Мексиканците, които участваха в публичната консултация за бъдещето на летището

...
Мексиканците, които участваха в публичната консултация за бъдещето на летището
Коментари Харесай

След публичен вот Мексико спря строежа на летище за $13,3 милиарда

Мексиканците, които участваха в обществената консултация за бъдещето на летището в Мексико Сити гласоподаваха планът за $13,3 милиарда, който към този момент бе стартират, да бъде спрян, оповестява The Wall Street Journal, цитирайки уредниците.

Избраният към този момент президент Андрес Манюел Лопес Обрадор, който към момента не е встъпил в служба, съобщи, че ще се съобрази с резултатите от вота, който не бе задължаващ. Очаква се през днешния ден да бъдат оповестени бъдещите стъпки на новото държавно управление.

Над един милион мексиканци гласоподаваха в противоречивата процедура, дело на Обрадор. Въпросът бе дали построяването на ново летище в Тескоко, североизточно от столицата, да бъде спряно в подмяна на опазване на сегашната аерогара, която да получи още един терминал и две нови писти.

747 хиляди от гласувалите са дали избор за втория вид, против 310 хиляди, които поддържат новото летище.Публичната консултация бе противоречива по редица аргументи, в това число поради дадената опция гласоподавателите да изразят мнение по механически въпрос, какъвто е аероинфраструктурата на един от най-големите градове в света.

Спирането на настоящия план, който към този момент е подготвен на една трета, включва загубата на над $5 милиарда, които към този момент са изхарчени. А вложителите, които държат $6 милиарда в облигации в плана, може да изискат моменталното връщане на сумата.

Мексиканското песо поевтиня внезапно след излизане на резултатите, като се търгуваше при 19,73 против щатския $ при 19,37 преди обявлението.Новоизбраният президент, който завоюва изборите на 1 юли с голямо болшинство, назова плана, направен от английския проектант Норман Фостър, загуба на пари.

Миналата седмица той съобщи, че държавното управление ще подсигурява, че определените към този момент компании, работещи по новото летище - в това число компания на милиардера Карлос Слим, ще продължат работа по възобновяване на остарялата аерогара.

Финансови анализатори показаха терзание, че новият държавен глава ще стартира постоянно да слага основни държавни решения на референдум, откакто встъпи в служба на 1 декември. " Има чувство за по-голям риск на локалните пазари поради несигурността към метода, по който бъдещото държавно управление ще извършва икономическите политики ", съобщи Габриела Силер, шеф разбори в мексиканската Banco Base.

Мексикански бизнес групи от компании в туризма, авиопревозите и строителството настояха Обрадор да продължи построяването на новото летище, защото прекъсването на плана ще излезе прекомерно солено поради към този момент направените разноски.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР