Международният валутен фонд понижи прогнозите за растежа на световната икономика

...
Международният валутен фонд понижи прогнозите за растежа на световната икономика
Коментари Харесай

МВФ понижи прогнозите си за растежа на световната икономика през 2018 и 2019 година



Международният валутен фонд намали прогнозите за растежа на международната стопанска система през тази и през идната година, отбелязвайки, че комерсиалното напрежение и войната с митата са опасност за световната търговията, до момента в който в същото разрастващите се пазари изпитва проблеми от по-затегнатите финансови условия (от повишението на лихвите) и от приключването на капитали, оповестяват Ройтерс и " Уолстрийт джърнъл ".

Новите прогнози, които бяха оповестени на индонезийския курортен остров Бали, където ще се организира постоянната годишна среща на МВФ и Световната банка, демонстрират, че импулсът в досегашния мощен стопански напредък, който беше подхранван частично от намаляването на налозите в Съединени американски щати и възходящото търсене, е почнал да отслабва. На срещата на остров Бали ще вземат участие и централни банкери, както и финансови министри от целия свят, като те ще дискутират световните стопански вероятности, наред и с други тематики.

В своя есенен отчет " Световни стопански вероятности " МВФ към този момент предвижда напредък на световната стопанска система от 3,7% през тази и през идната година, което е под юлските прогнози за агресия от 3,9% през всяка една от двете години и това съставлява първо намаляване от 2016-а година насам.

Низходяща проверка отразява съвкупността от няколко отрицателни фактора, включващи въвеждането на вносни мита сред Съединени американски щати и Китай, по-слабото икономическо показване на страните от еврозоната, на Япония и на Англия, както и възходящите лихвени проценти, които оказват напън върху някои разрастващи се пазари под формата на приключване на капитали, изключително що се отнася до Аржентина, Турция и Южна Африка.

МВФ резервира без смяна прогнозите си икономическия напредък на Съединени американски щати и Китай през актуалната година на равнища надлежно от 2,9% и от 6,6%, само че намали оценките за експанзията следващата година и на двете международни сили. За Съединените щати към този момент се чака закъснение на растежа на Брутният вътрешен продукт през 2019-а година до 2,5% (от юлска прогноза за напредък от 2,7%) и за Китай - до 6,2% (от предходна оценка за напредък от 6,4%). Основна причина за това е обстоятелството, че войната с митата сред Вашингтон и Пекин ще стартира да се отразява по-сериозно на двете най-големи стопански системи в света чак през идната година.

Прогнозата за икономическия напредък в границите на еврозоната беше понижена за 2018-а година до 2,0% от 2,2% през юли основно вследствие на много сериозна низходяща проверка на икономическия напредък в Германия до 1,9% от 2,2% предвид на спада на промишлените поръчки и на размерите на търговия. МВФ чака по-слаб стопански напредък през актуалната година и във Франция (от 1,6% вместо от 1,8%) и в Испания (от 2,7% вместо от 2,8%), като в това време удостовери упованията си за слабия напредък на Брутният вътрешен продукт на Италия с 1,2 на 100. Базираната във Вашингтон интернационална организация удостовери упованията си за закъснение на икономическия напредък в еврозоната следващата година до 1,9%, само че намали прогнозите си за Брутният вътрешен продукт на Германия до 1,9% (от 2,1% през юли) и на Франция - до 1,6% (от 1,7% през юли).

Фондът продължава да чака напредък на английската стопанска система от 1,4% през тази и от 1,5% през идната година, до момента в който Брутният вътрешен продукт на Япония се чака да нарасне през 2018-а с 1,1% (вместо с 1,0%) и с 0,9% през 2019-а година.

МВФ удостовери прогнозата си за растежа на Брутният вътрешен продукт на Русия с 1,7% през тази година, само че увеличи упованията си за напредък през 2019-а година до 1,8% по отношение на по-слабата юлска прогноза за агресия следващата година от 1,5 на 100.

Фондът също по този начин понижи внезапно прогнозите си за представянето на разрастващите се стопански системи като Аржентина и Турция, които се намираха в огромен неустойчивост през последните шест месеца. МВФ чака растежът на турската стопанска система да се забави внезапно от 7,4% през 2017-а до 3,5% през тази и даже до едвам 0,4% през 2019-а година. Относно Аржентина се чака страната да навлезе в криза през тази година, като Брутният вътрешен продукт да се свие с 2,6% след напредък от 2,9% през 2017-а година и да продължи да се свива с 1,6% през 2019-а година.

Според МВФ салдото на рисковете във връзка с новите прогнози е в посока надолу (за по-слаб от предстоящото растеж), с по-голяма възможност финансовите условия да се затегнат още повече, откакто лихвените равнища стартират да се възстановяват, което още повече да навреди на нововъзникващите.

Относно паричната политика на Федералния запас. МВФ чака главната американска рента да бъде още веднъж нараснала на съвещанието на Фед през декември и още четири пъти следващата година до равнище от към 3,5% в края на 2019-а.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР