Мексико успя да избегне най-крайната имиграционна отстъпка, изисквана от президента

...
Мексико успя да избегне най-крайната имиграционна отстъпка, изисквана от президента
Коментари Харесай

Мексико удържа яростта на Тръмп, но остава уязвимо за нов натиск

Мексико съумя да избегне най-крайната имиграционна отстъпка, изисквана от президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп в съглашението, с чието реализиране бяха избегнати митата, с които (Тръмп) го заплашваше. Но Мексико се оказва в още по-слаба позиция от преди, изправено пред евентуален нов напън от Тръмп, който този месец официално стартира акцията за преизбирането си.

Според съглашението, реализирано в петък, Мексико се съгласи да употребява огромна част от новосъздадената си Национална армия, с цел да удържа притока на имигранти, напиращи да влязат от Гватемала, и да одобри евентуално към десетки хиляди хора, търсещи леговище в Съединени американски щати, до момента в който те чакат правосъдните решения по кандидатурите им.

Преговарящите във Вашингтон отпред с външния министър Марсел Ебрард съумяха да отбият основното искане на Тръмп: Мексико да бъде оповестена за безвредна трета страна - статут, който би задължил централноамериканците, пресичащи Мексико, да търсят безвредно леговище там, а не в Съединени американски щати.

Двете страни обаче се договориха за предприемане на спомагателни дейности, в случай че до 90 дни утвърдените ограничения не дадат стремежи резултат - фрапантно понижаване на броя на нерегистрираните мигранти, достигащи американската граница, от сегашните нива, които са най-високи от над 10 години. Само предишния месец бяха арестувани 132 000 мигранти без документи.

Бившият началник на Световната комерсиална организация (СТО) Паскал Лами назова метода на Тръмп да притиска своя комшия и съдружник " взимане на пленник ", което е израз на необятно споделяните в Мексико опасения, че президентът на Съединени американски щати ще прибегне до нови закани, с цел да изтръгне още по-големи отстъпки.

Тези страхове се укрепват от това, че Тръмп и в редица други случаи е употребявал Мексико като " боксова круша ", с цел да активизира електоралната си база още при започване на своята първа предизборна акция през 2015 година Всички признаци сочат, че той има намерение да държи имиграцията и трансграничните въпроси във фокуса на втората си предизборна акция, която публично стартира на 18 юни.

" Смятаме, че заканите, настояванията и туитовете на Тръмп против Мексико ще продължат, изключително поради на това, че всичко е обвързано с политиката, обвързвана с изборите през 2020 година ", сподели Габриела Силер, икономист в мексиканската банка " Банко Басе ".

Силер чака курсът на мексиканската валута - песото, да се увеличи при отварянето на тържищата през днешния ден, поради облекчението, че комерсиалната война е избегната, само че съгласно нея този резултат ще бъде временен. Песото, което през последните месеци понесе тежки удари заради страховете от комерсиална война, в петък нарастна с с 0,5 %, откакто Тръмп написа в Туитър, че има " положителни шансове " за реализиране на съглашение с Мексико.

" КАПИТУЛАЦИЯ "

Бившият мексикански президент Висенте Фокс - някогашен критик на президента Андрес Мануел Лопес Обрадор, туитна, че като разрешава на Съединени американски щати да диктуват по какъв начин, да вземем за пример, Мексико да употребява силите си за сигурност, държавното управление към този момент е отстъпило част от своя суверенитет.

Израз на сходни настроения даде и левоцентристкият политик Анхел Авила, от другата страна на политическия вододел от Фокс. Той назова съглашението " капитулация ". " Мексико не би трябвало да милитаризира южната си граница ", сподели Авила, който оглавява Партията на демократичната гражданска война.

Други обаче считат, че Лопес Обрадор е имал прекомерно ограничен избор отвън това да направи известни отстъпки в договарянията, тъй като нарасналите мита, с които заплашваше (Тръмп), биха предизвикали икономическо опустошение в Мексико, чиято стопанска система означи спад през първото тримесечие на тази година.

Франсиско Лабастида, някогашен претендент за президент, сподели, че измеренията на сегашната имиграционна рецесия са опасност за самото Мексико и е належащо да се работи без значение от Тръмп. " На Мексико по този начин или другояче щеше да се наложи да промени миграционната си политика заради лични аргументи, свързани с националната сигурност ", сподели той, настоявайки, че страната не може да се оправи със настоящия брой мигранти.

Карлос Паскуал, някогашен дипломат на Съединени американски щати в Мексико, похвали съглашението и сподели, че то е за предпочитане пред спиралата на замяна на удари в комерсиална война, само че призна, че то оставя Мексико уязвимо от спомагателен напън.

" Мексико е стопански едва и постоянно ще бъде уязвимо, в случай че Съединените щати пожелаят да употребяват икономическата политика, с цел да наложат своята политика за национална сигурност ", сподели експосланикът. " Това безспорно оставя Дамоклев меч да виси над главата на Лопес Обрадор ", уточни той, употребявайки метафората за съществуването на непрекъснато надвиснала опасност.

 

Давид Алире Гарсиа от Ройтерс / Българска телеграфна агенция
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР