Мексико често влиза в новините с кървави престъпления и масови

...
Мексико често влиза в новините с кървави престъпления и масови
Коментари Харесай

В Мексико има понижение на броя на убийствата, но статистиката всъщност е стряскаща

Мексико постоянно влиза в новините с кървави закононарушения и всеобщи убийства, като единствено в последната седмица имаше два шокиращи случая. Въпреки това, статистиката сочи, че в последно време убийствата в Мексико понижават, съобщи БГНЕС на база на информация на Euronews.
За трети следващ месец се отбелязва спад на насилственото лишаване на живот, което идва като огромно облекчение за президента на страната Андрес Мануел Лопес Обрадор. Той пое ръководството преди по-малко от година, като едно от главните му обещания беше, да се бори по-ефективно с наркокартелите, които са главния мотор на високите равнища на тежки закононарушения. Тактиката на Обрадор да се въздържа от директни борби с незаконните организации, с цел да бъде избегната загубата на животи, обаче е подложена на критика в страната и чужбина.
Данните за септември, които демонстрират спад със 7% по отношение на същия месец през 2018 година, дават някакво съображение на президента да отбрани политиката. Въпреки това, общият брой на убийствата за 2019 година може и да надвиши рекордните 29 000, които бяха регистрирани през 2018 година.
Политиката на отбягване на спорове влезе във фокуса на публичното внимание напълно неотдавна, откакто управляващите взеха решение да освободят сина на известния наркобарон Хоакин Гусман " Ел Чапо ", откакто картела Синалоа потегли да се бори с полицията след задържането му. Критиците на решението акцентират, че Синалоа за малко превзеха град Кулиакан и такива дейности на управляващите единствено ги окуражават, че в случай че вдигнат оръжие, ще реализиран задачите си.
Проучване на публичното мнение сочи, че мексиканците са мощно разграничени по въпроса дали президента е прав да заобикаля борбите с огромните незаконни организации или не. Недоволните от освобождението на Овидио Гусман са 49%. Около 45% считат, че Андрес Мануел Лопес Обрадор е взел вярно решение. Президентът сподели, че непосредствено стълкновение поради Гусман-младши е щяло да докара до гибелта на доста служители на реда и евентуално цивилни, а опозицията се пробва да употребява случая за " ирационална акция ".
Въпреки напъните на Обрадор, мексиканците не престават да нямат доверие на властта в страната. Проучвания демонстрират, че 63,5% от жителите считат, че картелите са по-силни от централната власт в Мексико.
Предшествениците на Обрадор пробваха и противоположната тактика. През 2006 година президентът разгласи война на картелите и изпрати след тях армията. Оттогава бяха убити шокиращите 200 000 души, като въздействието на незаконните синдикати и размера на техния бизнес не са доста по-различни.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР