Междуведомствена работна група към Министерството на финансите започва целенасочена и

...
Междуведомствена работна група към Министерството на финансите започва целенасочена и
Коментари Харесай

Финансовото министерство ще ни учи да управляваме парите си

Междуведомствена работна група към Министерството на финансите стартира целенасочена и координирана работа, в средносрочен и дълготраен проект, за повишение на финансовата просветеност в България. Дейностите ще бъдат ориентирани към всички възрастови групи, с цел да се покачат знанията и уменията за ръководство на персоналните финанси, обмисляне на персоналния и фамилния бюджет, заплащане на налози, ръководство на персонални инвестиции и разширение опциите за потребление освен на банкови депозити, само че и на други модерни форми на вложения. В Работната група вземат участие представители на институциите, надзорните органи и неправителствените организации, които имат отношение към провеждането на действия, свързани с финансовото обучение и просветеност.

Ведомството е координатор за България на петгодишен план в региона на финансовата просветеност, който беше стартиран през 2018 година от Организацията за икономическо съдействие и развиване (ОИРС) посредством своята Международна мрежа за финансово обучение, и Министерството на финансите на Нидерландия. Проектът цели даване на техническа поддръжка за създаване и осъществяване на ефикасни начинания в областта на финансовото обучение и просветеност.

Проектът включва даване на техническа помощ в три съществени посоки, първото от което е проучване, обзор и картографиране на степента на финансова просветеност, настоящите действия и начинания, идентифициране на целите и целевите групи. Ще бъде предоставено подпомагане при създаване на национална тактика и поддръжка при използването ѝ и оценка на успеваемостта ѝ. Във всички стадии на плана ще се употребяват методология и стандарти на Организацията за икономическо сътрудничество и раз.

В интервала 25-27.02.2019 година в Министерството на финансите се организира задача на Организацията за икономическо сътрудничество и раз. По време на задачата делегатите разискаха с участниците от Работната група провежданите действия, положителните и неприятните практики в региона на финансовата просветеност. Следващата стъпка в плана включва потребление на методология на Организацията за икономическо сътрудничество и раз, с която ще се мери настоящата степен на финансова просветеност в България и ще се разпознават основните целеви групи.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР