Международният валутен фонд се очаква да представи новите си икономически

...
Международният валутен фонд се очаква да представи новите си икономически
Коментари Харесай

МВФ представя новите си прогнози за световното икономическо развитие

Международният валутен фонд се чака да показа новите си стопански прогнози за развиването на света. Това ще стане в границите на есенните годишни срещи със Световната банка, оповестява БНР.

Вчера ръководещият шеф на фонда Кристалина Георгиева и президентът на Световната банка Дейвид Малпас се сплотиха към тезата, че рискът от международна криза е все по-голям и са нужни координирани парични и фискални дейности.

МВФ предвижда, че към една трета от международната стопанска система ще претърпи най-малко две поредни тримесечия на негативен напредък през 2022 и 2023 година (т.нар. " техническа криза " ), като общото икономическо закъснение ще бъде в размер на към 4 трилиона $.

Кристалина Георгиева съобщи в понеделник, че светът " не може да си разреши инфлацията да бъде влака-беглец “ и се застъпи за " решителни дейности ", макар че призна, че прекомерното стягане на паричната и лихвената политика ще способства за рисковете от криза.

" Необходима е известна поддръжка, само че тази поддръжка би трябвало да бъде добре ориентирана, тъй като в случай че не е, ще " наливаме масло в пламъците на инфлацията " " означи още тя.

Борбата с климатичните промени също остава главен фокус в работата на двете институции, основани във Вашингтон.

 
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР