Мексиканските гласоподаватели избират своя 58-и президент, чийто мандат ще започне

...
Мексиканските гласоподаватели избират своя 58-и президент, чийто мандат ще започне
Коментари Харесай

В Мексико се провеждат президентски, парламентарни и местни избори

Мексиканските гласоподаватели избират своя 58-и президент, чийто мандат ще стартира на 1 декември и ще продължи до 2024 година, предадоха международните организации. По конституция той няма да има право да се кандидатира след приключване на този шестгодишен мандат.

 © фотоси: Българска телеграфна агенция
Днес мексиканците гласоподават и за 128 членове на Сената (горната камара на парламента) и за 500 членове на Камарата на депутатите (долната камара на парламента). Гласува се още и за локални парламенти на мексиканските щати и за локални органи на властта в 1600 обитаеми места. Като цяло има 17 670 претенденти за щатските и локалните избори, съобщи Асошиейтед прес.

Изборните секции отварят порти в 8 ч. локално време и затварят порти в 18 ч. локално време във всяка една от трите мексикански часови зони. Близо 90 милиона мексиканци имат право на глас. Най-голям интерес поражда вотът за президент. Миналите президентски избори бяха през 2012 година и на тях гласоподаваха малко над 50 милиона души. Избирателната интензивност беше тогава към 63 %. Гласува се в един тур.

Четирима са главните претенденти за президентския пост, като разликата, съгласно социологическите изследвания сред първия и втория е от 20 процентни пункта. За любимец се сочи Андрес Мануел Лопес Обрадор. Той политически деец от левицата. На 64 години е. От Табаско. Прякорът му е АМЛО (съкратено от първите букви на четирите му имена). Опитва се да се отличи от обичайна политическа класа, управлявала страната от близо век и я назовава " мафия на властта ".



Твърди, че в случай че стане президент ще работи настойчиво за смяна на образа на Мексико. Казва, че ще продаде президентския аероплан, ще получава половината от заплатата на сегашния държавен глава и ще трансформира президентската резиденция Лос Пиньос в културен център. Обещава строги икономии при ръководството на финансите. Кампанията му бе съсредоточена върху битката с корупцията, корозивна страната. Той възнамерява да разгласи и война на наркотрафика и на неолиберализма, които са предизвикали, по думите му, доста несгоди на страната. Тези негови послания се харесват на мексиканците, които са изтощени от свадите, опетнили мандата на президента Енрике Пеня Нието.

АМЛО се съпоставя с героите от националната история на Мексико, като да вземем за пример Бенито Хуарес, основна фигура в построяването на мексиканската република през 19 век. Но АМЛО си завоюва и доста рецензии. Твърди се, че предложенията му не са съответни, а някои се притесняват, че той е популист, който ще последва образеца на венецуелеца Уго Чавес. Неговата стратегия включва и прошка за някои хора, забъркани в трафика с опиати, и понижаване с 50 % на заплатите на някои служители, което породи терзания. АМЛО възнамерява и да суспендира плана за създаване на ново интернационално летище в Мексико. Това провокира рецензии от страна на мексиканския милиардер Карлос Слим. В отговор АМЛО му предложи да построи въпросното летище с милиардите си. На тези пък, които загатват за възможна съветска интервенция в изборите в Мексико, АМЛО сподели иронично, че към този момент се назовава Андрес Мануелович.

АМЛО се кандидатира на два пъти за президент - през 2006 година и 2012 година Първият път загуби против Фелипе Калдерон с едвам 0,56 % и оспори резултатите. Тогава негови последователи блокираха съществена пътна артерия в столицата Мексико. АМЛО е бил кмет на столицата. На няколко пъти бе оповестена неговата политическа гибел, само че девизът му е: " Падай и ставай, след това отново падай и отново ставай ". Женен е, с четири деца.



Второ място социологическите изследвания отреждат на Рикардо Аная. Той е на 39 години. Бивш правист. Един от най-младите претенденти за президент в историята на Мексико. С осанка на младеж, с прякор Младото знамение поради шеметния си политически напредък. Той дава обещание да е съвременен президент, въодушевен от новите технологии, а не от концепциите на ветераните в мексиканската политика. Аная е от консервативната Партия на национално деяние. Той обаче се кандидатира отпред на коалиция, сплотяваща десницата и левицата. Говори свободно британски и френски. В интервала 2013 година - 2014 година бе отпред на Камарата на депутатите. Описват го като упорит, перфекционист, добре квалифициран политик. Критиците му обаче го назовават коренен, водещ безскрупулна политика, некоректен, подготвен да унищожи даже личната си партия, с цел да стане президент.
Аная е женен и има три деца. Известен е с това, че когато бърза за някъде, а придвижването е натоварено, избира да се качи на мотора си и да даде цялостна газ.



На трето място е Хосе Антонио Меаде. Той е на 49 години, от ирландско и ливанско родословие. Завършва право и стопанска система. Бил е министър на енергетиката, външните работи, общественото развиване и финансите. Влиза в редиците на Институционно-революционна партия през 2000 година Избран е за претендент за президент от сегашния президент Енрике Пеня Нието. Привържениците му го считат за " чист човек ", който има задача да " измие лицето на ИРП ". Но това, че е претендент на ръководещата партия и многото корупционни кавги, засегнали държавното управление, както и неприятните му резултати на ръководещите в битката с престъпността, нанесоха удар върху акцията на Меаде. Мнозина биха желали той да се дистанцира повече от Пеня Нието. Меаде е женен за колоритната художничка Хуана Куевас. Обича да се майтапи с лекото си наднормено тегло и с витилигото, от което страда.



На четвърто място социолозите слагат с едвам 3 % Хайме Родригес, прочут с прякора Мустанга. Той е на 60 години и през 2015 година беляза историята на страната, като стана първият самостоятелен претендент спечелил губернаторски пост - този на щата Нуево Леон. Преди да стане самостоятелен той е бил 30 години деятел на ИРП. Инженер агроном по обучение. Страстен обожател на конете, прочут е с прямия си език и с това, че е непосредствен до народа. Обещава битка с престъпността. Казва, че персонално се е сблъсквал с проведената престъпност, когато двегодишната му щерка е била похитена, синът му погубен, а той персонално е бил жертва на две покушения. Критикуван е, че от известно време не се посвещава на работата си като губернатор, а се концентрира единствено върху президентската акция. Местният Конгрес обаче му даде опция да се върне на губернаторския пост след изборите.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР