Международният валутен фонд в България одобри по-големите правителствени харчове в

...
Международният валутен фонд в България одобри по-големите правителствени харчове в
Коментари Харесай

Мисията на МВФ в България препоръча пълна реформа на социалната сфера

Международният валутен фонд в България утвърди по-големите държавни разходи в отговор на рецесията, настъпила поради пандемията от Covid-19. Това стана ясно в края на постоянната задача на фонда у нас. Според ръководителят ѝ Джейу Лий увеличението на пенсиите и заплатите в обществения бранш е мярка, която ще е от помощ за преодоляване на рецесията, само че в средносрочен проект би трябвало да е обвързана с ограничения за фискална консолидация.

" Увеличаването на пенсиите и заплатите в обществения бранш не като краткотрайна мярка е решение в средносрочен проект, която би трябвало да има и своето фискално измерение, в случай че бяхме в естествени условия. Само че актуалната обстановка не е естествена, поради което може да се откри мотив, че сходна мярка може да изчака година или две. В средносрочен проект, когато пандемията е зад тила ни и когато икономическото възобновяване е мощно, ще бъде нужна фискална консолидация, с цел да се реализира недостиг, който се чака да бъде 1,8 на 100 през 2023 година. В средносрочен проект това равнище би трябвало да бъде сведено до нулево ", разяснява тя за БНР.

Време ли е за смяна на данъчния режим е въпрос, на които Лий не даде еднопосочен отговор. " Това към този момент е образец за деяние, което има резултат върху приходната и разходната част. Когато приказваме за усилване на приходната част, би трябвало да обърнем внимание както на подобряването на събирането на налозите, по този начин и на данъчния режим. По отношение на разноските, постоянно има място за възстановяване на успеваемостта им ".

Според фонда подхванатите по-високи разходи в обществената сфера за следващата година биха били от изгода, само че е нужна цялостна промяна в обществената сфера. Също по този начин би трябвало да се влагат повече средства в бранша за образованието, безапелационни са от МВФ.  Експертите предизвестяват, че равнището на необслужваните заеми ще означи растеж, а у нас то и преди рецесията бе по-високо от междинното за Европа.

Пълният текст на заключителното изказване на екипа на
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР