за всички членове на фамилията. Единственото, което не шие, са обувки и шапки. За да посетят черква, менонитите обличат тъмни и дълги облекла. В останалите дни нормално облеклата им са с  флорални щампи. 

Неомъжените дами носят бял шал, омъжените дами носят черен . Мъжете носят карирани ризи и гащеризони. Децата се обличат по същия метод като родителите си, само че в по-светли цветове.

От 5 – годишна възраст децата се образоват да четат и пишат, както и на основите на математиката, като по-голямата част от образованието им са вероучения и менонитският катехизис. В учебно заведение децата не са разграничени по възраст. По-големите в класа седят против по-малките, с цел да се научат на почитание. След учебно заведение децата се включват в домакинската работа и на полето.

Кръщение

Обредът на кръщението се прави на 18-годишна възраст, когато децата получават съвест и са в положение да носят отговорност пред Бога и обществото. Преди това те би трябвало да се изповядат и в границите на осем дни да изискат амнистия за всички неприятни каузи, които са направили в живота. Кръщението се прави единствено в неделя, понеделник и вторник. На некръстените е неразрешено да се женят.

Мистериозното изгубване на Майкъл Рокфелер

Бягащите хора от племето Тараумара

Момичетата могат да се ухажват единствено на 15-16 години. Младите се срещат единствено в къщата на булката. Семейните двойки могат да излизат на открито единствено в четвъртък и неделя, от 20 до 22 часа. Ако двойката се раздели, дамата би трябвало да върне получените дарове на младоженеца.

Сватбата се заплаща от бащата на булката

Брак 

Жените носят черна рокля на сватбата, защото този цвят се смята за най-елегантен и непоколебим. Мъжете носят костюм и риза. Подготовката за празника стартира в събота. Младите хора и техните другари се събират дружно за закуска, обяд и вечеря. Литургия се организира в неделя. През идната седмица булката и младоженецът посещават роднините си, с цел да показват колегата си. Самата гала се организира идната неделя. Менонитите имат вяра в съюз за цялостен живот, рядко се женят наново.

Електричество 

Електричество се употребява единствено в незабавни случаи, не употребяват интернет, мобилен телефон, не слушат радио и не гледат телевизия. За осветяване употребяват свещи или маслени лампи. Менонитите загряват вода на огън.

Жените не употребяват козметика, а косата им се разплита единствено при измиване.

Разлика сред амишите и менонитите

Амишите произлизат от менонитската черква, само че се отделят от нея през 17 век, тъй като имат вяра, че не се съблюдават вярно главните правила на религията. Менонитите са по-отворени и не толкоз отдалечени от обществото. Те носят естествени облекла, за разлика от амишите, които се обличат в обичайни носии.

 

Менонитите- живот в предишното

Източник: mediata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР