Международното летище в Букурещ в момента обслужва 57 авиокомпании, които

...
Международното летище в Букурещ в момента обслужва 57 авиокомпании, които
Коментари Харесай

Международното летище в Букурещ ще се разшири с нов терминал

Международното летище в Букурещ сега обслужва 57 самолетни компании, които летят до 128 дестинации.

[wikimedia] Румъния ще разгласи търг за 700 млн. евро за създаване на нов терминал на интернационалното летище в Букурещ. Това разгласи транспортният министър на страната Разван Кук, представен от SeeNews. Според него операторът на летище Henri Coanda International Airport в Отопени му е съобщил, че най-вече до месец ще разгласи търг за план и построяването му.

Инвестицията ще бъде финансирана от европейски фондове и средства от Bucharest Airports National Company (CNAB), която ръководи летището.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Кук сподели също, че летището, ситуирано в Отопени, на 16.5 км северно от центъра на Букурещ, в началото е било проектирано да обслужва 7 млн. пасажери годишно, до момента в който сега през него минават близо 14 млн.

CNAB ръководи също по този начин и по-малкото летище Aurel Vlaicu. Международното летище в Букурещ сега обслужва 57 самолетни компании, които летят до 128 дестинации. През първото тримесечие броят на пасажерите е повишен с 8.5% на годишна база до 2.99 млн., а броят на полетите се е повишил с 3.6% до 27 029.

И другите в района се разрастват

Летището в Букурещ е следващото в района, което възнамерява да се уголемява. В началото на предходната година Сърбия избра френската компания Vinci за концесионер на интернационалното летище " Никола Тесла " в Белград. По този метод Vinci Airports разшири експанзията си отвън Франция, като задачата на компанията е " Никола Тесла " да се трансформира в неин хъб в Югоизточна Европа.

През пролетта проработи новото летище в Истанбул. Летището в началото ще може да посрещне 90 млн. пасажери, като потенциалът му ще бъде повишен до 150-200 млн. пасажери на година. Дестинациите, предлагани на аерогарата, ще са 350, а обслужваните самолетни компании – 150.

На фона на интензивността в района България изостава с развиването на летище София. Транспортното министерство избра през лятото за идващите 35 години столичната аерогара да се ръководи от обединяването сред фонда Maridiam и строителя Strabag, а техен сътрудник е операторът на летище Мюнхен, като компанията няма присъединяване в консорциума, само че покрива условието на страната да има ангажимент от летищен оператор.
Останалите четири претендента обаче апелираха избора на министерството в Комисията за защита на конкуренцията, тъй като не са съгласни с него.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР