Мексиканската армия разоръжи полицията на Акапулко заради корупцияЧасти на сухопътните

Мексиканската армия разоръжи полицията на Акапулко заради корупцияЧасти на сухопътните ...

Мексиканската армия разоръжи полицията на Акапулко заради корупция.

Мексиканската армия разоръжи полицията на Акапулко заради корупция
Части на сухопътните войски и морската пехота на Мексико във вторник разоръжиха цялата полиция на град Акапулко, намиращ се на около 300 км югозападно от столицата Мексико Сити, съобщи Роберто Алварес Ередиа, говорител на местните сили за сигурност. Нестандартното решение е предизвикано от подозрения към пазителите на реда във връзки с криминални групировки.

"В операцията взеха участие части на Министерството на националната сигурност, военноморския флот, Федералната полиция, главната прокуратура и полицията на щата, които разоръжиха градската полиция", пише в текста на изявлението, разпространено от Ередиа.

Арестувани са и двама високопоставени служители от управлението за обществена сигурност на Акапулко, които са заподозрени в извършване на предумишлени убийства. Подчертава се, че всички полицаи в 680 хилядния град ще преминат щателна проверка, включително за участие в незаконна дейност.

Акапулко, щата Гереро, е третият най-опасен град в света според класация за 2017 година, оповестена от неправителствената организация "Граждански съвет по обществена сигурност и наказателно право". В този мексикански град са регистрирани впечатляващите 106 убийства на 100 хил. жители.

През 2017 година на територията на Мексико са убити повече от 31,1 хил. души, което е абсолютен рекорд за последните години. 32% от всички убийства са извършени в щатите Мексико, Гереро, Гуанахуато и Чиуауа. За основен извършител на повечето тежки престъпления в страната се сочи наркомафията. /ТАСС и БГНЕС

Източник: bgnes.com