Междуправителственото споразумение между САЩ и България, сътрудничеството в сферата на

...
Междуправителственото споразумение между САЩ и България, сътрудничеството в сферата на
Коментари Харесай

САЩ и България ще си сътрудничат в сферата на ядрената енергетика и ВЕИ технологиите

Междуправителственото съглашение сред Съединени американски щати и България, съдействието в областта на нуклеарната енергетика и ВЕИ технологиите бяха измежду разискваните тематики на среща сред екипа на Министерството на енергетиката и делегация на Посолството на Съединени американски щати у нас.

На срещата, извършена в сряда, участваха министърът на енергетиката Румен Радев, зам.-министър Ива Петрова, зам.-министър Красимир Ненов и Карина Ангелиева, шеф на кабинета на министъра. От страна на Посолството на Съединени американски щати присъединяване взеха дипломат Кенет Мертен, заместник-посланик Андриа Брулет-Родригез и Ерън Коуп – консултант по политическите и икономическите въпроси.

Министър Радев показа общите цели пред екипа на министерството по повод енергийната политика и тактика за развиване на бранш Енергетика, акцентирайки на съдействието със Съединени американски щати в част Ядрена енергетика. В този подтекст се разискаха и подхванатите стъпки към завършването на Междуправителственото съглашение. Зам-министър Красимир Ненов срещна гостите с настоящото положение на процеса в сходство с рамките, заложени от Народното събрание на Република България. Според решението на Народното събрание, следва подписване на съглашение за построяването на нова нуклеарна мощ в АЕЦ „ Козлодуй “ с технология АР1000 (блок 7 на АЕЦ „ Козлодуй “).

Посланик Мертен акцентира, че досега е осъществен забележителен размер работа и дефинира съглашението като „ нова епоха на съдействие сред двете страни “. Той съобщи, че България може да бъде една от първите страни в Европа с конфигуриран и работещ реактор AP 1000, което е изключителна опция. Посланикът се поинтересува и от процеса по лицензиране на новото свежо нуклеарно гориво, засегна и тематиката за дребните модулни реактори, които са доста обещаваща технология.

Страните разискаха и лицензирането на свежо нуклеарно гориво на Уестингхаус Електрик Швеция АВ като основна част от дейностите на държавното управление по обезпечаване диверсификацията на доставки. Министър Радев акцентира ритмичността в работата на всички заинтригувани страни, включително настоящия обзор на пакета документи, включващ неутронно-физични, термо-механични, якостни, термо-хидравлични и радиологични разбори за смесени и еднородни зареждания, както и нужното време пред Агенцията за нуклеарно контролиране за издаване на позволение за употреба на новия вид нуклеарно гориво.

Друга наранена тематика беше диверсификация на доставките на природен газ, като зам-министър Ива Петрова съобщи:

„ Междусистемната газова връзка сред България и Гърция беше повратна точка, тъй като обезпечи достъп до терминала за полутечен природен газ, както и до Южния газов кулоар, по който се транспортира природен газ от Азербайджан за нас.

Следващ основен план е терминала в Александруполис, където България има присъединяване посредством своето сдружение – Булгартрансгаз. Надяваме се, че той ще проработи до края на годината. „ Булгаргаз “ има запазен потенциал от 1 милиарда кубични метра на терминала. Работим по междусистемните газови връзки със Сърбия и Северна Македония, както и по увеличение на потенциала на хранилището в Чирен.

Участваме в платформата за общи газови доставки, инициирана от Европейска комисия. Тези старания, дават резултат по гарантиране на доставките и диверсификация както за страната, по този начин и за района на Югоизточна Европа “.

Американският дипломат разяснява, че е щастлив да види какъв брой сполучлива и самодейна е България във връзка с сигурността на доставките на доставките на природен газ и диверсификацията на източниците и маршрутите и похвали положителните взаимоотношения на страната ни с останалите страни в района.

В края на срещата министър Румен Радев изрази предпочитание България и Съединени американски щати да обсъдят допустимо съдействие в региона на геотермалната сила, ВЕИ, нови софтуерни нискоемисионни решения за произвеждане на електрическа енергия, включително дребни модулни нуклеарни реактори и зеления водород. Акцент беше подложен пред опциите както за софтуерни прехвърляния, по този начин и за капиталов интерес и за осъществяване на възможни публично-частни партньорства.

Източник: Агенция „ Фокус “

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР