Менда Стоянова Ако на страната ни откажат влизане в чакалнята

...
Менда Стоянова Ако на страната ни откажат влизане в чакалнята
Коментари Харесай

Менда Стоянова: Ако България получи отказ за еврото, това ще е двоен стандарт


Менда Стоянова

" Ако на страната ни откажат влизане в " чакалнята " на еврозоната със субективни причини, които не са част от изискванията една страна да бъде член на еврозоната и част от ERMII, това ще бъде доста неприятен сигнал освен към българите, а към целия Европейски съюз. "

Това съобщи в предаването " Неделя 150 " на БНР Менда Стоянова, ръководител на бюджетната комисия в Народното събрание.

Очаква се всеки миг София да прати публична поръчка в Брюксел за присъединение на лв. към Валутно-курсовия механизъм II (ERMII), именуван " чакалнята за еврозоната ". Валутата би трябвало да престои в механизма най-малко две години без обилни съмнения в курса към еврото, с цел да извърши изискванията за присъединение към еврозоната. Счита се, че този престой за лв. е условност, тъй като той от 20 години има закрепен курс към еврото.

Финансовият министър Владислав Горанов преди два дни за следващ път удостовери, че няма причина България да се отхвърля от оповестеното още през януари желание да подаде поръчка за ERMII до 30 юни.

" Ще бъде сигнал за двойни стандарти, сигнал за нееднозначно третиранe. Затова за мен е доста значимо ние да подадем молбата и да пожелаеме явен и безапелационен отговор – от политиците и от Европейската централна банка ", уточни тя.

В коментар на желанието на Горанов Менда Стоянова посочи, че държавното управление би трябвало да съблюдава своето декларирано заричане и да подаде молбата.

" България извършва освен формалните критерии, България извършва и доста други критерии. И причини от вида корупция, ниво на приходите по отношение на средноевропейските, вида правосъдна система са несъотносими към еврото ", счита Стоянова.

Относно функциониращия към този момент 20 години валутен ръб, чиито резултати бяха оценени в отчета на Българска академия на науките, Менда Стоянова изрази противоречие с изводите.

" Ако прочетете деликатно отчета сред изреченията ще разберете, че в действителност хората, които са го писали, смятат, че този паричен съвет към този момент е нездравословен за страната ни и по едно и също време с това еврото няма да бъде панацея. Знаете ле какво значи това, въпреки и неизречено в прав текст – да се откажем от паричния съвет и да минем на лична парична политика, на един курс, който ще се дефинира от Българска народна банка - нещо, което беше преди 1997 година. С което ние изрично не сме съгласни. Ние също считаме, че паричният съвет изигра своята роля, 20 години той е освен стабилизиращ фактор. Единственият излаз от този паричен съвет е точно приемането на еврото, влизането в еврозоната и следването на европейските политики. Всичко останало значи връщане 20 години обратно – не като стопанска система, а като практики, които бяха преди 20 години ", разяснява Стоянова.

Депутатката от ГЕРБ проучва също рекомендациите и изводите от годишния отчет на Българска академия на науките за икономическото развиване. В него се оферираше унищожаване на плоския налог върху приходите. Според Стоянова обаче това въобще няма да докара да повишение на оборотите в страната, увеличение на вложенията и очистване на неравенството.

" Ние развихме в България една нискоефективна, " ишлемеджийска " стопанска система, която на процедура стимулираше ниски заплати и хора с липса на умения и без обучение. Но тази стопанска система не може да продължава да движи развиването на страната ни. В идващите години би трябвало да преминем през едно преструктуриране на стопанската система – от нискоефективна към високоефективна и това е обвързвано на първо място с нивото на дипломиран труд, който би трябвало да имат българските служащи. "

Това съгласно Стоянова не минава нито през унищожаване на плоския налог, нито през държавни вложения, както предлагат икономическите специалистите от Българска академия на науките.

" Ние сме се нагледали доста години на държавни вложения и знаем по какъв начин тези държавни вложения носят успеваемост, единствено че не за стопанската система като цяло, а за избрани хора, които усвояват тези вложения ", сподели депутатката.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР