Менда Стоянова, председател на бюджетната комисия © Анелия Николова Още

...
Менда Стоянова, председател на бюджетната комисия © Анелия Николова Още
Коментари Харесай

Данъчните промени за 2019 г. бяха приети на първо четене в бюджетната комисия

Менда Стоянова, ръководител на бюджетната комисия

© Анелия Николова Още по тематиката
Разходите за пенсии ще приближат 10 милиарда лева през 2019 година

Максималният застрахователен приход се подвига до 3000 лева съгласно плана на бюджета на ДОО
15 окт 2018
Данък " Добра заплата "

Максималният застрахователен предел нараства с 15% до 3 хиляди лева, което ще удари работещите в ИТ бранша
12 окт 2018
В България дизелът побеждава

За първи път за последните три години българският автопарк пораства, само че има мощно нарастване и при колите над 20 години
12 окт 2018 Данъкът върху коли под 3.5 тона ще зависи от замърсяването, което транспортното средство предизвиква, издаването на служебни бележки за добития през годината облагаем приход и удържан налог отпадат като обвързване за бизнеса от 2020 година, а електронните заявления ще са с авансово попълнени данни. Това са част от препоръчаните от Министерството на финансите промени в данъчните закони от 2019 година, които бюджетната комисия одобри на първо четене във вторник с 13 гласа " за " и 6 " срещу ".

Промените получиха единомислеща поддръжка от синдикати и работодатели. В съпротива са представителите на Българска социалистическа партия поради липса на оценка на въздействието на промените на налога върху колите. От Министерството на финансите показват, че оценяването на резултата върху общинските бюджети е мъчно, защото всяка локална администрация има свободата да постанова друг коефициент за " еко " детайла в новата формула на налога в избраните от закона граници. Представителите на Българска социалистическа партия обаче означават, че ще внесат спомагателни оферти сред първо и второ четене. Не прецизират какви, само че евентуално ще са свързани с необлагаем най-малко на приходите на работещите и диференцирани ставки на Данък добавена стойност.

Допълнителни текстове ще внесат и работодателските организации, които се концентрират върху настояването да бъдат увеличени праговете, над които фирмите подлежат на наложителен одит според Закона за счетоводството.

Очакват се допълнения

Фокусът на работодателските организации е главно върху Закона за счетоводството, където съгласно тях праговете, над които фирмите подлежат на наложителен одит, са прекомерно ниски по отношение на равнищата в други страни от района. В момента по закон на наложителен самостоятелен финансов одит подлежат годишните и консолидираните финансови доклади на компании, които дават отговор на най-малко два от следните индикатори - балансова стойност на активите от най-малко 2 млн. лева, чисти доходи от продажби над 4 млн. лева и междинна бройка на личния състав за отчетния интервал от най-малко 50 души.

Искането на работодателските организации е таванът за балансова стойност на активите и на приходите от продажби да се вдигне двойно – надлежно на 4 млн. лева и 8 млн. лева Аргументът им е, че по този начин ще се понижи административната и финансовата тежест за към една трета от фирмите, които влизат в обсега на мярката в страната, което няма да е забележителен удар за инспекторите.

Очаквано Институтът на дипломираните експерт-счетоводители (ИДЕС) е твърдо срещу, като твърди, че праговете в други страни от Централна и Източна Европа са близки до тези в националното законодателство и промени не са нужни.

От БСК също ще внесат свое предложение преди второ четене на плана по отношение на различаващи се дефиниции за недвижими парцели и здания, прилагани от общините при облагането им с веществен налог. Зам.-председателят на камарата Димитър Бранков отбелязва, че локалната власт ползва друго режима и е нужна обща формулировка в закона.

Екоелемент при облагането на леките коли

Измененията в данъчните закони са написани като преходни и заключителни разпореждания в Закона за корпоративното подоходно облагане. Промяната е обвързвана с промени във формулата за пресмятане на налога върху леки и товарни коли под 3.5 тона. По данни на КАТ за 2017 година повече от 65% от колите в България са над 15-годишни, а най-старите коли - тези над 20 години, са с максимален дял - към 37%.

Предложението на Министерството на финансите е от следващата година с изключение на мощ и година на произвеждане при установяване на дължимата сума да се взима поради и екологичната категория на автомобила. Така данъкът за най-старите коли може да се усили с до 30%, до момента в който за най-новите да се намали. Например при коли в екологична категория " Евро 5 " коефициентът е сред 0.6 и 0.8, което допуска понижен налог с 20 до 40%. Друг фактор за това кой по какъв начин ще усети смяната във формулата зависи и от съответната община, в която е регистриран автомобилът. Местната власт може да избира коефициента за мощ и екологична категория в избрани от закона за локалните налози и такси рамки, като съгласно този избор за един и същи автомобил данъчната тежест може да се намали или усили. Това прави и оценката на въздействието сложна за пресмятане, защото зависи от общинските препоръки.

От КНСБ показват, че това промените във формулата ще имат отрицателен резултат върху нискодоходните групи от популацията, само че поддържат мярката, защото е " стъпка в вярната посока ".

Товарните коли под 3.5 тона към този момент ще се таксуват като останалите леки коли – т.е. с по-високи ставки, отпада и облекчението за съществуването на катализатор за по-маломощни коли.

Отпадат някои облекчения за парцелите, стяга се режимът при продажба

От началото на идната година ще се отстрани и облекчението за такса боклук, когато жилището е посочено като главно, само че притежателите му заявяват, че не употребяват парцела, с цел да не заплащат висока такса битови боклуци. Когато повече от едно жилище е заявено като главно, данъчното облекчение също ще отпадне. Националното съдружие на общините предлага обаче периодите да се отсрочат с 2 години, с цел да съвпаднат с идното броене на популацията. Това ще разреши да се дефинират тъкмо ползвателите в парцелите, показват от сдружението.

Преди договорка за продажба на автомобил нотариусите ще са задължени да вършат инспекция за платени налози, а в случай че това не е допустимо - продавачът ще би трябвало да даде удостоверен от съответната община документ, който удостоверява това. В момента една част от общините не съумяват да съберат дължимия налог транспортно средство и тази мярка цели стягане на режима.

Без служебни бележки за приходите

Добрата вест за всички хора с приходи с изключение на тези по трудов контракт е, че скоро няма да имат потребност от служебни бележки. От 2020 година справките за изплатените суми към Национална агенция за приходите ще подават единствено работодателите, а от финансовото ведомство дават обещание електронните заявления да са авансово попълнени с тези данни. Така единственото, което ще се изисква от работещите, е да ревизират документа, да се подпишат и да го изпратят назад. Премахва се и условието за писмена декларация от единия родител, когато другият употребява данъчно облекчение за деца.

Друга смяна касае самоосигуряващите - те ще подават годишните си данъчни заявления единствено по електронен път от 2019 година Проектът предлага и премахването на минималния предел от 50 хиляди лева за обезпечения за търговците на горива по Закона за Данък добавена стойност.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР