Мениджмънтът на ФМИ е приятно изненадан от постиженията на Айкос

...
Мениджмънтът на ФМИ е приятно изненадан от постиженията на Айкос
Коментари Харесай

България изненадва с интереса си към бездимните устройства за пушене


Мениджмънтът на ФМИ е прелестно сюрпризиран от достиженията на " Айкос " на българския пазар

Седем месеца след навлизането на бездимните устройства за пушене IQOS (Айкос) на българския пазар, производителят им – една от най-големите в света тютюневи компании " Филип Морис Интернешънъл " (ФМИ), е сюрпризирана от интереса към продукта ѝ у нас, от позитивния му банкет и положителната регулаторна среда, които в случай че не престават в същия дух, могат да доведат до доста положителни резултати на минали към по-малко рисковия метод на пушене българи.

Това стана ясно по време на среща с медиите на представители на цигарения тръст, които са в София за присъединяване във високотехнологичния фестивал " Уебит " (WEBIT), провеждащ се от 25 до 25 юни. Компанията, която влага големи суми в развойна активност и нововъведения, каквато е и " Айкос ", се смята за част от световната цифрова промяна, която включва и тютюневия бизнес. Фредерик де Вилде, президент на концерна за Европейския съюз, означи по-специално желанието на ФМИ да трансформира света в място без тютюнев пушек.

Макар към този момент да има десетки хиляди консуматори у нас, компанията е внимателна в слагането на съответни цели за българския пазар и коментирането на пазарни дялове и доходи. Причината е, че концепцията за бездимното устройство не е просто завземане на пазари, а смяна на държанието на пушачите и прекосяването към продукта, който по последни проучвания, подлежащи на в допълнение удостоверение от 20 самостоятелни организации, понижава с 90 до 95 на 100 нездравословните вещества, отделяни при изгаряне на елементарната цигара.

Христос Харпантидис, ръководещ шеф на ФМИ за Югоизточна Европа, сподели,че е бил впечатлен от това какъв брой са напредничави българите и какъв брой доста от тях употребяват бездимното устройство и освен това – разискват неговите изгоди. Де Вилде добави, че страната ни за малко време се е трансформирала в водач в предлагането на продукта, с помощта на положителната регулаторна рамка и бързото използване на европейската наредба у нас.

В момента у нас акцизът на нагреваемите тютюневи стикове, употребявани с " Айкос ", е еднакъв на този за общоприетия тютюн и е към междинното облагане в Европа, само че компанията разчита, че в случай че потвърди, че те са безвредна опция на елементарните цигари, да може да се пребори и за намаление на данъка. Това би понижило цената на тютюневите стикове и би било спомагателен тласък за пушачите да преминат към бездимните устройства.

" Не желаеме продуктът ни да е просто мода, а да е осъзнато решение на потребителя за смяна на навиците му и ритуалите ", разяснява още де Вилде. Той добави, че компанията доста деликатно следи държанието на ползвателите на устройството у нас и трендовете са доста забавни и плаващи, защото част от пушачите изцяло изоставят елементарните цигари, други ги смесват и е рано да се очертае картината. Сред аргументите да могат да се вършат по-категорични изводи е и това, че в България " Айкос " няма конкуренция от страна на други бездимни устройство.

" В Япония да вземем за пример, където пазарът е по-зрял и имаме двама съперници, оставаме ясно обрисуван водач с огромна преднина пред другите ", изясни де Вилде.

" В капиталов режим сме ", сподели той в отговор на въпроса по какъв начин ще развива концернът тази част от бизнеса си у нас.

Президентът на ФМИ за Европа беше колеблив и за това възнамерява ли компанията да усили за българския пазар настоящия си подбор от три типа нагреваеми тютюневи произведения – " Амбър ", " Йелоу " и " Минт ". Той уточни, че преди да стартира вноса и на други от създаваните стикове компанията би трябвало да извърши проучвания и да подсигурява, че съставът на аерозола, отделян при нагряването на всяко едно от изделията е идентичен.

Джордж Маргонис, общоприет управител на " Филип Морис България ", добави, че у нас най-предпочитани са изделията " Амбър " и " Йелоу ", той като пушачите тук обичайно не харесват ментоловите цигари, въпреки стиковете " Минт " да имал доста малко общо с обичайния усет на ментоловата цигара.

Макар компанията да има упоритостта до 2025 година 30 % от употребяваните тютюневи произведения да са бездимни, през 2017 година 13 на 100 от чистите ѝ доходи са се падали на различната технология. Тя обаче е погълнала 40 % от всички вложения на концерна и 70 % от вложенията в развойна активност. " Аз персонално обричам 90 % от времето си на " Айкос " ", уточни де Вилде. Той сподели още, че в международен мащаб на ден 10 хиляди пушачи минават към тяхното бездимно устройство.

От компанията припомниха излезлите предходната седмица резултати от провежданото шест месеца клинично проучване, сравняващо осем биологични индикатора на респираторната и сърдечно-съдовата активност и имунната система на пълнолетни пушачи на обичайни цигари и такива, които са минали напълно на различните тютюневи артикули. Показателите на потребителите на " Айкос " са сравними с тези на отказалите се от всевъзможни цигари, само че проучването предстои на без значение потвърждаване. Неговите резултати са импортирани в Агенцията по медикаментите на Съединени американски щати, където продуктът към момента не позволен.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР