Международният валутен фонд заяви в петък, че Украйна трябва да

...
Международният валутен фонд заяви в петък, че Украйна трябва да
Коментари Харесай

МВФ поиска от Украйна пазарно определяне на цените на природната газ за домакинствата в страната



Международният валутен фонд съобщи в петък, че Украйна би трябвало да разреши на пазара да дефинира цените на естествената газ, каквито бяха поетите от управляващите в Киев задължения съгласно външната избавителна финансова стратегия за 17,5 милиарда $, оповестява организация Ройтерс.

Препоръката на МВФ идва в миг, когато ръководещите в Украйна взеха решение да продължат с още два месеца досегашната система за установяване на цената на газта за семействата в страната, която да е под пазарната.

Представителят на фонда за Украйна Йоста Люнгман съобщи пред организация Ройтерс, че ниските цени за семействата са равнозначни да държавна дотация, като това е регресивна мярка и оказва помощ в най-голяма степен на най-големите консуматори на естествена газ в страната.

" Ние имаме вяра, че е значимо цените на газта - в това число цените за семействата - да се дефинират от пазара в сходство с промените, прилагани от 2016-а година насам, и които бяха едно от главните достижения на процеса на промени в Украйна през последните години ", уточни той.

През 2016-а година Украйна се съгласи да поправя цените на природния газ, с цел да бъдат в сходство с цените на външните пазарни, само че неспособността на държавното управление да извърши това решението значи, че МВФ може да отсрочи по-нататъшното погашение на заема, чийто транш беше утвърден през предишния април.

Трябва да се има поради, че украинските управляващи имат все по-малко време, с цел да реализират предложените от МВФ промени преди президентските и парламентарните избори, които ще се проведат в страната най-късно през идната година. Сегашната финансова стратегия на МВФ изтича през март 2019-а година.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР