Меланомът е един от най-смъртоносните видове рак, чието разпространение се

...
Меланомът е един от най-смъртоносните видове рак, чието разпространение се
Коментари Харесай

Слънцезащитните кремове: крият ли рискове и знаем ли как да ги използваме

Меланомът е един от най-смъртоносните типове рак, чието разпространяване се усилва мълниеносно в международен мащаб.
Излагането на UV радиация е главната причина за най-често срещаните форми на рак на кожата, а един от най-ефективните способи да се избегне това е слънцезащитният крем.

" Всеки диалог за слънцезащитните артикули би трябвало да стартира с признанието, че има съществени доказателства, че той предотвратява рака на кожата, " споделя Ричард Уелър, почетен консултант-дерматолог в Университета в Единбург, пред BBC.
Ето за какво, макар че ракът на кожата се усилва в някои страни, той понижава в други - тези, които са повишили осведомеността за смисъла на потреблението на слънцезащитни артикули.

" Процентът на рак на кожата се усилва измежду по-възрастните генерации, поради вредите нанесени в продължение на десетилетия върху кожата им. Страните, в които процентът понижава, са имали най-големи вложения в информирането на обществеността, като Нова Зеландия, Дания, Съединени американски щати и Австралия ", споделя Адел Грийн от QIMR Berghofer Medical Research Institute в Австралия.

Някои откриватели обаче показват опасения, че макар че  слънцезащитните артикули са несъмнено значим инструмент в битката против рака на кожата, се постановат усъвършенствания в състава им, с цел да бъде той по-безопасен. Според тях има случаи, в които някои слънцезащитни артикули могат да навредят на здравето.

По-рано тази година Агенцията по храните и медикаментите на Съединени американски щати (FDA), дружно с Европейската комисия  не разрешиха 14 от 16-те съставки, употребявани в слънцезащитните артикули. 

Филтрите

Два типа UV филтри могат да се употребяват за слънцезащитни артикули. Най-често употребяваните са известни като органични филтри, които всмукват ултравиолетовите лъчи и ги трансформират в по-безопасна радиация. Неорганични UV филтри като титанов диоксид и цинков оксид, които като цяло се смятат за безвредни, отразяват и разсейват UV радиацията надалеч от кожата

Установено е, че някои органични филтри се всмукват през кожата и навлизат в кръвния поток. Това единствено по себе си не значи, че слънцезащитните артикули не са безвредни, само че нараства вниманието върху евентуалните неподходящи резултати на най-често потребления UV филтър в света - оксибензон.

„ Малко се знае за систематичното влияние на множеството дейни съставки “ в слънцезащитните артикули, показва FDA в отчета си, като се базира на резултатите на огромно количество от слънцезащитни артикули, всмукани през кожата и в тялото.

Лабораторни изследвания върху мишки са открили, че някои органични UV филтри, в това число оксибензон, както и парабени и фталати, които могат да бъдат открити даже при слънцезащитни артикули, които употребяват неорганични UV филтри, могат да работят разрушително на еднокринната система. Но нито едно проучване върху хората не е подкрепило това.

Лора Ванденберг, доцент в Училището по публично здраве и здравни науки на Амхерстския университет в Масачузетс, споделя, че множеството ендокринни разрушители засягат мъжки фетуси и ембриони. Установено е, че високото равнище на фталати, нарушава развиването на мъжките полови органи. Това може да докара до проблеми по-късно в живота, като понижаване на броя на сперматозоидите или нараснал риск от рак на тестисите. Този резултат обаче е открит единствено при доста високи дози.

Фталатите могат да се намерят и в други козметични артикули, освен в слънцезащитните, в това число някои сапуни, шампоани, лакове за нокти и спрейове за коса, а парабените са в доста артикули за коса и грим. Междувременно Ванденберг открива посредством проучванията си, че оксибензонът е открит в кърмата и може да повлияе на размера на млечните жлези на мишките, на тяхното развиване, функционалност и здраве.

Въпреки това, постоянно би трябвало да бъдем деликатни, когато прилагаме резултатите от проучванията на мишки върху хората, споделя Дейвид Лефел, професор по дерматология и хирургия в Yale School of Medicine. Изследванията, показващи неподходящите резултати на UV филтрите върху гризачи, нормално включват доста по-високи равнища на UV филтри, спрямо действителната човешка приложимост.

Например, през 2011г. група откриватели, показват резултатите от тяхно изследване, в което означават, че храненето с оксибензон на млади плъхове води до увеличение на матката с 23%. Изследователите също по този начин пресмятат, че с цел да се реализира същата централизация на оксибензона при хората, една жена ще би трябвало да употребява слънцезащитен крем всеки ден от 34 до 277 години, според от броя намазвания на ден.

Въпреки това, някои проучвания демонстрират, че органичните UV филтри могат да обиден и хората. В едно изследване от 2015г. са изследвани 500 двойки, които се пробват да имат дете, и са разкрили, че мъжете с по-високи концентрации на бензофенонови UV филтри имат 30% по-малка възможност за сполучливо оплождане. Макар че това е значима констатация, проучването има запаси, заради метода на тестване и вероятната вариабилност на измерената централизация на UV филтри, защото тя се резорбира бързо в тялото.

Въпреки че маркира известни терзания, проучването не води до никакви безапелационни изводи.

Витамин D

Друго известно безпокойство за слънцезащитните артикули е, че те не разрешават на човешкото тяло да създава витамин D, който най-често се получава при излагане на слънце.

Според Рейчъл Нийл, доцент в QIMR Berghofer " Механизмът на слънчево изгаряне е друг от производството на витамин D и има доказателства, че потреблението на слънцезащитни артикули не въздейства доста на равнищата на витамин D ".

13 водещи специалисти от целия свят се срещнаха през 2018 година, с цел да обсъдят салдото на витамин D в организма и връзката му със отбраната от слънце и заключиха, че слънцезащитните артикули не повлияват статуса на витамин D при здрави възрастни.

Рейчъл Нийл поучава да се употребява слънцезащитен крем всеки ден за хората, които живеят тук-там, където има мощно слънце през цялата година, като Австралия. Но там, където слънцето не е толкоз мощно, като Англия, слънцезащитният крем нормално е нужен единствено когато сте навън за нескончаем интервал от време.

Опасенията към слънцезащитните артикули, блокиращи производството на витамин D, също могат да бъдат пресилени, тъй като доста малко хора употребяват вярно слънцезащитните артикули. Препоръките са да се нанасят по 2 mg / cm2 на кожата ни или към шест супени лъжици . Това е количеството, употребявано за установяване на другите фактори за отбрана на слънцето (SPF). Повечето хора ползват едвам към една четвърт от нужното количество.

Важно е да се означи, че всеки мотив, подчертаващ изгодите за от слънцето, а не рисковете, остава спорен и не отхвърля предизвестието, че излагането на слънце усилва риска от рак на кожата.

Все отново, една от изгодите от UV радиацията е освобождението на азотен оксид, който уголемява кръвоносните съдове и намалява кръвното налягане, което допуска, че слънцезащитните артикули могат да предотвратят тези изгоди. Все по- огромен брой доказателства сочат, че азотният оксид е значим за сърдечно-съдовата система и евентуално понижава сърдечно-съдовите болести.

Според откриватели, намаляването на риска от сърдечно-съдови болести е по-важно от намаляването на рака на кожата, защото, въпреки че и двете стойности се усилват в международен мащаб, сърдечните болести убиват доста по-голяма част от хората. Сърдечно-съдовите болести са повода за гибелта в международен мащаб - 17,9 милиона души са умряли от заболяването през 2016 година, а сред 2 и 3 милиона немеланомни ракови болести и 132 000 меланома са открити всяка година. Меланомът, който е по-агресивен от двете, има междинен % на оцеляване от към 92%, а специалистите споделят, че гибелта от немеланомни ракови болести е необичайност.

Изследователите обаче признават, че причините им са противоречиви, а единственото действително доказателство, което имат, ясно сочи, че слънцезащитните артикули са потребни за нашето здраве.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР