Менингиомът представлява тумор, произлизащ от т.нар. менинги – мозъчните обвивки,

...
Менингиомът представлява тумор, произлизащ от т.нар. менинги – мозъчните обвивки,
Коментари Харесай

Менингиом - най-честият доброкачествен тумор на главата


Менингиомът съставлява израстък, произлизащ от така наречен менинги – мозъчните обвивки, обхващащи основния и гръбначния мозък. Макар механически да не произлиза от мозъчната тъкан, той се причислява към тази група тумори заради риска от раздразнение и компресия, както на подлежащия мозък, по този начин и на неговите съдове и нерви. Менингиомът съставлява най-често срещаният вид примитивен израстък на мозъка, виновен за почти 1/3 от всички случаи.

В по-голяма част от случаите менингиомът има незлокачествен темперамент и прогресията му е извънредно мудна – в границите на години, без да провокира признаци. В други случаи обаче, локализацията на туморното образувание може да е причина за поява на характерни недоволства, които от своя страна да доведат до съществено утежняване на ежедневното действие.

Женският пол е доста по-често обиден, като честотата нараства и с увеличение на възрастта. Терапията зависи доста от клиничната изява на туморния развой и неговата локализация, величина и съпровождащи фактори. Бавната градация и неналичието на признаци постоянно са мотив за заемане на изчаквателна позиция и по-редовно следене на положението с помощта и на невроизобразителните техники.

Причини за развиване на менингиом

Асоциация на туморния развой е открита с носителството на избрани генетични фактори, с предходно радиационното облъчване на главата, с женските хормони (поради по-висока периодичност на развиване измежду женския пол), с високия показател на телесна маса, както и с наследствено заболяване, известно като неврофиброматоза вид 2. На този стадий обаче към момента не съществува потвърдена връзка сред развиването на менингиома и изброените нагоре фактори, включително също и с потреблението на мобилни телефони.

Клинична изява

Симптоматиката в огромна част от случаите зависи от размера и локализацията на туморния развой. Менингиомите могат да се следят както по конвекситета на черепа, по този начин и по неговата основа, а също и в спиналния канал.

Установено е, че до 2.5 см менингиомите не дават симптоматика в границите на 5-годишно проспективно следене, за разлика от тези с диаметър сред 2.5-3 см, при които в 17% от случаите дават поява на нови признаци или утежняване на съществуващите първични.

Няколко са механизмите , посредством които менингиомите водят до поява на съответната симптоматика:
Дразнене на подлежащата мозъчна кора – може да стане причина за поява на епилептични пристъпи, което постанова своевремнно неврозиобразяване на основния мозък; Компресия на мозъчната тъкан и/или на черепномозъчните нерви; Хиперостоза (повишено вкалцяване) на прилежащата черепна кост или инвазия на надлежащата мека тъкан; Засягане на близките съдове – притискането им до краткотрайно или тотално задръстване на проходимостта им, което става причина за поява на транзиторна исхемична офанзива или надлежно инсулт.
Някои от вероятните клинични прояви на менингиома са:
Локализирано или неспецифично главоболие; Слабост в единия крайник или ръка, по-рядко и в двата крайника; Замъглено зрение или неговото намаляне, двойно виждане и други зрителни оплаквания; Загуба на обоняние; Загуба на слуха или звук в ухото; Намалена сензитивност на едната лицева половина или изтръпване в същата; Нарушена когниция – внимание, централизация, както и личностови промени – незаинтересованост, липса на воля и други; Епилептични припадъци; Нарушения при микция и дефекация; Локализирана болежка в гърба, съпроводена от уязвимост в крайника/крайниците, нарушени тазоворезервоарни функционалности и нарушена сетивност; Обструктивна хидроцефалия – когато менингиомът е ситуиран интравентрикуларно; Панхипопитуитаризъм – при локализация в така наречен турско седло, където се намира хипофизата и други

Свързани публикации.. Тумор в мозъка - кои признаци насочват за подобен? 0 При главоболие би трябвало да мислим и за псевдотумор на мозъка 0 Кои тумори са доброкачествени и кои злокачествени? 0

Как се слага диагнозата и какво е лекуването?

Диагнозата изисква осъществяване на невроизобразяване на основния, надлежно гръбначния, мозък с помощта най-често на скенер или ядрено-магнитен резонанс, по опция с контрастно увеличаване.

Безсимптомните менингиоми подлежат на следене във времето, до момента в който при тези, при които има изявена симптоматика и градация се преценят опциите за хирургично премахване на тумора, което зависи от локализацията на процеса, размера на менингиома, подлежащите болести и възрастта на пациента. Подходът е самостоятелен. Радиотерапията е показана в случаите, когато не може да се предприеме хирургично премахване, при ненапълно премахване на туморния развой, както и при съществуване на атипичен или малигнен темперамент на тумора.4396
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР