Междуправителствена коалиция бе домакин на представянето на нова инициатива на

...
Междуправителствена коалиция бе домакин на представянето на нова инициатива на
Коментари Харесай

САЩ с инициатива за противодействие срещу влиянието на Кремъл в Европа

Междуправителствена коалиция бе хазаин на представянето на нова самодейност на Съединени американски щати, предопределена да помогне на европейски страни да се опълчват на намесата на Кремъл.

Американската Агенция за интернационално развиване (USAID) разказва своята самодейност "Париране на зловредното въздействие на Кремъл " (Countering Malign Kremlin Influence) като рамка за подкрепяне на демократичните институции в отбраната на изборите, опълчването против пропагандата и дезинформацията и избягването на зависимостта от съветската сила.

Усилието, обявено още през юли, е ориентирано към страни като Украйна, Грузия и Молдова. Представител на организацията - помощник-главният админ Брок Биърман, го показа през вчерашния ден пред дипломати във Варшава с посланието, че Вашингтон остава зает към демокрацията в района, който се избави от контрола на Москва преди три десетилетия.

Биърман приказва, съгласно неговия израз, за "агресията с мека мощ " на съветския президент Владимир Путин. По думите му Кремъл се намесва в избори, води осведомителна война и подтиква корупция.

"Кремъл се държи по този метод, тъй като няма какво да предложи. Той не може да предложи нищо в интерес на свободата, просперитета или сигурността на своите съседи ", сподели Биърман. "Ю Ес Ейд няма да стои безучастна, до момента в който Кремъл се стреми да подкопае това, за което тези страни са се борили толкоз интензивно и толкоз дълго ", акцентира той.

По думите му самодейността включва поддръжка за самостоятелната публицистика и инспекцията на обстоятелствата (факт чекинг) в Молдова и на Балканите, както и подкрепяне на страните да диверсифицират доставките си на сила, тъй че съветската сила да не остава инструмент за политически надзор. Той акцентира няколко пъти, че напъните не са ориентирани против съветския народ, а единствено против Кремъл.

Презентацията съответства с миг, когато хората в целия район са разтревожени от благосклонностите на президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп към Путин, които съгласно мнозина може да костват скъпо на страни като Украйна и дори на членки на НАТО като Полша и балтийските страни.

Войчех Пшибилски, редактор на списание "Вишеград инсайт ", което се концентрира върху Централна Европа, сподели, че е утешително да се чуе за начинание на Съединени американски щати в поддръжка на демокрацията из Европа.

"Фактът, че държавна организация на Съединени американски щати подхваща старания да покаже, че американците се опълчват на Кремъл - и то навръх територията, за контрола над която Кремъл претендира и където руснаците биха желали да няма никой различен с изключение на тях - това е мощно обръщение, вярното обръщение ", съобщи Пшибилски пред Асошиейтед прес.

Биърман приказва пред основаната във Варшава "Общност на демокрациите " (Community of Democracies) - световна коалиция на демократични страни.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР