Менда Стоянова е един от най-активните депутати на ГЕРБ, избирана

...
Менда Стоянова е един от най-активните депутати на ГЕРБ, избирана
Коментари Харесай

Менда Стоянова: С влизането в еврозоната печелим доверие...

Менда Стоянова е един от най-активните депутати на ГЕРБ, избирана от Пловдив в 41, 42, 43 и 44-о Народно заседание. Председател е на бюджетно-финансовата комисия в Народното събрание. Икономист е, с тапия от УНСС. Работила е в Община Пловдив и в Окръжен национален съвет като основен експерт и началник-отдел, а по-късно в Териториална дирекция - Пловдив на Национална агенция за приходите от редови чиновник до длъжността шеф. В ГЕРБ е от основаването на партията, в Народното събрание - от 2009 година

- Г-жо Стоянова, ние, гласоподавателите, към този момент знаем, че най-щедро се дава обещание преди изборите. Доколко са действителни посланията на претенденти за Европейския парламент, които споделят, че ще се борят за привеждане на минималната работна заплата към равнищата в Европейски Съюз?

- Всеки разумен българин, в това число и от редиците на Българска социалистическа партия, която има искания да ръководи, може да реши, че единна минимална заплата в Европейски Съюз е невъзможна. Това би означавало

провал на българската стопанска система.

Няма по какъв начин да дадем в пъти по-висока минимална заплата и надлежно внезапно да се увеличи и междинната. Освен това в Европейския съюз заплатите са разнообразни, както е друго и нивото на стопанската система във всяка една страна. В Люксембург заплатите са най-високи, в Италия, Гърция, Португалия и изключително в страните от Източния блок, които имат още доста да наваксват за възстановяване на стандарта на живот, са по-ниски. Като приказваме за европейска заплата, би трябвало да отчитаме и покупателната дарба. Дори и КНСБ, ангажирана най-вече с приходите, признава, че покупателната дарба в България е над 60% от междинната в Европейски Съюз. Повишаване на минималната заплата примерно на 800 евро значи, че съответно би трябвало да бъдат увеличени всички цени. Веднага поражда въпросът какво се случва с износа освен това състояние и ще се купува ли българска продукция? В отличие от другите партии ГЕРБ в никакъв случай не дава популистки обещания. Да лъжеш гласоподаватели, като им казваш каквото те желаят да чуят, меко казано, е неточно.

- Доста хора питат за какво би трябвало да гласоподават, откакто наличието на 17 българи в Европейския парламент няма да ни вдигне приходите, защото нищо не зависи от тях?

- Категорично не съм съгласна, че от българските депутати нищо не зависи. Важно е на 26 май да гласуваме, тъй като задачата на националните ни представители е да одобряват избрани европейски правила и да работят за отбрана на ползите на България. В Европа се надига популистка и националистическа вълна и е доста рисково тя да вземе връх в ръководството на Европейски Съюз. Ако това се случи, ще се подрони европейската стопанска система, което ще повлияе отрицателно върху България. Според социологическите изследвания българите правят оценка, че мястото на България е в Европейски Съюз. Но с цел да бъдем взаимно потребни, би трябвало да се организират действителни политики, каквито поредно води ЕНП с всичките й неточности и дефекти. Гласувайки за ГЕРБ и ЕНП, даваме

избор против популизма и националсоциализма.

Вярно е, че е мъчно една дребна страна да отстоява свои позиции. Вижте образеца с пакета " Макрон ". Иска се доста време, престиж, интензивност и персонални контакти, посредством които наши евродепутати биха могли да намерят съдружници при взимане на потребни за България решения. Кандидатите за народни представители от ГЕРБ са готови добре и имат потенциал за пълноценна работа в Европейския парламент.

- Какво можем да чакаме в идващия програмен интервал на Европейски Съюз, в който сериозен акцент се слага върху нововъведения?

- Преговорите не престават, само че главните параметри към този момент са конкретизирани. Определено мога да кажа, че за България има положителни вести, защото е една от дребното страни, която ще получи

нарастване на средствата по планове с над 2 милиарда евро.

Общата сума за идващия програмен интервал за България е към 15 милиарда евро. По-важното е, че спомагателните средства за кохезионната политика са ориентирани за повишение на европейската съгласуваност и развиването на стопанската система за на изравняването й с европейските равнища. Повече пари са планувани за селскостопанските стратегии, а също по този начин за специфични стратегии за обучение и нововъведения. Ние към момента възприемаме цифровата политика като нещо непознато, което директно не ни касае. Но това е вероятността за развиването на Европа и България включително. Следващите години ще бъдат

години на цифровия взрив

даже и в най-елементарното произвеждане. Влагайки пари в тази област, от които и България може да се възползва, се дава опция повече хора да добият доста по-високо равнище на компютърна просветеност и да работят в среда, която е радикално друга в съпоставяне със настоящето произвеждане. Това е инвестиция в бъдещето и в случай че ние не се възползваме от нея, рискуваме да останем отново на опашката, в това число и във връзка с приходите. Само развиването в софтуерно отношение може да ни подсигурява повишение на работните заплати.

- Как ще се финансира пътната инфраструктура и замяна на остарялата ВиК мрежа, от които остра потребност имат Пловдив и региона, в случай че не разчитаме на финансова помощ от Европейски Съюз?

- Ще има средства и за такива планове, които са част от кохезионната политика. Но по-голямата част от парите ще бъдат ориентирани към локалните управляващи. Затова е извънредно значима интензивността на общините да аплайват с планове. В този програмен интервал локалните управляващи ще имат по-голяма автономия сами да взимат решения в каква посока желаят да получат финансиране от Европейски Съюз. Есента ни предстоят локални избори и е доста значимо

хората да изберат кмет и екип с визия

за развиването на съответното обитаемо място и въз основа на тази визия да се търси финансиране посредством европейските стратегии.

-Възможно ли е запазването на валутния ръб и влизането на България в еврозона и няма ли това да ни направи още по-зависими и небогати?

- Не е допустимо. Смисълът е България рано или късно да излезе от валутния ръб и да одобри европейската валута. Това няма да е скоро, тъй като сега аплайваме за приемане в по този начин наречената чакалня на еврозоната, където валутният ръб и българският лев се резервират. В тази чакалня се престоява най-малко две години, само че този период може да бъде продължен по решение на самата страна. Когато България бъде призната в еврозоната, българският лев ще се размени с евро, страната ни ще излезе от валутния ръб и Българска народна банка ще може да следва лична самостоятелна политика.

- Има ли риск цените да се покачат фрапантно с въвеждането на еврото?

- Не. В страните, признати в еврозоната, нямаше покачване на цените, в противен случай - по-бързо започнаха да нарастват приходите и брутният вътрешен артикул. България ще влезе в еврозоната при същия корав курс на валутния ръб 1,955 лв. за едно евро. Вече 20 години ние имаме постоянна валута и ниска инфлация.

- Много хора питат за какво би трябвало да одобряваме еврото? Англия си резервира личната валута.

- Не е подходящо да се съпоставяме с Англия, тъй като тя от години е международен стопански център. Ние и в този момент, в изискванията на валутен ръб, се оправяме добре, само че за нас

еврото е значимо от позиция на доверието,

което би се повишило от страна на финансовите пазари към България. Доверието е основна дума в стопанската система и в политиката. Когато Европейската централна банка каже: Да, България е подготвена по всички индикатори за еврозоната, това към този момент ще значи доверие. Неслучайно през последната година имаме растеж на кредитния рейтинг на България заради позитивните сигнали от договарянията с Европейската банка. Еврото би дало достъп до ликвидни финансови пазари с още по-ниски лихви, въпреки че и в този момент в България лихвите, с които се финансират заеми, са много ниски.

- Отново се приказва за възможното унищожаване на плоския налог за да не се засягат по-ниските приходи. Предвиждате ли промени в данъчната политика?

- В програмата на държавното управление на ГЕРБ до края на мандата не се планува смяна на данъчните ставки. От 2007 година, когато е въведен плоският налог, той е давал своя позитивен резултат в повишение на приходите в бюджета и понижаване на тласъците за укриване и измами, в това число на работните заплати.

Реалният размер на приходите се укрива на първо място поради осигурителните вноски, а не поради плоския налог.

Ако се вкарат скалите, предлагани от Българска социалистическа партия, ще последва внезапно понижаване на приходите от налога върху общия приход. Това са над 1 милиарда лв. и те би трябвало да бъдат обезщетени за сметка на нещо друго, с цел да не се губи този запас за бюджета. Вторият проблем на предлагането на нашите съперници е до каква степен такава канара ще работи стимулиращо за всеки българин да получи по-добро обучение или да развива бизнес, откакто страната ще изземва от ден на ден от неговия приход, с цел да оказва помощ на по-ниско образованите и по-малко изобретателните. В стопански проект плоският налог е добър и ние нямаме желание да го отменяме.

- След апартаментгейт всеобщи оставки на значими фигури в ГЕРБ и земетресения измежду Патриотите няма ли да се стигне до ерес и във вашата партия и надлежно до предварителни избори след евровота?

- Категорично в ГЕРБ няма ерес. Засегнатите лица подадоха оставки след свадите около къщите за посетители и жилища. Наистина това, че в обединението „ Обединени патриоти “ не можаха да се схванат дружно да вървят на евроизборите, може да им изиграе неприятна смешка на вота за Европейския парламент. Но и ние в ГЕРБ, и „ Обединени патриоти “ имаме ясно съглашение за ръководството в границите на целия 4-годишен мандат. Няма причина да спрем програмата на това държавното управление и постигането на поставените цели по средата. Не виждам съображение за предварителни избори.

- Гледам плакатите на ГЕРБ с надпис „ Стабилна България “ и се запитвам къде е стабилността при лавината от насилствените оставки заради подозрения за злоупотреби със служебно състояние и непозволено замогване. Или това е единствено следващото заричане?

- " Стабилна България " не значи да няма оставки и никой да не поема отговорността за дейностите си. Стабилна България значи България със постоянна стопанска система, със мощен и уравновесен бюджет, с ниска инфлация и ниска безработица, с намаляващ държавен дълг, България, която съумя да извоюва несъмнено място в Европейския съюз. Това са задачите, които ГЕРБ следва през всичките години на ръководството на страната и ги реализира.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР