Мениджмънтът на германската търговска верига Metro отхвърли офертата за придобиване

...
Мениджмънтът на германската търговска верига Metro отхвърли офертата за придобиване
Коментари Харесай

Metro отхвърли офертата за придобиване от чешкия милиардер Даниел Кретински

Мениджмънтът на немската комерсиална верига Metro отхвърли офертата за придобиване от EP Global Commerce group на чешкия милиардер Даниел Кретински и я дефинира за прекомерно ниска. Въпреки това акциите на веригата нарастнаха с над 4% по време на търговията в понеделник.

Обявеното в петък предложение, което занапред ще бъде показано публично от EP, прави оценка веригата на 5.8 милиарда евро. Оценката от 16 евро за елементарна акция и 13.80 евро за преференциална, " доста подценява цената на компанията ", показват от Metro и означават, че офертната цена е единствено с 3% над тази на затваряне в петък, написа Reuters.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Германската компания ще има изцяло мнение, когато получи цялостната оферта.
Metro има годишни доходи от 37 милиарда евро и развива бизнес в България още от 1999 година
Според немски медии Кретински към този момент държи към 30% от Metro.

Чешкият милиардер, вълнуващ Metro

Даниел Кретински обаче дефинира предлагането като такова с " изключително огромна стойност и неповторима опция " за акционерите, имайки поради сложния пазар и провокациите пред Metro.

Кретински закупи дял от компанията точно след сложни времена за нея. Въпреки бизнеса за десетки милиарди и интервенции в 26 страни Metro мина през редица преструктурирания. Предизвикателствата принудиха фамилия Ханиел, която беше главен акционер в продължение на над 50 години, да реши да продаде каузи си на чешкия магнат и словака Патрик Ткач, съучастник в EP (повече за персоналния и професионален профил на Кретински може да прочетете тук).

Според анализаторa Бруно Монтей EP предлага " много огромна награда при изискванията на намаляващ бизнес ".
" Ясно е че управлението би трябвало да извърши своето фидуцирано (доверително) обвързване, с цел да получи оптималната стойност, само че не може да се чака по-висока оферта ", сподели Монтей, отбелязвайки, че EP към този момент има над 30% от акциите, след придобиването на дялове от Ханиел и веригата Ceconomy.

Продължаващо преструктуриране

През последните години Metro се преструктурира по този начин, че да насочи фокуса си върху ядрото на активността си - бизнесът cash-and-carry. Компанията продаде универсалните магазини Kaufhof, a по-късно се отдръпна от веригата за потребителска електроника Ceconomy.

Чешкият и словашкият акционер обявиха, че са нужни още промени в Metro, само че няма да затварят магазини в Германия и останалите съществени пазари, нито ще понижат осезаемо работните места.

" Metro би трябвало да си възвърне способността да реагира бързо, в противоположен случай компанията ще бъде изложена на обилни опасности заради застояващи или намаляващи резултати ", разясниха Кретински и Ткач.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР