Менда Стоянова и други депутати от ГЕРБ внесоха промени в

...
Менда Стоянова и други депутати от ГЕРБ внесоха промени в
Коментари Харесай

В чакалнята на еврозоната: Какво ще се случи с българския лев?

Менда Стоянова и други депутати от ГЕРБ внесоха промени в закона за Българската национална банка, с които се обезпечава използването на европейските актове по отношение на процеса по присъединението на страната ни към валутно-обменния механизъм, по-известен като ИЕРЕМ 2. Така България привежда в сходство законодателството си, с цел да може да влезе в чакалнята на еврозоната, където в идващите две години ще се тества стабилността на българския лев. Той ще бъде конвертиран при одобрения курс. Какво се случва с валутния ръб и подготвена ли е България за тази крачка към еврозоната? По тематиката разговаряха икономистите Лъчезар Богданов, Институт за пазарна стопанска система, и Георги Вулджев, Ескпертен клуб за стопанска система и политика.

Георги Вулджев изясни, че това при какъв курс ще влезе България в ИЕРЕМ 2 и по-късно е еврозоната, ще е обект на договаряния. " Това е, което се трансформира и от там възноиква терзанието допустимо ли е да има някаква обезценка на лв., което значи по-висока инфлация, на процедура някакво обедняване на популацията в резултат на някакво превалутиране, сподели той.
Георги Вулджев, икономист от Ескпертен клуб за стопанска система и политика: Притеснението е, че може да се обезцени лв.. Това в други случаи не се е случвало, само че не значи, че няма никакъв риск. Ако се девалвира лв., това би довело до оскъпяване на стоките в страната.
" Причината да сме тук е едно съответно изменение към валутния закон, към член 29 от валутния закон, който касае точно валутния курс на лв. по отношение на еврото. Към този закон се прибавя и една алинея 3, съгласно която курсът сега, в който влезем във валутния механизъм ИЕРЕМ 2, курсът сред лв. и еврото на процедура ще стане обект на договаряния както е съгласно условията за присъединението във валутния механизъм. Основният проблем с това е, че първо това по никакъв метод не беше подложено на публично разискване ", сподели Вулджев.

Лъчезар Богданов се съгласи, че не трябва да се прави законодателна смяна по този метод.
Лъчезар Богданов, икономист от Институт за пазарна стопанска система: Най-добре е законопроектите да се вкарват от Министерски съвет, това демонстрира политически ангажимент на ръководещото болшинство и на държавното управление. Второ, процедурата да е по-публична. Разбира се, това, което видяхме, сподели, че не може да има загадка процедура в България.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР