Мексико предложи днес политическо убежище на основателя на "Уикилийкс" Джулиан

...
Мексико предложи днес политическо убежище на основателя на "Уикилийкс" Джулиан
Коментари Харесай

Мексико предложи политическо убежище на Асандж

Мексико предложи през днешния ден политическо леговище на създателя на "Уикилийкс " Джулиан Асандж, откакто английски съд отхвърли настояването на американските управляващи за изгонването му в Съединени американски щати, съобщи Франс прес, представена от Българска телеграфна агенция.

"Ще желая от външния министър да предприеме нужните дейности за отправяне на искане към английското държавно управление за освобождение на Асандж по отношение на даването му на политическо леговище в Мексико ", съобщи на ежедневната си конференция мексиканският президент Андрес Мануел Лопес Обрадор.

"Готови сме да предоставим леговище (на създателя на разобличителния уебсайт "Уикилийкс ") и поздравяваме английското правораздаване за взетото решение ", сподели още Лопес Обрадор.

По-рано през днешния ден английски съд отхвърли настояването на Съединени американски щати за изгонване на Асандж. В Съединените щати той може да бъде наказан на 175 години затвор поради това, че е популяризирал над 700 хиляди класифицирани документи по отношение на военни и дипломатически действия на Съединени американски щати, най-много в Ирак и Афганистан.

Мексико разполага с дълга традиция за даване на политическо леговище, отбелязва Агенция Франс Прес. Бившият боливийски президент Ево Моралес се подслони в Мексико през ноември 2019 година, откакто се отдръпна от поста.
Американското министерство на правораздаването изрази през днешния ден отчаяние от отхвърли на английски съд да позволи екстрадицията на създателя на "Уикилийкс " в Съединени американски щати, съобщи Франс прес.

"Продължаваме да настояваме за изгонването на Асандж в Съединени американски щати ", съобщи министерството.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР