Междувременно стана ясно, че родителите й са получили фактура за

...
Междувременно стана ясно, че родителите й са получили фактура за
Коментари Харесай

В Момента: България Ври И Кипи, Правителството На Спешно Заседание Заради Трагедията. Почина Мария

Междувременно стана ясно, че родителите й са получили фактура за близо 14 000 лв. поради два медикамента - " Винкристин " и " Онкаспар ", които са употребявани за лекуването на дъщеричката им, само че не са в листата с лекарствени артикули, които НЗОК заплаща по реда на Наредба №10. Майката на Мими е подала документи още в края на април медикаментите да бъдат поети от касата, само че до нощес решение по проблема нямаше.

Днес от Здравната каса разпространиха публично известие до медиите във връзка " с масирани изявления в медиите и полемики на неправителствени организации в обществените мрежи ". Dir.bg го разгласява без редакторска интервенция:

" Изнасянето на погрешна информация води до общественото заклеймяване на една институция, която професионално и прецизно извършва законовите си задължения към здравноосигурените лица, не е в интерес на пациентите. Удовлетворяването на нечии персонални упоритости на лица, директно свързани със схеми за източване на обществени средства от някогашния Център „ Фонд за лекуване на деца “ нямат нищо общо с грижата за живота и здравето на болните. НЗОК сервира своите откровени съболезнования на фамилията на умрялото дете и насочва зов да се приключи злоупотребата с тъгата на околните.

Заявлението от майката на умрялото детенце за заплащането на два лекарствени продукта, неразрешени за приложимост на територията на България, нужни за лекуването на детето й, е подадено на 25. април т.г. в НЗОК. Към заявката липсва наложителна здравна документи от страна на Университетската болница " Царица Йоанна - ИСУЛ ". НЗОК е изискала изчезналите документи.

До 30 май, когато Специализираната комисия преглежда случая за повторно, не е постъпила изисканата здравна документи от лечебното заведение. Комисията установи, че към момента от ИСУЛ няма възложен протокол от лекарско-контролна комисия на лечебното заведение. Въпреки това, заради късите нормативни периоди, Комисията предлага на шефа на НЗОК наличната здравна документи, въпреки и непълна, да бъде изпратена за мнение на двама външни специалисти - наложително условие на Наредба № 2.

Писмата към консултантите са изпратени на 31 май т.г. по пощальон и на е-поща. Университетската болница " Царица Йоанна - ИСУЛ " е показала последния дължим медицински документ на 6 юни, като още веднъж не е предоставила информация за цените на двата неразрешени за приложимост на територията на България медикамента.

На същия ден – 6 юни е извършена среща за уточняване на метода на действане по подадените заявки за заплащането на двата продукта сред Специализираната комисия за разглеждане на заявките в НЗОК и проф. Добрин Константинов от ИСУЛ, и доцент доктор Валерия Калева от УМБАЛ „ Св. Марина “ във Варна. Постигнати са договорености по всички неразбираеми въпроси по процедурата за разпределяне на лекарствените средства, като това е отразено в писмен документ.

На 13 юни са получени наложителните по процедурата мнения от външни консултанти, само че все още лечебното заведение към момента не е показало на НЗОК документ за цените на двата продукта. Документът е постъпил в институцията на 18 юни, откакто е особено изтънчен от НЗОК.

Управителят на НЗОК още същият ден - 18 юни, е издал заповед за одобрение на заплащането на цялата сума в размер на 23 377,40 лева, по цени, публично декларирани от Университетската болница " Царица Йоанна - ИСУЛ ".

Междувременно от майката на болното дете са поискани към 14 000 лева от страна на лечебното заведение за възнаграждение на осъщественото към този момент лекуване.

Видно от посочените суми, налице е неизясненост за несъвпадението в цените, заради което, към сегашния миг, НЗОК е сезирала Изпълнителна организация „ Медицински контрол “ към Министерството на здравеопазването за цялостна взаимна инспекция по случая.

Гореописаната процедура по никакъв метод не е попречила провеждането на лекуването на детето и то е приложено в избраните от лечебното заведение периоди и лечебна скица.

Обръщаме се към родителите, които аплайват за лекуване в НЗОК, при зародили проблеми, неясноти и всевъзможни въпроси, да се обръщат към Националната здравноосигурителна каса. Телефоните за връзка с комисиите са: 02/9659 116 и 02/9656 193.
Източник: bradva.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР