Мека, Саудитска Арабия - Една от основните теми, свързани с

...
Мека, Саудитска Арабия - Една от основните теми, свързани с
Коментари Харесай

Покривалото на Кааба - година труд и половин тон коприна

Мека, Саудитска Арабия - Една от главните тематики, свързани с мюсюлманското поклонение хадж – чиято кулминационна точка е на 31 август – е Кааба. Постройката, служеща за насочна точка за всяка молитва на мюсюлманите, постоянно е наричана Ал Байт ал Харам или Свещената къща и заема главно място в исляма. Кааба е свещена и преди този момент, а Черният камък, съхраняващ се навътре в постройката, постоянно е бил в източната част на Кааба. В исляма, по време на поклонението хадж и умра, поклонниците обикалят седем пъти към Кааба в обред, наименуван тауаф.

По време на поклонението, поклонниците допират Кааба и по-специално покривалото на постройката. С близо 2 милиона души по време на сезона за хадж и общо 7 милиона поклонници през цялата година, черното було би трябвало да се създава от първокачествени материали, с цел да издържи на тежките атмосферни условия. Това прави задачата за направата на покривалото от първостепенна значителност, а фабриките, участващи в процеса на направа получават изключително влиятелно име.

Кисуа, както се споделя черното було на Кааба е изпъстрено с цитати от Корана и е един от най-разпознаваемите религиозни знаци. Дори тези, които не са осведомени с исляма и неговите свещени места, могат да назоват името на Кааба и знаят, че постройката в центъра на най-свещената джамия Ал Масжид ал Харам в Мека, е покрита с черни платове.

Изработването на кисуа е въпрос на авторитет в историята.

Историята твърди, че за първи път Кааба е била покрита по време на ръководството на клана Джурхум, когато мястото го посещава владетелят на Химяр (в сегашен Йемен), Туба. Кааба и покриването ѝ са знаци още от преди времето на исляма и Пророка Мухаммад, като щом превземат Мека през 630 година, мюсюлманите не престават традицията.

По времето халифите, пристигнали след Пророка, е било въпрос на чест да съхраняваш и изработваш кисуа. Например, халиф Муаия нареждал кисуа да бъде изработвана два пъти в годината. Абасидският халиф Ал Насир вкарва практиката, която е и до през днешния ден, да се създава един път годишно. Невинаги кисуа е била в черен цвят – по времето на Пророка тя е била в бяло, при халиф Ал Маамун в алено и бяло, а при Ал Насир в зелено, преди да бъде решено да се създава в черен цвят.

От времето на династията на Аюбидите, главната част на кисуа се създава в Египет с материали от Судан, Индия, Сирия и Ирак. Съществувала е обособена служба – амир ал хадж – която включва и транспортацията на кисуа от Египет до Мека един път годишно. Традицията продължава до 1927 година, когато покривалото стартира да се създава най-вече в Саудитска Арабия. Фабриката, която се намира наоколо до Мека, е отворена преди 65 години, като до тогава платовете се вкарват през Сирия.

Изработването на кисуа включва няколко стадия.

Покривалото на Кааба се създава от 47 части плат, всяко по 98 на 14 метра дълго. Общо 670 кг коприна са нужни за направата, а под него има памучно покритие. Кисуа е формирана от четири елементи – за всяка стена на Кааба – и се постанова последователно, до момента в който се смъкват старите части.

Коприната се внася от Италия и се обработва в специфични машини на 95 градуса. След това, материята се измива със студена и топла сапунена вода, с цел да се отстранен ненужните нишки и по този метод се реализира характерна мекост. След това, коприната се потапя в специфичен разтвор за двадесет и два часа на друга температура, започваща от 30 градуса и стига до 90. Накрая, материята се измива с топла и студена вода, защото при обработката се употребяват от време на време разнообразни химикали.

В идващите стадии коприната се обработва през машини, с цел да се наложат кораничните цитати през обособените части плат. Накрая, преди да се ревизира издръжливостта на продукта, който ще бъде изложен на времето цяла година, се избродират ръчно цитати от Корана от сребърни и златни влакна, които вършат типа на кисуа този, който знаем. Работата лишава месеци – от 8 до 10 месеца - с цел да реализира търсеният резултат, като хората, занимаващи се с това, имат години опит. Само една неточност и цялото парче плат би трябвало да се преправя отначало.

Процесът се повтаря всяка година, с цел да може всеки сезон на поклонение хадж да бъде посрещнат с ново було кисуа.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР