Меморандум за насърчаване на инвестициите в проспериращи български компании подписаха

...
Меморандум за насърчаване на инвестициите в проспериращи български компании подписаха
Коментари Харесай

БФБ и ФнФ ще насърчават инвестициите в проспериращи български компании

Меморандум за поощряване на вложенията в проспериращи български компании подписаха изпълнителният шеф на (БФБ) Маню Моравенов и изпълнителният шеф на (ФнФ) Александър Георгиев в наличието на зам.-министъра на финансите Маринела Петрова.

Меморандумът обгръща начинания за разпространение, образование и стимулиране на динамичните и амбициозни български компании да набират капитал за вложение в техния напредък.
Документът бе подписан по време на кръгла маса – полемика с фондовете за рисково и дялово вложение, проведена от БФБ и ФнФ.
Усилията на ФнФ са ориентирани към развиване на нови форми на финансиране, подобаващи за започващи и новаторски български компании, които не биха получили заем от комерсиалните банки поради по-висок риск, означи Александър Георгиев. „ Искаме да повишим финансовата просвета на бизнесмените, като им предлагаме тези нови принадлежности “, акцентира той. 
Позовавайки се на изследване на Европейска комисия и ЕЦБ Георгиев означи, че за бизнеса в Европа и в България достъпът до финансиране не е най-големият проблем.
Според данните от проучването за 2019 година, най-големият проблем е намиране на личен състав и мениджъри, на второ място е казусът за намиране на клиенти, следват разноските на фирмите и по-нататък се подреждат регулациите, конкуренцията, а достъпът до финансиране е едвам на 6-то място, като 7% от фирмите го показват като предизвикателство пред тях.
" Компаниите имат да вземат решение надалеч по-сложни и сложни задания, също така да финансират положителните си планове ", разяснява Георгиев.
 42 млн. в допълнение за ликвидна поддръжка на дребни и междинни предприятия дава ФнФ 42 млн. в допълнение за ликвидна поддръжка на дребни и междинни предприятия дава ФнФ
Допълнителни 42 млн. лева за ликвидна поддръжка на дребни и междинни предприятия даде Фондът на фондовете (ФнФ), оповестиха оттова. Средс...
Традиционно кредитните линии остават най-търсената форма за външно финансиране. За малко повече от 51% от компаниите това е желаната форма, следват други форми като лизинга с 47% и банковия заем с 46%, комерсиалните заеми и грантове се избират от 31% от интервюираните, други форми на кредитиране биха употребявали 15% от фирмите и на последно място е финансовата инвестиция като съответстваща за 11% от търсещите финансиране в Европа, уточни още шефът на Фонда на фондовете.
Той посочи и защо компаниите нормално употребяват външното финансиране - 40% от фирмите финансират вложения в дълготрайни активи, 35% от тях имат потребност от работен капитал, 22% употребяват финансирането за развиване на личния състав и 20% показват, че употребяват финансирането за създаване на нов артикул или услуга.
В последните три години търсенето на финансиране е почти непрекъснато - към 7% от фирмите заявяват такава нужда. Като проблем е изтъквано от повече компании в предходни години - от 13% от компаниите в 2014 година, а в 2015 година - от 10% от фирмите, означи Георгиев.
За България има една основна разлика при финансовите вложения – едвам 4% от бизнесмените в страната считат, че финансовите вложения е съответстващата форма за тях за вложения, заяви още той и прикани участниците в кръглата маса да насочат усиля към повдигане на този % и да разпространяват тази форма на финансиране. 
Изпълнителният шеф на ФнФ показа постигнатото досега като заяви, че сега на пазара в капиталова фаза са 4 фонда. Като запас на тези 4 фонда има 55 400 000 евро – пари, които могат да бъдат вложени в фирмите, уточни Георгиев. " Структурирали сме пети фонд, имаме административни усложнения, които напълно скоро се надявам да разгадаем и на пазара ще бъдат поставени още почти 39 милиона евро за вложения ", заяви още той.
 Вторият пакет от ограничения за бизнеса: Кой от какво може да се възползва Вторият пакет от ограничения за бизнеса: Кой от какво може да се възползва
Над 4 милиарда и половина лв. под формата на 8 финансови ограничения разгласи държавното управление за справяне с икономическите последици от корона...

Според него, към момента рецесията във финансите не е настъпила и евентуално ще се прояви идната година. " Във връзка с COVID-кризата, получихме нотификация за работа в режим на краткотрайна рамка, обвързвана с държавните помощи, което ни разреши да предоставим на нашите сътрудници - фонд мениджъри опцията да влагат в компании до 800 хиляди евро, без условие за спомагателни частни вложения, което в огромна степен дава нови благоприятни условия на български компании ", заяви шефът на ФнФ. Вече на пазара добавихме за този вид вложения още 28,8 млн. евро, което беше отговор на рецесията. " Трябваше бързо да действаме и по тази причина във Фонда на фондовете взехме решение да не продължаваме процедурата за фонд за софтуерен трансфер, с цел да може този запас да стигне по-бързо до клиентите ", разясни той.
" В момента има 84 200 000 евро общ запас в системата, възложен от ФнФ и мисля че българските компании нямат проблем да получат финансиране “, добави шефът на ФнФ. Той е безапелационен, че няма проблем с финансирането, просто е нужна просветителска активност, с цел да знаят бизнесмените какви са им опциите за финансиране, отвън предлаганите от комерсиалните банки. В тази връзка Георгиев означи, че във ФнФ е основано ръководство " Проектна информация и финансиране ", което разполага с експертиза да свързва търсещите финансиране с организациите и фирмите, които финансират.
Изпълнителният шеф на БФБ Маню Моравенов изрази убеденост, че меморандумът и взаимните старания с ФнФ ще допринесат за сполучливото развиване на българските компании в спешната обстановка.
В рамките на форума БФБ показа опциите, които пазарът за напредък ВЕАМ предлага за фондовете за рисково и дялово вложение, бяха дискутирани разнообразни модели на финансиране за напредък, благоприятни условия за финансиране от обществени и частни финансови пазари, показани бяха и нови финансови принадлежности от интерес за вложителите.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР