Междувременно цената на природния газ за България е с 10

...
Междувременно цената на природния газ за България е с 10
Коментари Харесай

България плаща по-скъпо от Сърбия за руския газ по Турски поток - наистина ли?

Междувременно цената на природния газ за България е с 10 % по-висока от тази за Сърбия. Това написа в своя Фейсбук профил някогашният ни дипломат в Русия Илиян Василев.

 В 5:00 часа сутринта - Вучич и съветският дипломат откриха Балкански поток в Сърбия В 5:00 часа сутринта - Вучич и съветският дипломат откриха " Балкански поток " в Сърбия
Рано тази заран, малко след 5:00 часа българско време, сръбският президент Александър Вучич публично откри газопровода " Балкански пот...
Твърдението не е единствено на Василев – образец със същите думи и с това по какъв начин България е платила 3 милиарда лв. газова инфраструктура, с цел да може " Газпром " да печели на наш тил, може да видите и!
В енергийния отрасъл от дълго време е известно, че цената на съветския газ за България е комерсиална загадка. Това е оправданието, с което " Булгаргаз " и страната отхвърлят да дадат информация – тъй като по този начин е записано в контракта.
Съгласно известия в медиите при откриването на " Турски поток " в Сърбия, сръбският президент Александър Вучич оповести, че цената за 1000 кубични метра газ (стандартна мярка в това отношение), която Сърбия ще заплаща на " Газпром ", е 155 $. По формалния валутен курс на Българска народна банка за 5 януари, 1 $ е 1.59386 лв.. Това значи, че цената в левове е малко над 246 лв..
В България утвърдената от КЕВР цена на синьото гориво за януари, 2021 година, е 270 лв.. Това е цената, на която " Булгаргаз " като публичен снабдител доставя на клиентите си. Това обаче не е цената, на която " Булгаргаз " купува от " Газпром " – в цената, утвърдена от КЕВР, има включени и други съставни елементи. Например – с изключение на същинската цена, която плащаме на " Газпром ", в цената, утвърдена от КЕВР, влизат още разноските за социална доставка и компенсиране на разноски за предпазване на количества газ в подземното газохранилище " Чирен ". Последният съставен елемент е наложителен за националната сигурност – част от газа отива в газохранилището, с цел да се употребява при потребност! Разходите за социална доставка са тези пари, които " Булгаргаз " харчи, с цел да може газът да стигне до клиентите му.
 Борисов: Газопреносната ни мрежа е осъвременена с най-хубавите компресори (ВИДЕО) Борисов: Газопреносната ни мрежа е осъвременена с най-хубавите компресори (ВИДЕО)
" Газопреносната ни система е осъвременена и реверсивна, с най-хубавите компресори, тъй че можем във всички направления да транспортираме година..
Ако цената за Сърбия е единствено на вход, то тя ще стане по-висока, като се прибавят съставените елементи, които влизат в одобрената от страната цена на " Булгаргаз ". Иначе обществено ясната цена на " Булгаргаз " е 8,9% по-висока от оповестената от Вучич, само че сравнението е неопределено поради спомагателните фактори.
Самият Вучич сподели и друго – че газът по " Турски поток " е с 5 $ по-евтин за 1000 кубични метра, в сравнение с газът, приближаващ през Украйна. Този през Украйна обаче отново е газ с снабдител " Газпром " т.е. от Русия, само че тръбата минава през повече страни т.е. повече директни такси.
Още:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР