Меморандумът между Турция и Либия относно разграничаването на морските зони

...
Меморандумът между Турция и Либия относно разграничаването на морските зони
Коментари Харесай

ЕС застана на страната на Гърция в спора ѝ с Турция и Либия

Меморандумът сред Турция и Либия по отношение на разграничаването на морските зони в Средиземно море нарушава суверенните права на трети страни и не може да има правни последствия за тях, се споделя в утвърдена от Европейския съвет позиция.
" Меморандумът за съгласие сред Турция и Либия по отношение на определянето на морските юрисдикции в Средиземноморието нарушава суверенните права на трети страни, не е в сходство с морското право и не може да има правни последствия за трети страни ", гласи изказването, съобщи БГНЕС
В него се отбелязва, че " Европейският съвет недвусмислено удостоверява солидарността си с Гърция и Кипър във връзка с тези дейности на Турция ".
Турският президент Реджеп Ердоган и ръководителят на либийското държавно управление на националното единодушие на Файез Сарадж, контролиращо единствено част от страната, подписаха меморандуми за съдействие във военната сфера и взаимното съгласие в морските зони в края на ноември. Турция разгласява карта на морските зони, " като взема поради турско-либийския меморандум ". Анакара не признава правото на шелфа на гръцките острови.
Гърция има вяра, че Турция се пробва да присвои забележителна част от гръцката изключителна икономическа зона /ИИЗ/, макар обстоятелството, че Атина и Анкара не се договориха за границите на ИИЗ.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР