Менда Стоянова, председател на комисията по бюджет и финанси в

...
Менда Стоянова, председател на комисията по бюджет и финанси в
Коментари Харесай

Вечерни новини: Застрахователите искат лимити за обезщетения; Санкциите срещу Иран влязоха в сила, ЕС не е готов

Менда Стоянова, ръководител на комисията по бюджет и финанси в Народното събрание

© Велко Ангелов Още по тематиката
Вечерни вести: План за нови писти и лифтове на Витоша; Лондон и Брюксел пред договорка за финансовия бранш

И още: Властта има 3 милиарда лева за харчене до края на 2018; Италия отхвърли новите правила за ръчния багаж на Ryanair и WizAir
1 ное 2018
Вечерни вести: България изостава в изискванията за правене на бизнес, българско поданство против 5 хиляди евро

И още: Европейските акции завършват най-лошия си месец от 2016 г.; Депутатите ще одобряват дефинитивно медийния закон на Пеевски
31 окт 2018 Понеделник беше ден на опозицията и недоволните. Седмици наред не стихват митингите по улиците на майките с деца с увреждания против вицепремиера Валери Симеонов. Агенция " Галъп интернешънъл " излезе с изследване, съгласно което над 80% от българите желаят неговата оставка.

Алтернативата - в лицето на Корнелия Нинова и Българска социалистическа партия, пък излезе със свои сметки за бюджета за 2019 година Освен преизчисляването на всички пенсии към 2013 година, оптимален застрахователен предел от 3 900 лева, напредничав налог за приходи над 3 900 лева месечно и дивиденти социалистите оферират и по 6 400 лева еднократна помощ за второ и трето дете за работещи родители с осигуровки за най-малко 24 месеца обратно.

Единственият от ръководещите, който се осмели да разяснява нещо в понеделник беше точно Валери Симеонов, който написа във фейсбук, че...ще продължи да пита докога НСО счита да охранява почетния ръководител на Движение за права и свободи Ахмед Доган. От отговор на службата излиза наяве, че той е непрекъснато защитаван от 2009 година поради застрашеност от непозната страна.

В края на деня в " неприсъствено съвещание " на държавното управление е бил уволнен шефът на организацията за българите в чужбина Петър Харалампиев.

Светът продължава да се занимава с страни, които ту влизат, ту излизат от листата на Съединени американски щати с тези, които поддържат тероризма - Вашингтон наложи нови наказания за Иран, а пък държавните глави на Куба и Северна Корея пиха вино в Пхенян. Ако мислите, че Иран е прекомерно далечна тематика за България, ето един разбор, който се занимава с вероятните аргументи за визитата на израелския министър председател Бенямин Нетаняху предходната седмица във Варна.

НАЙ-ВАЖНОТО

Застрахователите поддържат измененията, препоръчани от Менда Стоянова

За да не се стига до рецесия във финансовия бранш, застрахователите считат, че депутатите би трябвало да одобряват импортираните в края на предходната седмица оферти за предели на компенсациите при гибел при произшествия. Промените в кодекса за застраховането са на ръководителя на бюджетната комисия Менда Стоянова, само че водачът на ГЕРБ Бойко Борисов настоя да не бъдат гласувани без необятно публично разискване. От Асоциацията на българските застрахователи в понеделник желаеха лимитите да важат до приемането на единна методика за погашение на нематериални вреди, чието разработване би трябвало да стане в границите на шест месеца.

Проблемът породи преди два месеца, когато Върховният касационен съд одобри тълкувателно решение, с което разшири кръга на близки и родственици на починалите, които могат да водят каузи за отсъждане на компенсации. За това време в Софийския градски съд броят на заведените искове са 529 при 231 за същия интервал през 2017 година Голяма част от тях са за остарели случаи от последните пет години, а настояванията са за погашение на по 150 - 200 хиляди лева на човек. Първите правосъдни решения са за сред 50 хиляди и 70 хиляди лева Ако наклонността се резервира, цената на наложителната застраховка Гражданска отговорност може да стигне и 1000 лева

Каракачанов предоговаря решението за ремонт на Су-25 в Беларус

Военният министър Красимир Каракачанов е отменил в петък решението си, с което дефинира беларуския цех " 558 Авиационен ремонтен цех " за реализатор на поръчката за капитално-възстановителен ремонт на щурмовите ни самолети Су-25. Началникът на отбранителното ведомство е върнал отчета на тръжната комисия поради частта от него, в която се прецизира, че белорусите са склонни да дадат по-ниска цена " за осъществяване на цялостни услуги ". Това би трябвало да значи, че става дума за ремонт на цели самолети, а не за обособени системи и елементи. Според Каракачанов има " неизясненост във волеизявлението на участника ". Сега военният министър разпорежда на комисията още веднъж да организира договаряния със цех 558, в които да доближи до " съответна оферта, без вариантност на предлагането ".

От отчета на комисията ставаше ясно, че цех 558 е подготвен да ремонтира 14-те самолета Су-25 за 311 млн. лева с Данък добавена стойност, което е над шест пъти повече от първичния планиран бюджет. След договаряния белорусите са се съгласили на доста по-ниската цена от 173 лева с Данък добавена стойност, в случай че става дума за " цялостни услуги " т.е. ремонт на цели самолети. Това обаче още веднъж беше над четири пъти повече от прогнозния бюджет и към два пъти повече от удвоения оптимален, който можеше да бъде провиснал с ново решение на Министерски съвет. Така на процедура военното министерство можеше да ремонтира надлежно 4 или 7-8 самолета Су-25 по цени, които фрапантно надвишават в началото плануваните.

Американските наказания против Иран влязоха в действие, Европейски Съюз не е подготвен със защитни ограничения

Американските наказания против Иран публично влязоха в действие, като се чака Вашингтон да разгласява лист с всички наранени ирански банки. Международният механизъм за банкови заплащания Swift също е застрашен със наказания. Засега обсъжданият европейски механизъм за продължение на търговията с Иран към момента не е подготвен, като евентуално може да се вкара от началото на 2019 година За задачата обаче е нужна и банка, която би рискувала загуба на достъп до американския финансов пазар.

Това е вторият рунд наказания, с който се възвръщат рестриктивните мерки, свързани с износа на нефт и енергийния бранш, корабостроенето и корабоплаването. Освен това задграничните финансови институции, които правят валутен продан с Иранската централна банка и поредност други банки от страната, ще подлежат на наказания. Президентът Хасан Рухани разгласи, че икономическият напън над Иран е неправилен и даде обещание персийската страна да продължи да продава нефт.

Сделката за Brexit е на финалната права

Засилват се спекулациите, че идващите седем дни ще са решаващи в договарянията за Brexit и следва постигането на съглашение сред Англия и Европейски Съюз. Британските медии вършат всевъзможни прогнози, като вестник Times даже написа, че договорката може да бъде подписана още тази седмица. В понеделник представител на премиера Тереза Мей разяснява, че Лондон работи за постигането на съглашение колкото е допустимо по-скоро. " Продължаваме да реализираме прогрес, само че има към момента работа. През последните 24 часа прочетохме в медиите, че сме сключили договорка, че шансът е 50 на 50% и че договорката виси на косъм ", уточни той.

Според източници на The Guardian английското овакантяване на Европейски Съюз ще бъде обсъждано във вторник на среща на кабинета, само че е малко евентуално тогава Тереза Мей да показа на министрите финалната договорка, която те ще би трябвало да одобряват или да отхвърлят.

СНИМКА НА ДЕНЯ

Фотограф: Kcna
Президентът на Куба Мигел Диас Канел (на фотографията вляво) и дойде в неделя със брачната половинка си на посещаване в Пхенян. Те бяха посрещнати още на летището от севернокорейския водач Ким Чен-ун (вдясно) и неговата брачна половинка. По-късно бяха публикувани и любопитни фотоси, на които държавните глави показват положително въодушевление.

СЪБИТИЯТА, КОИТО СЛЕДИМ

Бюджет 2019 ще се гледа на първо четене в Народното събрание

Народното събрание ще заседава във вторник изключително, с цел да одобри на първо гласоподаване бюджета за 2019 година, както и плановете на здравната каса и на държавното публично обезпечаване. За задачата би трябвало да се събере нужния кворум от 121 депутати. В петък съвещание нямаше, тъй като макар трикратния опит, това не се случи. Причината е отводът на депутатите от Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи да се записват като форма за напън за желаната оставка на вицепремиера Валери Симеонов. Управляващите дадоха обещание оптималната готовност, в случай че се наложи да спрат и командировките на народните представители. Заедно с патриотите наброяват общо 122-ма.

Правителството планува през идната година стопанската система да продължи да пораства и да преразпредели 44.5 милиарда лева, или 38.2% от Брутният вътрешен продукт. В същото време държавните финанси се възнамеряват на недостиг от 0.5% от Брутният вътрешен продукт.

Ключови междинни избори за Конгрес в Съединени американски щати

Междинните избори за Конгрес в Съединени американски щати ще приключат на 6 ноември. Те са определяни като референдум за ръководството на президента Доналд Тръмп и като късмет за демократите да си върнат контрола в долната камара. Прогнозите за републиканците са да запазят контрола в Сената.

Демократитите пробват да активизират по всякакъв начин своите последователи и разочарованите от Тръмп да гласоподават, трансформирайки вота в борба за бъдещето - в името на демократичната народна власт, правата на малцинствата, свободата на медиите, борбата с климатичните промени и така нататък С тези послания холиводските звезди Леонардо Ди Каприо и Брад Пит даже записаха апел към американците във видеоклип - да излязат и да гласоподават.

Екатерина Захариева ще се срещне с държавния секретар на Съединени американски щати

Официалната аудиенция на българския външен министър Екатерина Захариева в Съединени американски щати и срещата й с държавния секретар на Съединени американски щати Майк Помпейо във Вашингтон съответствува с деня на изборите. Отпадането на американските визи за българи ще е измежду тематиките за диалог.

Въпреки че въпросът постоянно бива повдигат от българска страна, към този момент няма прогрес по него. България е надалеч от осъществяването на изискванията на Съединени американски щати. Едно от тях е броят на отводите на визи да е по-малко от 3 %, до момента в който той се движи над 10 %.

КАКВО ИНТЕРЕСНО

Мая Манолова прави приемна в първи вагон второ купе на влака за Варна

Омбудсманът Мая Манолова ще опита по гръмък метод да се опълчи на решението на държавното управление да й отнеме служебната кола и водач от НСО. Във вторник в 6:55 сутринта тя ще се качи във влака за Варна, където по-късно денем има среща. Междувременно от екипа й оповестиха разписанието по гари и часове, тъй като омбудсманът ще чака хората, които желаят да я посетят в първи вагон второ купе.

Извън популизма на този ход, Мая Манолова има съображение да търси сметка за какво единствената смяна в закона за НСО, която се прави посредством преходните и заключителни разпореждания на проектозакона за бюджета е обвързвана с нейния водач. Омбудсманът има най-високият рейтинг в страната, и макар че твърди, че към този момент няма политически упоритости, е допустимо една от аргументите за " спестовност " от водачи да е точно възходящата й известност.

ЕДНО КЪМ ЕДНО

По предложение на премиера Бойко Борисов държавното управление уволни Петър Харалампиев като шеф на Държавната организация за българите в чужбина. Временно длъжността ще бъде изпълнявана от досегашния му заместител Димитър Владимиров. Той е един от главните очевидци на обвиняването за търговия с българско поданство против Харалампиев и още трима души.

Българска народна банка усилва равнищата на буфера за редовно значими банки през идващите две години. Финансовите институции в листата са 10. От 0.5% за Уникредит Булбанк и ПИБ до 0.125% за междинните по мярка Банка Пиреос и ББР, в идващите години тези проценти се повишават и през 2020 година доближават равнища сред 1 и 0.5%.

Френската крайнодясна партия на Марин льо Пен изпреварва за първи път партията на президента Макрон за идните евроизбори следващата година , съобщи " Ройтерс ". Според изследване единствено 19% от гласоподавателите имат желание да поддържат партията на Макрон, чийто рейтинг също пада стремглаво от известно време насам. В същото време поддръжката за партията на Марин льо Пен е повишена до 21%.

Шейсет и седем % от европейците мислят, че светът преди е бил едно по-добро място , демонстрира изследване на фондация " Бертелсман ". Най-силно носталгично са настроени италианците, а най-слабо - поляците. Изследването, което проучва в детайли отговорите на Франция, Германия, Италия, Полша и Испания открива, че съжалението по предишното е особено за дясно мислещите европейци, до момента в който левите по-скоро не тъгуват за отминалите времена.

КАКВО ДРУГО ИНТЕРЕСНО

" Бохемска рапсодия " оглави американския боксофис

Фотограф: Eddie Keogh [Reuters]
В дебютния си уикенд в Съединени американски щати музикалната биографична драма " Бохемска рапсодия " осъществя доход от над 50 млн. Долара, заяви Ройтерс. Филмът, който споделя историята на вокалиста на Queen Фреди Меркюри, е основан с бюджет от към 50 млн. $ и беше публикуван в към 4 000 киносалона в страната. В основната роля е Рами Малек.
" Бохемска рапсодия " изпревари останалите две нови заглавия - " Лешникотрошачката и четирите кралства " и сантименталната комедия Nobody’s Fool.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР