Мексикански археолози откриха за първи път храм на Одраното божество,

...
Мексикански археолози откриха за първи път храм на Одраното божество,
Коментари Харесай

Откриха храм на Одраното божество в мексиканския щат Пуебла

Мексикански археолози откриха за първи път храм на Одраното провидение, изобразявано като човешки мъртвец без кожа, заяви Асошиейтед прес.

Храмът е открит на обекта Пополока в централния щат Пуебла. Археолозите са намерили две каменни изображения с форма на череп и каменен торс на бога Ксипе Тотек с висяща спомагателна ръка - евентуално от принесен в жертва човек.

В жертва на бога на плодородието Ксипе Тотек са принасяни хора, които са били одирани и жреците са обличали кожите им. Смятало се е, че злокобният обред обезпечава плодовитост и прераждане, предава Българска телеграфна агенция.

Според антични описания на ритуала жертвите са се биели като гладиатори или са убивани със стрели на една платформа, а по-късно за одирани на друта. Схемата на храма в Теуакан подхожда на тези описания.

Изображения на бога са намирани и в други култури, в това число и на ацтеките, само че не и цялостен храм, отдаден на него.

Храмът е издигнат в комплекса Ндачихан-Теуакан сред 1000 година и 1260 година По-късно индианците пополоки са покорени от ацтеките.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР