Мексико закрива 23 аптеки в курортите на карибското крайбрежие, след като САЩ предупредиха за опасни продажби на хапчета

...
МЕКСИКО СИТИ (AP) — Мексико закрива 23 аптеки в курортите
Коментари Харесай

МЕКСИКО СИТИ (AP) — Мексико закрива 23 аптеки в курортите на карибското крайбрежие, шест месеца след като изследователски доклад предупреди, че дрогериите в Мексико са били предлагайки на чужденци хапчета, които са представяли като Oxycodone, Percocet и Adderall без рецепта, съобщиха властите във вторник.

Четиридневна инспекция беше насочена към дрогерии в Канкун, Плая дел Кармен и Тулум.

През март Държавният департамент на САЩ издаде предупреждение за пътувания относно продажбите на такива хапчета и практиката изглежда е широко разпространена.

Военноморското министерство заяви във вторник, че са открити нередовни продажби в 23 от 55-те проверени аптеки .

Военноморските сили казаха, че аптеките обикновено предлагат хапчетата само на туристи, а аптеките рекламират такива хапчета и дори предлагат услуги за доставка до дома им.

Военноморските сили казаха, че намират за остарели лекарства и някои, за които няма данни за доставчика, както и празни или неподписани формуляри за рецепта.

През февруари Калифорнийският университет в Лос Анджелис обяви, че изследователи там са установили, че 68% от 40 мексикански аптеки, посетени в четири северни града на Мексико, продават Oxycodone, Xanax или Adderall и че 27% от тези аптеки продават фалшиви хапчета.

UCLA каза, че проучването, публикувано през януари, установи, че „тухла и хоросан аптеките в туристическите градове на Северно Мексико продават фалшиви хапчета, съдържащи фентанил, хероин и метамфетамин. Тези хапчета се продават главно на американски туристи и често се представят за контролирани вещества като Oxycodone, Percocet и Adderall.“

„Тези фалшиви хапчета представляват сериозен риск от предозиране за купувачите, които смятат, че получават известно количество от по-слабо лекарство“, каза през февруари Челси Шоувър, асистент-професор по медицина в Училището по медицина Дейвид Гефен в UCLA.

И предупреждението на Държавния департамент на САЩ за пътуване през март каза, че фалшивите хапчета, които се продават в аптеките в Мексико, „може да съдържат смъртоносни дози фентанил“. бяха иззети, за да се тества дали съдържат фентанил.

Фентанилът е синтетичен опиоид, много по-мощен от морфина, и той е обвиняван за около 70 000 смъртни случая от свръхдоза годишно в Съединените щати. Мексиканските картели го произвеждат от химически прекурсор, внесен контрабандно от Китай, и след това често го пресоват в хапчета, предназначени да изглеждат като други лекарства.

Източник: yahoo.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР