Мексиканските войници, които задържаха сина на наркобоса Хоакин Ел Чапо

...
Мексиканските войници, които задържаха сина на наркобоса Хоакин Ел Чапо
Коментари Харесай

Мексикански войници молят сина на Ел Чапо да звъни на братята си да спрат атаката

Мексиканските бойци, които задържаха сина на наркобоса Хоакин " Ел Чапо " Гузман, го принуждават да се обади по телефона на братята си в обезверен опит да прекратят опита за избавяне , оповестява " Гардиън ".

Вместо това, апелът провокира по-сериозна атака в северния град Кулиакан, която в последна сметка принуждава дребното бойци да освободят сина на " Ел Чапо " .

Видеоклипът с апела към Овидио Гузман Лопес е пуснат в сряда като част от ексклузивен отчет на държавното управление , разкриващ по какъв начин се е объркала несполучливата интервенция на 17 октомври.

Президентът Андрес Мануел Лопес Обрадор упорства, че отчетът ще опровергае причините на критиците , които настояват, че интервенцията демонстрира едва държавно управление и го приканват да преразгледа уговорката си към неконфронтационна тактика за сигурност " обятия, а не патрони ".

" Искаме всичко да се знае . Ето по какъв начин ние демонстрираме отговорност към дейностите, подхванати в комплицирана, сложна и доста сериозна обстановка . Ето по какъв начин демонстрираме, че най-важното е да пазиме жителите, да пазиме живота ", изяснява президентът.

Министърът на защитата Луис Сандовал дефинира 29-годишния Овидио като един от главните трафиканти на метамфетамини и фентанил към Съединени американски щати и съобщи, че прекъснатата интервенция произтича от заповед за арест за екстрадиция, издадена на 13 септември.

Генералът добавя, че на 9 октомври в Кулиакан е изпратен специфичен отряд в границите на силите за сигурност с проект за арест, който включва основаването на вътрешен и външен кордон за сигурност, незабавно щом разузнаването удостоверява, че Овидио е в къща в центъра на града.

Нещата обаче се объркват, когато нахлуване на наркокартела пречи на бойците и членовете на националната армия да доближат позициите си по външния кордон .

Натискът се усилва когато са атакувани жилищни блокове със с емействата на военнослужещи и са взети за заложници офицер и 9 бойци .

Критиците настояват, че управляващите е трябвало да изпратят повече бойци за интервенцията .
 Не желаеме война, разгласи президентът на Мексико
Не желаеме война, разгласи президентът на Мексико

Той отбрани решението на управляващите

Но Сандовал изяснявам че наркокартелът е разполагал с бронирана техника , картечници 50-ти диаметър и ракетни установки, които удрят хеликоптер и добавя, че с цел да победят картела, армията е трябвало да употребява превъзхождаща огнева мощност - което неизбежно би заплашило цивилните .

Правителството разгласи, че 8 души са починали по време на интервенцията , макар че локалните медии показват, че са починали 13 души .

Видеото, снимано в парцела , демонстрира по какъв начин той предава револвер на собствен помощник, преди да излезе от гараж, размахвайки с черна бейзболна шапка, преди бойците да го извърнат към стената.

С интензивна пукотевица на назад във времето, боец му споделя: " Кажете на вашите хора да спрат това ", след което е сниман да държи мобилен телефон .

" Обадете се, апелирам ви , аз се отхвърлих. Сега спрете, успокойте се, няма какво да се направи ... Кажи им да се оттеглен, аз не желая това ", продължава той.

Но офанзивите не престават и четири часа след началото на интервенцията, чиновници в Мексико Сити заповядват на силите за сигурност да се изтеглят .

Първоначалната реакция на отчета включва прочут потрес и даже удивление, че държавното управление е толкоз отворено във връзка с такова пагубно събитие. Но доста въпроси остават без отговор , в това число кой позволява такава явно неприятно планувана интервенция и по какъв начин картелът получил разследваща информация , с цел да показва бърза и ефикасна избавителна интервенция.
 В Мексико отсега нататък ще могат да съдят президентите за редица закононарушения
В Мексико отсега нататък ще могат да съдят президентите за редица закононарушения

Това стана по предложение на президента Мануел Лопес Обрадор
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР