Меките мерки, които Швеция предприе в ограничаването на разпространението на

...
Меките мерки, които Швеция предприе в ограничаването на разпространението на
Коментари Харесай

Въпреки меките мерки Швеция не успя да спаси икономиката си. И рецесията ѝ ще бъде дълбока

Меките ограничения, които Швеция предприе в ограничението на разпространяването на ковид, оставиха огромна част от стопанската система на страната отворена. Въпреки това тя е изправена пред риска от най-дълбоката си криза от Втората международна война насам, написа Bloomberg.

" Най-голямата скандинавска стопанска система ще се свие със 7% през тази година ", предвижда шведският министър на финансите Магдалена Андерсон във вторник.

Малко по-късно формалната статистика сподели, че търсенето на заеми за покриване на незабавни разноски е достигнал исторически 30-кратен растеж на фона на рекордния растеж на безработицата. Отделно проучване сподели, че 40% от фирмите в бранша на услугите в страната се притесняват от банкрути.

Тези данни идват на фона на възходящите рецензии против политиката на Стокхолм в битката с ковид, като страната регистрира доста по-голям брой на умрелите в прилежащите северни страни. А като един от причините за по-леките ограничения в страната беше задачата натискът върху стопанската система да бъде по-слаб. Но последната статистика приказва друго.
 Въпреки меките ограничавания: Швеция ще пострада стопански колкото съседите си
Въпреки меките ограничавания: Швеция ще пострада стопански колкото съседите си

Причината е, че пандемията засегна международните вериги за доставки и износа

По думите на Андерсон страната е изправена пред " доста дълбока икономическа рецесия ". Ресорният министър предизвестява, че " икономическият спад е по-бърз от предстоящото ".

За разлика от останалата част от Европа Швеция остави магазините, заведенията за хранене, спортните зали и учебните заведения отворени по време на епидемията. Силно подвластната от търговията страна обаче не съумя да устои на световния потрес от пандемията.

" Икономиката ще бъде " скована " от възобновяване на останалата част от континента като се има поради нейната взаимозависимост от задграничното търсене ", споделя Дейвид Окли от Capital Economics.

Около половината от брутния вътрешен артикул (БВП) на Швеция е генериран от износа. През идващите месеци на страната ще ѝ е мъчно да разчита толкоз на експорта. В същото време едни от локалните колоси, като Volvo Cars и Electrolux са изправени пред обилни усложнения поради слабото търсене и са принудени да освободят хиляди чиновници.
 Швеция чака Стокхолм да реализира всеобщ имунитет против Covid-19 до седмици
Швеция чака Стокхолм да реализира всеобщ имунитет против Covid-19 до седмици

Страната избра да не лимитира жителите и биснеса си
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР