Меморандум за сътрудничество за създаване на първото в България иновативно

...
Меморандум за сътрудничество за създаване на първото в България иновативно
Коментари Харесай

Създава се първото в България иновативно начално училище в сградата на Детски център „Музейко“

Меморандум за съдействие за основаване на първото в България новаторско начално учебно заведение от ново потомство подписаха през днешния ден кметът на Столична община Йорданка Фандъкова, президентът на Фондация „ Америка за България “ госпожа Нанси Шилър и ректорът на Химико-технологичния и металургичен университет проф. доктор инж. Сеня Терзиева-Желязкова.

На подписването участва и министърът на образованието проф. Денков, както и Десислава Тальокова, изпълнителен шеф на Фондация „ Америка за България “ и шефът на „ Музейко “ Бистра Кирова.

Кметът Фандъкова благодари на министъра на образованието проф. Денков за поддръжката и приемствеността в политиката за промяна за образованието. Тя благодари и за екипната работа на госпожа Шилър, президент на Фондация „ Америка за България “ и на проф. Сеня Терзиева-Желязкова, ректор на Химико-технологичния и металургичен университет.

„ Създаваме първото в България новаторско начално учебно заведение от ново потомство с фокус върху проучването на естествените науки, цифровите технологии, инженерното мислене и математика (STEM) в постройката на Детски център „ Музейко “, което да служи и за база за продължаващо образование на учители от цялата страна. “, сподели кметът на София Йорданка Фандъкова.

„ Изключително значимо е да създадем резистентен и потребен за града план, който дружно да развие, както и да мотивираме повече деца от най-ранна възраст да се занимават с технологии и природо-математически науки. “, уточни също кметът.

„ С огромна горделивост даряваме „ Музейко “ на Столична община. Вярваме, че „ Музейко “ има капацитет за още по-мащабен триумф и позитивно влияние в България като общинска благосъстоятелност, в която се обитава съвременно начално учебно заведение и база за продължаващо образование на учители по STEM, като в същото време продължи отчасти да действа като детски теоретичен център. “, сподели Нанси Шилър. „ Практиката на Фондация „ Америка за България “ е да поддържа планове, които по-късно се развиват и трансформират в позитивни образци в българското общество и локалната общественост. “, акцентира също президента на „ Америка за България “.

„ Необходима е поддръжка за развиване на учебните заведения и по тази причина сме уверени, че всяка постройка, която може да бъде включена в системата е значима. “, уточни проф. Сеня Терзиева-Желязкова.

Споразумението бе подписано след решение на Столичен общински съвет.

Сред привършване на образователните часове и в почивните дни „ Музейко “ ще продължи да действа като Интерактивен детски теоретичен център.

От своя страна Столична община ще даде два спортни парцела на Министерство на образованието, които ще се употребяват от ХТМУ за тяхната спортна база, за което се приготвя градоустройствена процедура. Предстои създаване на стратегия за работа на учебното заведение. Очаква се то да стартира да действа през 2023 година.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР