Мексиканските власти смятат нападението в тексаския град Ел Пасо за

...
Мексиканските власти смятат нападението в тексаския град Ел Пасо за
Коментари Харесай

Мексико обяви стрелбата в Тексас за тероризъм, според Тръмп "може би" има нужда от мерки

Мексиканските управляващи считат нападението в тексаския град Ел Пасо за терористичен атентат против мексиканци, предадоха " Ройтерс " и ТАСС, представени от Българска телеграфна агенция. Междувременно президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп си навлече рецензии, откакто осъди тази и последвалата офанзива в щата Охайо, които взеха общо 29 жертви.

" Смятаме случилото се за терористичен акт, ориентиран против мексиканско-американската общественост и мексиканците в Съединени американски щати ", съобщи външният министър на Мексико Марсело Ебрард. Той добави, че мексиканските управляващи ще обмислят да издигнат съответните обвинявания пред съда и ще изискат, в случай че е належащо, екстрадицията на причинителя на нападението. Мексиканският президент Андрес Мануел Лопес Обрадор заяви нощес, че шестима от 20-те починали при нападението са мексиканци. Други седем мексиканци са измежду 26-те ранени.

Нападението в събота беше осъществено от 21-годишен бял мъж, който беше арестуван от полицията. Американски медии описаха за негов оповестен в интернет манифест, с който желае да предизвести за " испаноамериканска инвазия " в Съединени американски щати, за съпротивата си против смесените бракове и взаимоотношението на расите. Публикуваният 20 минути преди офанзивата (по непотвърдена информация) манифест е показвал и благосклонности към стрелеца от Крайстчърч, умъртвил десетки през март. Осмата по брой смъртни случаи всеобща пукотевица става в град, където по-голямата част от популацията, 680 хиляди души, е от латиноамерикански генезис.

Според Съединени американски щати случилото се е " вътрешен тероризъм ". Прокурорът от западния окръг на Тексас Джон Беш съобщи, че управляващите ще създадат " това, вършим с терористите в тази страна - да подсигуряваме бързо и неоспоримо правораздаване ". На въпрос дали обвиненият е почнал да сътрудничи на следствието, началникът на градската полиция в това време отговори: " Да, стартира ". Той обаче отхвърли да посочи какви точно детайлности за случая обвиненият е оказал помощ да бъдат изяснени от следователите.

Списъци на жертви в Охайо

Властите в американския щат Охайо идентифицираха всеобщия палач на 9 души в безразборната пукотевица, който той откри по улиците на град Дейтън в ранните часове на днешния ден в известен регион с нощни заведения, съобщи " Асошиейтед прес ". Той е 24-годишен бял мъж и се споделя Конър Бетс, не е привличал вниманието на полицията до случая. Оказа се, че след жертвите е и неговата 22-годишна сестра Меган. Тя е и най-младата от убитите. Другите жертви са на възраст сред 25 и 57 години. Има и 27 ранени.

Следователите към този момент се въздържат да вършат догатки за претекста на килъра, който бързо бе убит от полицията. Според негови някогашни съученици, представени от АП, обаче преди години той е бил краткотрайно отхвърлен от учебно заведение, откакто съставил описи с хора, които желал да убие и девойки, които желал да нападне полово. Представители на гимназията " Белбрук " отхвърлиха да потвърдят информацията а двата листата, единият от които бил открит в учебна тоалетна.

На конференция през днешния ден кметицата на Дейтън Нан Уейли, представен от АП, сподели, че единствено светкавичните дейности на полицията са предотвратили доста по-голям брой жертви. " Поразена съм от скоростта, с която служителите на реда в Дейтън реагираха на стрелбата, това оказа помощ да бъдат избавени безусловно стотици човешки животи ", означи тя и прикани за смяна в американското законодателство, позволяващо да се купува и носи оръжие.

Както бе обявено по-рано, служителите на реда са съумели да обезвредят уличния нападател единствено за една минута. При това той е бил с бронежилетка и е имал още аварийни пълнители с патрони. Въпреки това полицейските патрони са го застигнали смъртоносно.

 Мексико разгласи стрелбата в Тексас за тероризъм, съгласно Тръмп
© Jose Luis Gonzalez, Reuters

" Омразата няма място "

" Омразата няма място в нашата страна ", съобщи нощес президентът Доналд Тръмп след избиването на 29 души при всеобщите стрелби в Ел Пасо, Тексас и Дейтън, Охайо през уикенда, съобщи " Асошиейтед прес ". " Ще се погрижим за този проблем ", сподели президентът пред публицисти в Мористаун, Ню Джърси. Той добави, че е разговарял с основния прокурор, с шефа на ФБР и членове на Конгреса и ще направи изказване през днешния ден. Знамената в Съединени американски щати ще бъдат свалени на половина през днешния ден в памет на жертвите в всеобщите убийства, прибавя АП.

Тръмп уточни, че в Съединените щати има проблем с психологичните болести и че нападателите " в действителност са доста съществено психологично заболели ". Проблемът със стрелбите продължава от години и по тази причина " би трябвало да го спрем ", продължи той. " Може би би трябвало да се направи повече, " с цел да спрат офанзивите, съобщи още Тръмп, представен от Би Би Си. Към него обаче се насочат рецензии, че с поляризиращи мнения, с които пробва да притегли базата си, подхранва почвата за сходни актове на ненавист.

И до момента в който страната не може да се съвземе от двете кръвопролития за по-малко от денонощие, президентът прекара първите часове след нещастията надалеч от общественото внимание, в голф имението си в Ню Джърси, откъдето изпращаше туитове в поддръжка на потърпевшите, редуващи се с нападки против политическите му съперници, отбелязва " Асошиейтед прес ". Американците не видяха своя президент незабавно след стрелбите в Ел Пасо и Дейтън. Едва късно следобяд през вчерашния ден Тръмп и първата дама се появиха пред публицистите, преди да отлетят за Вашингтон.

Свързвайки кръвопролитията с ненавист и психологични болести, Тръмп не загатна нищо за законите за огнестрелните оръжия - фактор, изтъкван постоянно от представители на Демократическата партия. Той не отговори на въпроси за антиимигрантския език, употребен от нападателя в Ел Пасо и напомнящ значително за неговия личен изказ, показва АП. Вместо това съобщи, че стрелецът е бил " доста, доста съществено психологично болен ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР